Hermes amb Dionís infant comentari

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,62 KB

HERMES AMB EL NEN DIONÍS INFANT
1. Documentació general:

Praxíteles //
343 aC. (s. IV a.C.) // Talla // Marbre // Escultura exempta // Grup // Localització original: al temple d'Hera a Olímpia //
Localització actual: Museu Arqueològic d'Olímpia 
2. Anàlisi formal:
BREU DESCRIPCIÓ DE L'OBRA:

és una obra escultorica que representa a Hermes, que portaba un braç aixecat amb un gotim de raïm avui dia desparegut. El nen representa al déu Dionís quan era un infant, el déu del vi i de la festa. Es tracta d'una còpia i està sostingut per un pedestal amb forma de tronc cobert per una tela. L'original era de bronze i llavors no necessitava un pedestal. 

COMPOSICIÓ



És una figura proporcionada am 1compesació de volums seguint el cànon de Políclet. Aquesta figura suau i dinàmica s'estructura a partir d'un eix amb forma de "s" invertida. En aquest cas, el contrapposto està més accentuat i se'n diu corba praxiteliana. Es representa una figura totalment relaxada a la qual ha desaparegut qualsevol signe de rigidesa.

RITME:


La figura es troba en equilibri de repòs i moviment, seguint l'ideal clàssic. L'escultor ens presenta un déus d'una forma totalment humanitzada però alhora en reflecteix tot l'idealisme Platònic. Ens mostra una figura gràcil am expressió melancòlica, i s'inspira en un ideal de bellesa jove.

TEMPS I EXPRESSIVITAT:


Ens mostra una figura gràcil amb una expressió de melancolia i s'inspira en un ideal de bellesa jove.

ESTIL:


Grec clàssic. En aquesta obra es representen totes les característiques clàssiques, sobretot el sentit de llibertat i de descans, a més hi ha una dimensió de sensualitat refinada. Praxíteles era conegut perquè les seves estàtues transmetien emocions lídiques(sentiments personals). Es representa un ideal de bellesa però es fa d'una manera més natural, no tan arquetípica.



3


Interpretació:


CONTINGUT I SIGNIFICACIÓ:


Està extret de la mitologia grega. Hermes, Féu del comerç i fill de Zeus, era el missatger del cel. En el seu braç està Dionís, déu de la vinya, del vi i del deliri místic. Dionís havia estat confiat a Hermes per protegir-ho de la venjança de la deesa Hera (esposa de Zeus), ja que com Zeus estava amb moltes dones alhora, Hera era plena de fúria i podia venjar-se d'ell a través de Dionís. Hermes va ser l'encarregat de portar a Dionís a les nimfes de NISA, encarregades de criar-lo. En una pausa que van fer durant el camí Hermes va ensenyar-li a Dionís el gòtim de raïm. El seu significat és la reflexió sobre les passions humanes.

FUNCIÓ:


En comptes de ser il·lustrativa era commemorativa de la Pau entre Elis i Arcàdia.

CONTEXT HISTÒRIC:


S'emmarca dins de l'època clàssica. L'arrgància d'Atenesa envers la resta de polis entre si va ser l'inici de les anomenades Guerres del Peloponès (431-404a.C), lluites internes que van propiciar a la decadència economica de les polis gregues. Aksta situació va ser aprofitada durant el S. IVa.C. Pels macedonis, que sota el lideratge de Filip II i psteriomrnt del seu fill Alexandre el Gran, van unidficar totes les polis i van aconsguir el somni helenistic de conkerir els dominis de l'Imperi persa.
La mort sobtada d'Alexandre va fragmentar l'Imperi macedoni en diversos regnes, i la cultura de l'antiga Grècia es va traslladar cap a Orient. No obstant això, la solida cultura grega va servir de refrncia als rics regnes orientals que en les sves creacions artistikes van reflectir aksta hel·lenitazió.
Grècia va viure una gran transformació cultural provocada per estar en contactes amb altres cultures produïdes a l'època arcaica. A Atenes especialment hi va haver un moment de gran llibertat en aquesta època democràtica i es va convertir en el focus més important de cultura. 

4. Conclusions:


   L'escultura de Praxíteles mostra el Naturalisme del segle IV aC. On les figures ja estan més individualitzades, és a dir, que es poden sentit en el moment concret sense perdre l'aspecte ideal. 

Entradas relacionadas: