Història de l'Imperi Romà: Emperadors, Monuments i Societat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,09 KB

Aspectes Clau de la Història Romana

Successió per Adopció: L'Emperador Nerva

La successió per adopció va començar amb l'emperador Nerva. Aquest sistema significava que l'emperador, en no tenir fills biològics, adoptava un successor capacitat i digne per governar l'Imperi.

Conquesta de Dàcia: L'Emperador Trajà

La província de Dàcia va ser conquerida durant el regnat de l'emperador Trajà. Avui dia, aquesta regió correspon principalment als territoris de Romania i Moldàvia.

La Columna Trajana i Altres Monuments Romans

La Columna Trajana és un imponent monument erigit per commemorar la victòria de Trajà a la Dàcia. Una altra columna notable, dedicada a un emperador, és la de Marc Aureli, construïda per celebrar les seves victòries contra els pobles germànics.

Marc Aureli: Dinastia, Mort i Representació Cinematogràfica

Marc Aureli pertanyia a la dinastia Antonina. El seu fill va ser Còmmode. Marc Aureli va morir a causa d'una malaltia. La pel·lícula Gladiator fabula amb aspectes de la seva vida i la de Còmmode, tot i que amb llicències històriques.

Ciutadania Romana: L'Edicte de Caracal·la

L'emperador que va concedir el dret de ciutadania a tots els habitants lliures de l'Imperi Romà va ser Caracal·la, mitjançant la Constitutio Antoniniana de l'any 212 d.C. Pertanyia a la dinastia Severa.

Dominat i Tetrarquia: Les Reformes de Dioclecià

El període denominat Dominat, caracteritzat per un poder imperial més absolut, comença amb l'emperador Dioclecià. La Tetrarquia, un sistema de govern amb quatre co-emperadors, també va ser establerta per Dioclecià, amb ell mateix i Maximià com a Augusts, i Galeri i Constanci Clor com a Cèsars.

L'Edicte de Milà: Llibertat Religiosa

L'Edicte de Milà, promulgat l'any 313 d.C. per Constantí I el Gran i Licini, establia la llibertat de culte per a tots els habitants de l'Imperi Romà, posant fi a les persecucions contra els cristians i reconeixent el cristianisme com a religió lícita.

Julià l'Apòstata: Intent de Restauració Pagana

L'emperador Julià va ser conegut com l'Apòstata perquè va intentar restaurar el paganisme com a religió oficial de l'Imperi Romà, revertint la política de tolerància i promoció del cristianisme que s'havia iniciat amb l'Edicte de Milà.

Caiguda de l'Imperi Romà: Ròmul Augústul i Odoacre

L'últim emperador romà d'Occident va ser Ròmul Augústul. El cabdill bàrbar que va aconseguir la seva deposició i va posar fi a l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 d.C. va ser Odoacre.

Trasllat de la Capital de l'Imperi Romà: Bizanci

La ciutat de Roma va deixar de ser la capital de l'Imperi quan Constantí I el Gran es va convertir en l'únic emperador després de vèncer Licini. La capitalitat de l'Imperi es va traslladar a la ciutat de Bizanci, que posteriorment va ser rebatejada com a Constantinoble. Actualment, aquesta ciutat és coneguda com Istanbul.

Topònims d'Origen Llatí a Catalunya

Els topònims d'origen llatí són abundants i es poden classificar segons la seva procedència:

  • Provinents de noms propis llatins: Per exemple, Cornelius va donar origen a Cornellà.
  • Llatí en funció d'alguna característica del terreny: Com aqua freda (aigua freda) que va derivar en Aiguafreda.
  • Procedència ètnica o religió dels habitants: Un exemple és Villa Judaica, que va evolucionar a Vilajuïga.
  • Noms d'animals que habitaven a la zona: Per exemple, Viladellops.

Fundació de Ciutats Romanes: Rituals i Tradicions

La fundació d'una ciutat romana seguia un cerimonial precís i carregat de simbolisme:

  • Elecció del lloc: Es buscava una zona estratègica, amb bona defensa natural contra els enemics i a una altura suficient respecte a rius o zones inundables.
  • Auspici: Un àugur (sacerdot especialitzat en la interpretació dels signes divins) examinava les entranyes d'un animal sacrificat per obtenir l'aprovació dels déus per a la fundació.
  • Traçat del pomerium: El perímetre sagrat de la ciutat (pomerium) es marcava amb una arada tirada per un bou i una vaca, aixecant el rella en els punts on s'ubicarien les futures portes de la ciutat.

Arquitectura i Edificis Públics Romans Essencials

Les ciutats romanes comptaven amb una gran varietat d'edificis públics, cadascun amb una funció específica:

  • Temples (templa): Llocs dedicats al culte de la religió imperial i als déus romans.
  • Basílica (basilica): Edifici polivalent utilitzat per a reunions de negocis, transaccions comercials i com a seu de tribunals de justícia.
  • Cúria (curia): Edifici on es celebraven les reunions del Senat o del consell municipal.
  • Rostra (rostra): Plataforma des d'on els oradors i polítics pronunciaven discursos públics al Fòrum.
  • Botigues (tabernae): Locals comercials on es venien productes diversos, sovint situats al voltant del Fòrum.
  • Teatre (theatrum): Espai destinat a les representacions teatrals i altres espectacles escènics.
  • Amfiteatre (amphitheatrum): Edifici per a espectacles de gladiadors, lluites d'animals (venationes) i execucions públiques.
  • Circ (circus): Gran recinte allargat per a curses de carros i altres espectacles eqüestres.
  • Termes (thermae): Banys públics, centres de socialització, higiene i exercici físic.
  • Domus (domus): Cases unifamiliars, generalment de famílies benestants, amb patis interiors.
  • Insulae (insulae): Edificis de pisos de lloguer, habitatges per a la majoria de la població urbana, sovint de diverses plantes.

Els Aqüeductes Romans: Enginyeria Hidràulica

Un aqüeducte és una construcció d'enginyeria hidràulica dissenyada per transportar aigua des de fonts llunyanes fins a les ciutats. Consistia en un canal amb parets impermeables que, sovint, anava soterrat o a nivell del terra. Quan el terreny presentava desnivells importants o obstacles, es construïen estructures elevades amb arcades (els ponts aqüeductes) per mantenir la inclinació necessària del canal i permetre el flux continu de l'aigua per gravetat.

Entradas relacionadas: