Història de la Unió Europea: Tractats i Institucions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB
La formació de la Unió Europea: Història
El procés integrador de la Unió Europea es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial amb la idea d’establir lligams entre els Estats per tal d’evitar l’esclat de noves guerres al continent europeu. Tot i que va néixer amb aquesta visió política, per motius d’eficàcia es va començar a construir a partir d’acords de caire econòmic i sobre aspectes molt concrets: el primer va ser un acord sobre el carbó i l’acer. Successivament, a través de diferents tractats, s’han anat assolint objectius més ambiciosos. De fet, no va ser fins al 1993 que, amb l’entrada en vigor del Tractat de Maastricht, aquesta organització va passar de ser la Comunitat Econòmica Europea a ser la Unió Europea i, d’aquesta manera, va adquirir la seva dimensió política.
L’adaptació a les successives ampliacions, i també el context polític i econòmic internacional, han provocat la repetida modificació dels tractats (les darreres el 1997, amb el Tractat d’Amsterdam, el 2000 amb el Tractat de Niça i el 2007 el Tractat de Lisboa).
El complex sistema institucional de la Unió Europea s'ha sotmès a un nou procés de revisió amb la imminent ampliació a 27 estats membres.
Tractats Fonamentals de la UE
- Acta Única Europea (1986): Pretenia concretar les mesures per a la integració econòmica i monetària.
- Tractat de la Unió Europea o de Maastricht (1992): Amplia el Tractat de Roma a política exterior, de defensa i de seguretat. Es crea l’Euro i el Banc Central Europeu. També conegut com a Tractat de Maastricht. Es va signar el 7 de febrer de 1992 a Maastricht i va entrar en vigor l’1 de novembre de 1993. Amb la seva aprovació es va canviar el nom de CEE per UE.
Característiques clau del Tractat de Maastricht
- Va atribuir més poder al Parlament Europeu (institució legislativa de la UE).
- Va donar impuls al concepte de ciutadania europea, amb tota una sèrie de drets.
- Va establir una política exterior i de seguretat comuna (PESC).
- Va donar l’impuls definitiu a la Unió Econòmica Europea (UEM) que va portar a la creació de l’euro (€).
Objectius d'integració econòmica
Un dels objectius principals de Maastricht va ser la total integració econòmica dels estats membres de la Unió, per tant, implantació d’una mateixa política econòmica i l’establiment d’una moneda única.
- Es va crear l’Institut Monetari Europeu, base per a la formació del Banc Central Europeu (BCE).
- Es va començar a fer servir una unitat de compte, l’ECU, precursor de l’actual euro.
- S’estableixen uns criteris de convergència econòmica que han de dur a terme els països de la Unió per evitar una Europa de dues velocitats.
El Consell de la Unió Europea i el Consell Europeu
- Principal òrgan de decisió de la Unió.
- Els Estats membres ocupen la Presidència del Consell cada 6 mesos.
- Hi assisteixen un ministre de cada país de la UE, que normalment és el competent en aquella matèria.
- Té poder legislatiu, compartit amb el Parlament en el marc del procés de codesió. També comparteix la responsabilitat de l’adopció del pressupost.
- Els acords poden ser per majoria simple, majoria qualificada (la majoria de les vegades; no hi ha cap decisió del Consell que pugui adaptar-se si no rep el número mínim de vots especificats) o per unanimitat (modificació Tractats, noves adhesions,...).