Guia Essencial d'Especificacions Tècniques d'Amplificadors
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Electricidad y Electrónica
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB
Tensió Nominal d'Entrada
Valor de la tensió que aplicarem a l'entrada de l'equip perquè aquest entregui la potència nominal a la sortida.
Impedància d'Entrada
Indica la resistència equivalent del circuit d'entrada. Aquest valor serà més gran que la impedància de sortida de l'element que es connecta a l'entrada.
Control de To
Modifica la resposta en freqüència de l'amplificador segons els gustos de cada usuari. Conté filtres d'aguts i de greus, fins i tot de mitjos.
Loudness (Sonoritat)
Compensa les diferències de l'audició humana a diferents potències. És una correcció variable amb la posició del comandament de volum, opcional.
Etapa de Potència
Eleva la potència de sortida per tal d'excitar els altaveus.
Resposta en Freqüència
Marge de freqüències que l'equip serà capaç de processar situant el guany dins dels límits establerts. Com més ample de banda, major qualitat.
- DIN: 40 Hz - 16 kHz (+0, -3 dB)
- IHF: 20 Hz - 20 kHz (+0, -3 dB)
Distorsió per Intermodulació (IMD)
Es genera a causa de la mescla de dues freqüències a l'interior de l'equip.
- DIN: Menor al 3% per a la potència nominal. Freqüències: f1 = 250 Hz, f2 = 4 kHz. Relació d'amplitud: 4:1.
- IHF: Similar al DIN, però amb f1 = 60 Hz i f2 = 7 kHz.
Potència RMS (Root Mean Square)
Root Mean Square (valor quadràtic mitjà). És la potència real, els watts reals que l'equip és capaç de lliurar contínuament. Per mesurar-la: generar un senyal d'1 kHz, aplicar-lo a les dues entrades i, a continuació, mesurar a la sortida amb un oscil·loscopi just abans que aparegui distorsió. Fórmula: PRMS = V2/Z.
Relació Senyal/Soroll (S/N)
Paràmetres referits a la potència nominal. És habitual que aparegui una relació S/N per cada model d'entrades. En un equip Hi-Fi, a 1 kHz, ha de superar els 50 dB.
Separació entre Canals
Ha de mantenir-se una separació mínima de 40 dB per a 1 kHz. En el marge de freqüències entre 250 Hz i 10 kHz, haurà de superar els 30 dB. Com més alt sigui aquest factor, major serà la qualitat.
Impedància de Càrrega
Marge d'impedància acceptable per als altaveus que es connectaran. S'indica mitjançant el valor mínim i màxim (per exemple, de 4 a 16 ohms).
Factor d'Amortiment (Damping Factor)
Relació entre la impedància de sortida de l'amplificador i la impedància de la càrrega connectada (altaveu). Indica la capacitat de l'amplificador per controlar el moviment del con de l'altaveu i lliurar corrent instantània. Es millora utilitzant transistors MOSFET. Per sentir el so amb més claredat, es recomana utilitzar cable lliure d'oxigen i mantenir poca distància entre l'amplificador i l'altaveu.
MPO (Music Power Output)
Music Power Output (Potència Musical de Sortida). Es mesura introduint breus impulsos abans que l'equip es distorsioni. Sol ser d'1,5 a 2 vegades més gran que la potència RMS. Els dos canals han d'estar alimentats durant la mesura. Fórmula: MPO = (V2/Z) × (VVO/VVR).
PMPO (Peak Music Power Output)
Peak Music Power Output (Potència de Sortida de Pic Musical). És el valor màxim de potència de sortida, sovint mesurat sense restriccions estrictes pel que fa a la distorsió o al període de temps que s'ha de mantenir. Pot ser de 8 a 10 vegades (o més) la potència RMS i és una xifra principalment de màrqueting.