Guia de Preparació per a Proves Mèdiques Digestives
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,49 KB
Colonoscòpia
Descripció: Examen que permet visualitzar l'interior del colon a través d'un tub flexible dotat d'una font de llum i una càmera a la punta.
Indicacions:
- Existència de pòlips vistos previament en Rx o sigmoidoscòpia.
- Anèmia de causa desconeguda
- Dolor abdominal
- Alteracions deposicional
- Pèrdua anormal de pes.
- Presència de sang en femta
- Suspita i seguiment de MII (colitis ulcerosa o Crohn)
- Suspita i seguiment en càncer de colon
Preparació:
48h prèvies a l'exploració:
- Dieta sense residu (baix contingut en fibra)
- Exclou aliments que augmenten el bol fecal
- S'aconsella alta aportació hídrica (2l.)
24h prèvies a l'exploració:
- Dieta líquida a base de: aigua, sucs de fruita colats, infusions, te, cafè, begudes sense gas, brous colats de verdures, peix o carn
- S'aconsella alta aportació hídrica (2l.)
Dejuni de 6 a 8h abans l'exploració
Aliments aconsellats:
- Llet, iogurt natural o de sabors (no trossos), formatge fresc o sec, natilles, flam d'ou o vainilla
- Carns magres (pollastre, indiot, conill, vedella, llom de porc...)
- Embotits magres i cuits (pernil cuit o d'indiot o pollastre)
- Peix blanc, Ou dur o poché o en truita, Pa blanc torrat, biscotes
- Pasta blanca de blat/arròs/blat de moro, Arròs blanc o sèmola
- Brou colat, Sucs colats, Oli d'oliva, mantega natural, Sucre blanc, gelatina, galetes tipus "Maria", Infusions, te, cafè, begudes sense gas, Sal
Test d'Hidrogen Espirat
Descripció: A partir de l'aire exhalat determina la quantitat d'hidrogen format per la flora intestinal després d'ingerir prèviament un tipus de sucre (lactosa, lactulosa, xilosa, fructosa/sorbitol..)
Preparació:
- Dieta sense sucres 24h abans de la prova
- Dejuni total 8h prèvies
- Aliments recomanats: ous, arròs blanc, carn i peix, aigua, te
Test Químic de Sang Oculta en Femta
Descripció: S'utilitza per la detecció de pòlips, hemorroides, diverticulosis, úlcera, colitis (MII) o càncer colorectal. Indicadors químics (resina de guayaco o bencidina). Exemples: Hemoccult II, Hema-screen, Hemo-fec, Hemocult-Sensa.
Preparació:
Dieta preparatòria: Es realitza 3 dies previs a la recollida de la mostra de femta. Alimentació equilibrada que cobreix els requeriments nutricionals dels pacients en la que s'eviten els aliments que poden donar reaccions falsament positives.
Aliments a evitar:
- Carns vermelles, Soja, Embotits, Suc de fruita, Peix blau, Fruits secs, Bolets, Llevat de cervesa, Llenties, faves i pèsols, Cervesa
- Suplements Vit.C
Fraccionament Miocàrdic
Descripció: Prova a nivell de miocardi per detectar disfuncions de cor a través d'un contrast.
Preparació:
- Dieta 48h abans molt baixa en hidrats de carboni i rica en greix.
- Consum d'aigua natural sense límit.
Aliments a evitar:
- Pastisseria, Sucre i mel, Fruita fresca i seca (panses, orellanes..), Remolatxa, pastanaga, blat de moro, patates, Llegums i cereals (pa, galetes, pasta…), Sucs de fruites, refrescos i alcohol
Catecolamines
Descripció: Les catecolamines són hormones produïdes a la medul·la adrenal. Són l'adrenalina (epinefrina), noradrenalina (norepinefrina) i dopamina. Estudi que ajuda a diagnosticar o descartar trastorns neuroendocrins (Ex. Tumor glàndula adrenal).
Preparació:
Dieta preparatòria 3 dies previs.
Dieta normocalòrica que exclou:
- Plàtan, alvocat, xirimoia, pinya, pruna
- Melmelada i codony, Tomàquet, albergínia i fruits secs, Cafè i aliments amb cafeïna, Te i aliments amb teofil·lina, Xocolata, cacau i derivats, Vainilla (flam, natilla, batuts, galetes, caramels, gelats…), Formatges
- Alcohol, begudes espumoses o efervescents
Hidroxiprolina
Descripció: Aminoàcid no essencial que es sintetitza a partir de la prolina en el teixit col·lagen. Forma les dues terceres parts de la matriu òssia. Estudi pel diagnòstic de patologies com: hiperparatiroïdisme, acromegàlia, carcinoma amb metàstasis òssia (pròstata, mama).
Preparació:
Aliments a evitar:
- Carn, peix, marisc i tots els derivats, Caldos, sopes, estofats i concentrats, Conserves, llegums i fruits secs, Pastisseria, brioixeria i xocolates, Salses, Refrescos i licors, Gelatines
Objectiu del Tractament Nutricional en Pacients Infectats en VIH
Generals:
- Millorar la qualitat de vida
- Reduir la incidència i/o retrassar l'aparició de les complicacions associades a la infecció per VIH.
- Reduir els efectes adversos del TARGA.
Específics:
- Prevenir la malnutrició, que és molt difícil de revertir en estadis avançats (caquèxia).
- Mantenir el pes i la massa cel·lular corporal idònia per a cada pacient. Ajudar a controlar els trastorns metabòlics i morfològics provocats pel TARGA i a reduir el risc cardiovascular associat als mateixos.
- Millorar la funció immune relacionada amb la infecció per VIH.
- Minimitzar les conseqüències dels trastorns gastrointestinals provocats per les infeccions oportunistes o pel propi TARGA.