Guia de Productes de Neteja per a Hotels: Seguretat, Ús i Sostenibilitat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Electricidad y Electrónica
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,55 KB
Actuació dels Productes de Neteja
De forma similar als detergents emprats en els processos de rentat de teixits, els productes de neteja tenen tres objectius fonamentals:
Objectius Fonamentals
- Mullar: Reduir la tensió superficial de l'aigua amb tensioactius.
- Dissoldre: Dissoldre la brutícia amb dissolvents.
- Dispersar: Dispersar la brutícia i evitar que torni a dipositar-se en la superfície amb agents antiredeposició.
Productes Bàsics per a la Neteja d'Hotels
La gamma de productes utilitzada varia segons els materials i superfícies a tractar. No obstant això, hi ha una sèrie de productes comuns:
A. Productes Químics Purs
Exemples: Amoníac, lleixiu, salfumant.
B. Compostos Químics Moderns (Menys Arriscats)
- Detergents per a la neteja profunda de terres: pH superior a 7. No aplicar a terres de goma i aclarir amb molta aigua per neutralitzar l'efecte.
- Detergents de manteniment de terres: Alguns porten protectors del terra.
- Detergents per a la neteja de sanitaris: Molt àcids.
- Desinfectants: Posseeixen amoni quaternari (únic detergent que desinfecta).
- Desincrustants: Eliminen les restes de calç.
- Desembussador: Poden ser alcalins. Evitar l'ús el màxim possible pel seu impacte mediambiental.
- Específics per a la neteja de metalls.
- Detergent per a la neteja de moquetes.
- Bàlsam per a fustes: Compostos de ceres naturals.
- Multiusos: Per a tot tipus de neteja. Cal conèixer bé la composició del producte abans d'utilitzar-lo.
C. Compostos Químics per a la Neteja de Cuines
Aquests productes no sempre estan sota el control de la governanta, ja que és el departament de cuina qui ho coordina. Alguns dels més comuns són:
- Específic per al rentavaixelles.
- Detergent per al rentat manual de vaixella.
- Netejador per a terres grassos.
- Desinfectant per a la neteja d'eines que intervenen en la preparació d'aliments.
- Desgreixador de focs i campanes.
- Desincrustant, normalment àcid.
- Desincrustant fort per a fregidores i forns.
- Detergent desinfectant.
- Netejador multiusos per a parets. No necessita aclarir.
Normes de Seguretat i Higiene per a la Manipulació de Productes de Neteja
És obligació de la governanta informar al seu personal sobre la correcta utilització dels productes de neteja. Convé elaborar un manual de prevenció que indiqui, a través de diferents situacions, què s'ha de fer i què no. En general, la fitxa es basa en els següents punts:
- Descripció del producte
- Mode de funcionament
- Aplicació
- Precaucions
- Nom
Ús de Productes Ecològics en Hotels
En el que es coneix com a gestió ambiental hotelera, s'introdueix la protecció del medi ambient. En el departament de pisos, a través de la selecció i utilització dels productes de neteja, és un dels punts de l'hotel on més es pot desenvolupar una política ecològica basada en aquests fonaments:
A) Ecologia
L'ecologia és la ciència que estudia les relacions entre els éssers vius i el seu medi ambient, i es diu que ecològic és tot allò que influeix poc o gens en el medi ambient.
B) Impacte Ambiental
Tot el que s'introdueix en el sistema viu l'altera, per aquesta raó les activitats humanes han d'anar encaminades a què aquest impacte en l'ecosistema sigui el més lleuger possible per a la natura.
Elements per a Considerar Ecològic un Producte de Neteja
- La biodegradabilitat: Degradació o falta d'activitat d'un producte fins que desapareix. (Cal definir el temps i la quantitat de producte que es degrada. El concepte de biodegradabilitat ha d'afectar la totalitat del producte).
- La concentració: Comporta una reducció important d'envasos i menor consum d'aigua.
- Les matèries primeres: L'essència del producte i, com a conseqüència, no han de portar factors contaminants.
- L'envàs: Es descarten els de PVC (procedeixen del clor).
- La producció: En la fabricació dels productes ecològics no ha d'intervenir cap tipus de procés contaminant.
- L'eliminació.