Hàbits de descans i trastorns del son en infants

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,16 KB

Activitat

Activitat: Qualsevol acció o moviment que suposa un consum d'energia més gran que el que es produeix quan el cos està en repòs. (qualsevol activitat física o mental quan consumint energia). Fa que la freqüència cardíaca i respiratoria disminueixin + els organs disminueixen el seu rendiment. Descans: és la forma de compensar l'esforç i recuperar l'equilibri físic i psíquic després de l'activitat. FATIGA: Desequilibri entre activitat i descans. Hi ha fatiga i repercussions a nivell de maduració i per això és important buscar un equilibri. Tipus d'activitats: Quotidianes (alimentació, higiene i descans) /Jocs (d'observació, llenguatge, simbòlic)

Les fases del son:

Les fases del son: 1.Adormiment - 2. Son: 2.1 Estadi Lent, No REM (Son calmat, Es va fent més profund, Respiració regular, Ulls immòbils); 2.2 Estadi REM (Respiració irregular., Ritme cardíac s'accelera, Moviment d'ulls, Gesticulacions facials, Gemecs, S'acostuma a somiar.) - 3. Despertament

Els patrons del son:

Els patrons del son: Els nounats s'adormen en fase REM, no entren en son profund- Als 3 mesos (fins 6) aproximadament diferenciació entre dia i nit, dormen unes 10 hores nocturnes i 4 diürnes - A partir de 24 mesos dormida nocturna de 10 hores i migdiada de 2 hores

Mètodes per ensenyar a dormir:

Mètodes per ensenyar a dormir: Mètode Ferber (adaptació Estivill): Seguir la rutina d'anar a dormir i quan es deixa a llit se li diu bona nit i el nen es queda sol a l'habitació encara que plori durant períodes cada cop més llargs.
Mètode Sunderland (adaptació Jové): Els infants han de dormir al llit pares fins els 5 anys, fer-los dormir sols des de les primeres setmanes de néixer és nociu, ja que la separació fa incrementar les hormones de l'estrès. Coallitar dóna seguretat i confiança als infants i fa millorar el creixement i el desenvolupament.

EXECUCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Abans d'anar a dormir: Rutines: Activitats d'higiene prèvies, Agafar objectes que necessiti per dormir, Descalçar-se i deixar sabates al seu lloc, Estirar-se matalàs (saber el seu lloc), Baixar les persianes, atenuar llum.

Durant el son: Vetllar per ells, no és un temps de descans. Fer el recull d'observacions de les activitats que s'han realitzat.

Despertament: Una hora aproximadament de son.

* Rutina: pujar persianes, cantar cançó mentre van despertant.

Fites en l'adquisició en l'hàbit del descans:

Fites en l'adquisició en l'hàbit del descans: Entre 1 i 3 anys: Treure's peces de roba senzilles, Participar en el desvestir-se., Saludar a l'hora d'anar a dormir/despertar-se, Adormir-se sol. Entre 3 i 6 anys: Participar en la organització de l'espai per anar a dormir i després de dormir, Arreglar-se després del descans, Respectar el descans dels altres.

Dificultats en l'aprenentatge dels hàbits:

Dificultats en l'aprenentatge dels hàbits: en la separació aferrament, en l'horari, rutines, ambient, pautes d'actuació (clares i sempre les mateixes).

Trastorns del son:

Trastorns del son: Les disòmnies són trastorns en la quantitat, la qualitat i l'horari del son (insomni, narcolèpsia...). L'insomni és la incapacitat de poder dormir com es necessita. Desencadenant: pertorbacions orgàniques, dificultats mecàniques, dificultats en l'adquisició de l'hàbit de dormir, els conflictes emocionals

Les parasòmnies es caracteritzen per ser esdeveniments o conductes anormals associades al son, a les seves fases específiques o als moments de transició son-vigília.
Somnambulisme: El somnambulisme són episodis repetits que impliquen l’acte de aixecar-se del llit i caminar per les habitacions en ple somni. Tenen lloc generalment durant el primer terç del son profund. Es manté la mirada fixa i perduda, no reacciona als intents dels altres per dialogar, només pot ser despertat a base de grans esforços i en despertar no recorda res del que va passar. Al cap de pocs minuts de despertar l’episodi recobra totes les seves facultats i mostra un comportament adequat i normal.

Malsons: Els malsons, definits com a somnis que poden provocar por intensa, ansietat o desconcert, tot i que no són reals ni premonicions de fets negatius. Quan dormim, el cervell continua funcionant, passant per diferents fases de somni, incloent el somni REM, on es tenen somnis que poden ser aterradora o inquietants. Aquesta fase es repeteix aproximadament cada 90 minuts, alternant-se amb la fase d'ones lentes.

Terrors nocturns: Són trastorns del son en els quals una persona es desperta ràpidament en un estat atemorit. Habitualment apareixen durant el primer terç de la nit i acostumen a tenir una durada de pocs minuts, resolent-se espontàniament. Poden ser hereditaris i són més comuns entre els 3 i 7 anys. Acostumen a començar amb un crit o plor intens i s’acompanyen d’una respiració ràpida, suor…
Enuresi nocturna: És la micció involuntària que passa a la nit mentre s'adorm, després de l'edat en què un nen hauria de ser capaç de controlar la bufeta. (La micció involuntària que passa durant el dia rep el nom d’eneuresi diürna).


Bruxisme: Consisteix en estrènyer inconscientment la mandíbula i grinyolar les dents, cosa que condueix al desgast dental. El bruxisme pot passar tant de dia com de nit, sent més comú durant el somni.

Somnilòquia: Consisteix a parlar, riure, cridar o plorar en qualsevol fase del son. Es tracta de paraules aïllades o frases curtes que solen estar relacionades amb fets de la vida quotidiana. Quan es desperten no se'n recorda de res. Sol aparèixer a qualsevol edat encara que en nens és freqüent, és una de les parasòmnies més freqüents en la infància

Diferències entre Malson i Terror Nocturn:

MALSON

TERROR NOCTURN

Normalment el nen es desperta durant l'episodi i recorda el contingut del somni.

Tot i que pot incorporar-se del llit i fins i tot plorar o cridar, resulta molt difícil despertar-lo.

Els continguts del somni recordats són molt elaborats.

Continguts inexistents o molt pobres de l'episodi.

Durant els episodis no solen aparèixer moviments ni vocalitzacions ja que no hi ha to muscular.

Poden aparèixer verbalitzacions i/o vocalitzacions per la presència de to muscular.

Apareixen en la fase de son REM.

Apareixen en la fase No REM

Inici entre els 3 i 6 anys.

Inici entre els 4 i 12 anys.

Entradas relacionadas: