Història del Republicanisme, Carlisme i Socialisme a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

  1. El republicanisme

Va patir la repressió dels primers anys de la Restauració. Malgrat les divisions internes, els partits republicans compartien quatre punts bàsics: república com a forma d’Estat, reformes per afavorir els grups socials més necessitats, fe en el progrés científic i educatiu, i laïcitat (separació de l’Església i l’Estat).

Tendència més moderada: Partido Republicano Posibilista (Emilio Castelar) → Integració al Partit Liberal. Partido Republicano Progresista (Ruiz-Zorrilla): únic que confiava en una insurrecció de l’exèrcit per arribar al poder → escissió → Partido Republicano Centralista (Nicolás Salmerón). Grup republicà més nombrós i amb més força: Partit Republicà Federal (Francesc Pi i Maragall), a Catalunya tenia un elevat nivell d’implantació. Divisió interna de Valentí Almirall → creació d’un partit catalanista d’àmbit estrictament català.

Conjunt del republicanisme: retraïment electoral i intents insurreccionals.

Anys següents: Van abandonar la via conspiradora, van formar coalicions per obtenir diputats a les Corts i van crear casinos, diaris, tertúlies… Objectiu: introduir-se en la societat civil.

Reformes liberals (sufragi universal masculí 1890) → Elaboració de candidatures republicanes conjuntes, com la Unión Republicana: republicans federals, unitaris i progressistes (els possibilistes van quedar al marge).

Eleccions del 1893: Petits èxits electorals a les grans ciutats → minoria important a les Corts. Tot i això, divisions internes i frau electoral → nombre de diputats al Congrés sempre molt reduït.

Base social:

  • Petita burgesia.

  • Classes mitjanes i populars urbanes.

  • Treballadors industrials.

  1. El carlisme

Derrotat el 1876. Va tardar a reorganitzar-se i, a partir d’aquell moment, només va tenir força a les províncies forals (Àlaba, Guipúscoa, Navarra i Biscaia). Aparició del nacionalisme basc i català → Reducció encara més de les bases socials del carlisme.

Aliança Església ←→ Règim Restauració → Carlisme sense una part dels seus suports tradicionals. Bona part del clero: partidari de la integració dels catòlics en el sistema canovista.

1886: Vázquez de Mella va liderar un intent de modernització del Partit Carlí → Acta de Loredan: caràcter catòlic i tradicionalista, compromís amb la recuperació dels furs. Acceptava el nou ordre liberal-capitalista.

Altre extrem: Escissió del sector integrista (Ramón Nocedal).

Jerarquia eclesiàstica catalana: pressió sobre el clergat perquè abandonés el carlisme. Molts capellans, tot i mantenir la visió tradicionalista en qüestions doctrinals, van renunciar a donar suport al carlisme insurreccional i van acceptar la col·laboració amb el sistema liberal.

A partir del 1890: Carlisme reconstituït amb aspiració de convertir-lo en un partit de masses i organitzat en assemblees locals (cercles carlins). Comunió Tradicionalista: Carlisme va esdevenir un grup d’oposició al sistema de la Restauració.

Base social:

Clero.

  • Classes mitjanes.

  • Classes mitjanes rurals.

  1. El socialisme

Arribada dels liberals al poder (1881) → Certa permissivitat governamental, complementada amb la llei d’associacionisme (legalitzava les associacions obreres) → Afavoriment de les activitats del PSOE (Pablo Iglesias), partidari de participar en l’activitat política.

1888: Es va fundar el primer sindicat socialista, la Unión General de Trabajadores (UGT). El creixement del socialisme va ser molt lent.

Força del republicanisme federal entre les classes populars i arribada de l’internacionalisme anarquista → Socialisme (més arrelat a Madrid, Astúries i País Basc), tenia pocs adeptes a Catalunya, tot i ser el territori amb més població obrera d’Espanya.

Base social:

  • Burgesia.

  • Classes mitjanes.

Entradas relacionadas: