Guionatge: Ideació, Escriptura i Tècniques Creatives

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,93 KB

GUIÓ. TEORIA DE LA IDEA

Idea: procés mental fruit de la imaginació. Creativitat: plasmació d'aquestes idees. Originalitat: és el que fa que un text sigui diferent d'un altre, és la marca individual del text.

QUÈ HEM DE FER PER SER CREATIUS?

Fluïdesa ideacional: ser capaços de generar una gran quantitat d'idees. Capacitat per establir associacions entre elements distants: hem de saber buscar sempre noves relacions entre dos elements al marge de les que ja coneixem. Intuïció o abducció: capacitat d'establir hipòtesis a partir de dades mínimes. Flexibilitat mental: capacitat d'enfocar qualsevol problema des de moltes perspectives diferents i innovadores.

TÈCNIQUES D'IDEACIÓ

Estímuls a l'atzar: qualsevol objecte trobat a l'atzar pot servir per estimular la creativitat. Exemple: Brainstorming, tècnica de producció d'idees molt emprada en els processos creatius vinculats, sobretot, al món de la publicitat, el màrqueting i la indústria.

PROCÉS DE BRAINSTORMING

  • Centrar-se en la quantitat: com més idees hi hagi, més possibilitats d'obtenir-ne una de més efectiva i innovadora.
  • Retenir les crítiques: les crítiques s'han de guardar per a una altra fase, volem moltes idees.
  • Buscar les inusuals: noves perspectives i solucions poden servir per a presentar, potser, la millor solució.
  • Combinar i millorar les idees: les idees proposades es poden combinar i millorar sense censurar, durant la sessió de grup.

FASES DEL BRAINSTORMING

  1. Dir: tot s'hi val. 15-30 minuts.
  2. Esporgar: es fa una primera selecció, eliminant el que és impossible.
  3. Triar: seleccionem la més bona per a les nostres necessitats i possibilitats.

Estímuls induïts: ens obliguen a pensar a partir d'una sèrie de condicionants que guien el nostre procés creatiu. Inspiració: pot arribar-nos mitjançant estímuls interns (experiències pròpies) i estímuls externs (enriqueixen el procés, actuen com a catalitzadors que ens ajuden a conèixer-nos a nosaltres mateixos).

EINES PER A LA IDEACIÓ

La creativitat és la capacitat per fer variacions sobre un mateix tema, de barrejar coses conegudes per obtenir resultats inesperats, trobar les semblances entre coses que són diferents i les diferències entre coses que semblen iguals.

  1. Treball diari.
  2. Desgranar elements.
  3. Utilitzar diagrames per fer associacions.
  4. Scamper: tècnica de creativitat. Bàsicament és una llista on es generen noves idees en realitzar accions sobre una idea base. S'utilitzen principalment per a millorar un producte. Un cop ben definit l'objectiu, es comença a buscar idees basant-se en preguntes que deriven de les accions que planteja la tècnica: substituir, combinar, adaptar, modificar, buscar altres usos, eliminar i canviar la forma.
  5. Hi ha 6 camps on presumiblement trobarem una idea que són:
  • Idea seleccionada: aquest tipus d'idea sorgeix de la nostra memòria o vivència personal. Té un caràcter personal.
  • Idea verbalitzada: és la que sorgeix d'allò que algú ens explica, un cas, quan escoltem un comentari, etc.
  • Idea llegida (for free): quan llegim un diari, una revista, o un llibre i ens dóna una idea per desenvolupar la nostra història.
  • Idea transformada (twist): és una idea que neix d'una ficció, d'una pel·lícula, llibre o una obra de teatre.
  • Idea sol·licitada: és una idea d'encàrrec.
  • Idea buscada: és la que trobem després d'un estudi per saber quin és el tipus de pel·lícula que falta al mercat.
  • Recórrer als mites: hi ha idees que poden partir de mites clàssics de l'antiguitat com "La metamorfosi" i "L'Ars Amatoria d'Ovidi".

ETAPES DE L'ESCRIPTURA DEL GUIÓ

Premissa: és una idea simple o un concepte. Sorgeix amb la pregunta "Què passaria si...?" Storyline: s'escriu una línia argumental, que ens explica qui és el protagonista, quin és el conflicte i què fa per aconseguir el seu objectiu. Sinopsi: consisteix en un o més paràgrafs que descriuen la línia narrativa bàsica. Investigació: es tracta de buscar documentació sobre el tema que es vol tractar. Caracterització de personatges: es tractarà d'una llista dels diferents personatges que apareixen seguint un ordre d'importància, es fa una descripció de cada un d'ells: física, psíquica, gustos, opinions, idees. Tractament: visualitza la història tal com es desenvoluparà a la pantalla i ofereix una descripció de les accions i les escenes principals en forma reduïda. És útil per veure el to de la història. El tractament ha de cridar l'atenció i estimular el productor. Escaleta: esquelet narratiu. Ens serveix per dividir l'argument en seqüències i escenes. Temps i lloc on transcorre l'acció. Descripció de l'acció. Guió literari: s'organitza en escenes que no acostumen a enumerar-se. Cada escena té un encapçalament, que indica si estem en interiors o exteriors. Guió tècnic: és la suma del guió literari més totes les consideracions tècniques per a portar a terme la filmació com ara: il·luminació, moviment de càmera, enquadrament, efectes, àudio i música. Storyboard: és una visualització del guió tècnic en forma semblant al còmic. Cada vinyeta correspon a un pla, on es pot indicar els moviments dels personatges o de càmera.

Entradas relacionadas: