Guia de Termes Teatrals: Gesticulació, Catarsi i Posada en Escena

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,99 KB

Termes Teatrals Essencials

Regles generals: en un lloc, en un moment determinat, apareix un conflicte i les accions i parlaments sorgeixen durant l’escena, després arriba el final o resolució del conflicte.

Gesticulació

GEST: Manera en la qual es manifesten les persones sense necessitat d’utilitzar la paraula. Una forma de comunicació no verbal, executada amb una part del cos, signe dinàmic que requereix un moviment corporal i un significat concret associat al moviment. Els gestos són innats.

Catarsi

CATARSI: És la facultat de la tragèdia de redimir a l’espectador de les seues passions, al veure-les projectades i al veure el càstig merescut; però sense experimentar dit càstig ell mateix. A l'introduir-se en la situació, l’espectador pot experimentar aquestos sentiments, però sense patir-ne els vertaders efectes. Després de vore l’obra, l’espectador no farà els mateixos actes que els personatges que l’emporten a un mal final.

Projecció de la Veu

PROJECCIÓ DE LA VEU: Dirigir la veu cap endavant. Pretén augmentar la veu sense cridar, arribar a l’oïda de tots els espectadors en quant a la direcció i volum.

Processos d'Assaig

PROCESSOS: ASSAIG: Activitat clau de la posada en escena. Es concreta com serà la representació de l’obra i es practica repetidament. Els actors amb el director utilitzen els millors mètodes per a la posada en escena i el seu aperfeccionament. Hi ha dos tipus:

  • De taula: sessions teòriques llegint i reflexionant sobre l’obra.
  • A l’escenari: S’exercita la seua execució, aprofundint en els aspectes expressius. Comença amb una preparació física, vocal i psicològica.

Hi ha diversos tipus d'assaig:

  • Mecànic: reciten el text, sense tensió.
  • Dramàtic: executen el seu paper amb recursos expressius.
  • Parcial: una part concreta de l’obra.
  • Complet: es treballa la totalitat de l’obra.

Posada en Escena

POSADA EN ESCENA: Utilització d'aquells procediments i tècniques que donaran a l’obra una forma final. És el procés de muntatge i realització material d’una obra escènica. L'objectiu és aconseguir que tot cobre un valor concret i que transmeten el missatge de la forma més bona possible.

Projecte Escenogràfic

PROJECTE ESCENOGRÀFIC: Fase del procés de posada en escena en el qual es desenvolupen totes les tasques d'ideació i preproducció, des de que es concep l’obra fins que comença el muntatge material d’aquesta. Té varies tasques com agafar pressupostos de despeses, valorar la viabilitat, aconseguir els mitjans necessaris del projecte, escollir els intèrprets tècnics i administratius, planificar el muntatge, i també la durada i la data d’estrena.

Producció d'una Obra Teatral

PRODUCCIÓ D’UNA OBRA TEATRAL: El productor és el màxim responsable de la gestió i planificació de dur a terme el projecte. És una feina polifacètica, es pot considerar des de dues perspectives diferents: és un empresari, s’ocupa del finançament i administració econòmica de l’obra i com a tècnic especialista de la producció de l’espectacle en viu i directe.

  • Estudia i valora la viabilitat de l’espectacle.
  • Aconsegueix locals per assajos i representacions.
  • Organitza assajos.
  • Reparteix els beneficis, etc.

Per a completar les tasques de producció hi han diversos càrrecs:

  • Assessors jurídics: vigilen aspectes legals.
  • Encarregats de premsa i màrqueting: informen i publiciten l’espectacle.
  • Personal de sala i taquilla: cobren les entrades, reben i acomoden els espectadors, mantenen i netegen el lloc de la representació.
  • Els comptables: enregistren i supervisen les finances de la producció.
  • Els programadors: decideixen la programació del teatre o sala.
  • Els distribuïdors: venda i distribució.

Creació Col·lectiva

CREACIÓ COL·LECTIVA: Construcció d’un tipus d’obra dramàtica, on la història s’inventa col·lectivament per mitjà d’improvisacions per a manifestar una idea o sentiment col·lectiu, el públic podrà participar. Funcions dels participants:

  • L’autor és el creador, actor i director.
  • El director és un espectador de les improvisacions, que organitza i aporta el seu punt de vista.

Creació d'un Personatge

CREACIÓ D’UN PERSONATGE: Tracta de trobar i utilitzar correctament els diferents recursos expressius que donen vida al personatge en escena. Depèn del tipus d’obra s’utilitzaran unes tècniques de creació diferent. Uns començaran per la construcció física del personatge, altres per la construcció vocal, altres per la construcció psicològica o per la caracterització estètico-visual del vestuari i els complements.

Entradas relacionadas: