Història del Segle XX: Descolonització, Guerra Freda i Més
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB
Causes de la Descolonització
- L’evidència que els blancs podien ser vençuts.
- Aparició de moviments nacionalistes en els països colonitzats.
- Anticolonialisme de la població europea.
- Voluntat política dels EUA i de la URSS.
- Raons econòmiques.
Principals Fets de la Descolonització
Indonèsia: Quan els japonesos perden, els indonesis es rebel·len contra la seva veritable metròpoli (Holanda), que volia mantenir la seva colònia. Però l’onada antiimperialista pressiona Holanda per cedir la independència a Indonèsia. Més endavant, el govern d’Indonèsia va sufocar un cop d’estat comunista i això va despertar moltes simpaties en el món occidental, que van pressionar Holanda fins a l'alliberament d’Indonèsia.
Índia: Era la colònia més important de Gran Bretanya. Exportaven cotó per a la indústria tèxtil i estava molt ben situada. Va sorgir un moviment independentista.
Algèria (1962): Era una colònia molt important per a França. Hi vivien aproximadament un milió de francesos. Hi havia diversos interessos a Algèria. Algèria va demanar la independència i França els va concedir un estatut. Va esclatar una guerra que va durar un any, amb molts morts. Els algerians van aconseguir finalment la seva independència. Es van produir atemptats a França.
Característiques del Subdesenvolupament
- Alt nivell de creixement demogràfic, alimentació i nutrició insuficient.
- Baix nivell d’industrialització i poca producció, molt d'atur que provoca pobresa. Les metròpolis van evitar sistemàticament el desenvolupament industrial de la colònia. Quan es van descolonitzar, no tenien indústria.
- Quan una metròpoli conquereix una colònia, un dels objectius és la producció de primeres matèries i monoconreu. Quan es descolonitzaven, es trobaven que només tenien un tipus de conreu i la resta l'havien de comprar.
- En un país colonitzat, no tot el territori s'aprofitava. Tenien mig país conreat i l'altre no. No s'aprofitava el 100% de les terres que es podien aprofitar.
- Renda per càpita molt baixa, mala distribució de la riquesa: diferències socials molt grans. Desigualtat social.
La Segona Guerra Freda
- Embargament a la URSS.
- Boicot als Jocs Olímpics.
- No ratificació de tractats de limitació d'armament estratègic.
- Segrest de funcionaris a Teheran.
- Nova cursa d'armaments.
Gorbatxov i les Reformes
Perestroika
Canvi en l'economia que qüestiona el model comunista. Millora de les relacions amb el món occidental. Va causar problemes com l'aparició de moviments nacionalistes a les repúbliques de l'URSS.
Glasnost
Transparència informativa.
Revolucions a Amèrica Llatina
Xile (Salvador Allende), socialista. Volia nacionalitzar la indústria de mineria de coure de Xile, ja que era dels EUA. Va patir un cop d'estat per part d’Augusto Pinochet amb ajuda dels EUA. De 1973 fins a 1990 va ser una dictadura sanguinària en contra de l'oposició (socialistes).
Argentina: Cop d'estat del general Videla: dictadura militar de 1976 a 1983. Repressions al mateix nivell de Xile. Argentina va declarar la guerra a Gran Bretanya a la Guerra de les Malvines (tenien totes les de perdre).
La Qüestió del Poble Palestí
Als anys 50 s'inicia la lluita en els territoris ocupats per Israel (Gaza, Cisjordània) i es crea la **Intifada**: guerrilla urbana formada per les masses populars en contra d'Israel.
El Nou Ordre Mundial
EUA
Superioritat militar, economia poderosa i potencial científic i tecnològic.
Però:
- El poder nuclear no és viable en conflictes regionals.
- El desplaçament de les forces militars és car.
- Dependència econòmica de l'exterior i sofreix dèficit públic.
- Existència de potències mitjanes amb altres objectius.