Història de l'economia: dels clàssics al marxisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Español

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,95 KB

Clàssics

Anunciaven les lleis més generals del funcionament del capitalisme. Entre d'altres la llei del valor treball. Van posar èmfasi explicatiu a la producció i distribució de la riquesa i els avantatges del lliure canvi i la divisió del treball.

Neoclàssica

Elabora models del comportament teòric de productors, consumidors, compradors i venedors, basats en la maximització racional individual de utilitats (microeconomia). El paradigma essencial és la lliure competència i la neutralitat de l'Estat.

Estructuralista

A la societat francesa. Es basa en la noció d'estructura (conjunto de una totalidad, unos elementos, posición, relación, cambio o evolución). Al analitzar estructures reals afegim la variable temps: anàlisi sincrònic (en un det temps), diacrònic (anàlisi temporal), analògic (el temps no afecta).

Institucionalisme (Veblen)

S.XIX i principis del S.XX, com a reacció al pensament neoclàssic. No existeix lliure competència i que s'han produït canvis profunds al capitalisme i nou enfocament per explicar-lo. La institució com a ús social representa una acció individual que és automàtica, irracional i extraindividual. La institució com a organisme representa un conjunt més 'personalitzat', jurídicament o per tipus d'activitats. Se divideixen les classes socials en els que poden (propietaris), els que saben (científics), els que fan (obrers). Els propietaris no aporten res a la riquesa.

Neoinstitucionalisme (Galbraith, 1960)

Poder compensatori: El que fixa els preus són les grans corporacions. La competència perfecta no funciona, associacions de consumidors per fer front. L'estat ha d'intervenir, sinó el capitalisme es col·lapsarà. Nou estat industrial i tecnoestructura: A l'estructura organitzativa de la corporació es produeix la separació cada vegada major de la propietat (accionistes) i el poder de decisió que queda en mans de gerents i tècnics que constitueixen la tecnoestructura. El complex militar-industrial: L'Estat deixa de ser neutral. La societat opulenta: Increments de producció provoquen falta de sobirania en el consumidor, degut a la pressió publicitària.

Marxisme

Primera revolució científica a l'economia política. Introdueixen una nova visió de la teoria del valor treball, com s'obté l'excedent productiu i introdueixen el concepte de plusvàlua. Focalitza també part del seu anàlisi en la distribució de la riquesa. Conceptes principals: treball, activitat humana, producció (mitjans de consum i producció, distribució, consum (improductiu i productiu), procés d'intercanvi. La diferència del valor creat pel treballador en el procés de treball i el valor de la seva pròpia força de treball, venuda a canvi d'un salari, correspon a la plusvàlua que és la font de benefici capitalista. D'aquest concepte, sorgeix l'explotació de la classe treballadora.

Entradas relacionadas: