Guia Essencial de Dietètica i Nutrició: Conceptes i Etapes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,06 KB

Guia Essencial de Dietètica i Nutrició

Conceptes Fonamentals de Dietètica i Dietoteràpia

La dietètica és la ciència que analitza com els aliments afecten el cos humà.

La dietoteràpia aplica el coneixement dietètic per adaptar l’alimentació a les necessitats de les persones amb malalties o trastorns relacionats amb la nutrició.

Al·lèrgies i Intoleràncies Alimentàries

Les intoleràncies alimentàries són trastorns deguts a la incapacitat de l’organisme per digerir o metabolitzar correctament algun nutrient, cosa que ocasiona diversos problemes.

Les al·lèrgies alimentàries es deuen al fet que alguns components de l’aliment activen una resposta immunitària en l’organisme; els símptomes s’acostumen a limitar a la boca i la gola (picor i inflamació).

Diferències entre Intolerància i Al·lèrgia

La principal diferència entre la intolerància i l'al·lèrgia és que la intolerància és un problema digestiu, mentre que l’al·lèrgia és una resposta del sistema immunitari.

Nutrició Infantil i Etapes de Creixement

Baby-Led Weaning (BLW)

El Baby-Led Weaning (BLW) és un mètode d’introducció d’aliments sòlids on:

  • El nadó s’alimenta sol, sense utilitzar cullera ni purés.
  • Es presenten aliments sencers o tallats en trossos segurs, que el nadó pot agafar i portar-se a la boca.

Aliments Preparats per a Nadons

  • Les farinetes: Preparacions en pols que es poden afegir al biberó o barrejar amb aigua o llet per obtenir un aliment semisòlid.
  • Els potets: Preparats semisòlids llestos per donar al nadó (indicats per a 4, 6, 8 i 12 mesos).

Tipus de Llet Materna segons la Lactància

  • Calostre (1a setmana): Espès, groguenc i ric en defenses.
  • Llet de transició (2a setmana).
  • Llet madura (des de la 3a setmana): Més aquosa i completa en nutrients.

Etapes de l'Alimentació Infantil

  • Lactància: Fins als 4-6 mesos. L’únic aliment del nadó ha de ser la llet.
  • Període de transició o beikost: Dels 6 als 12 mesos. L’energia aportada per la llet no és suficient per cobrir totes les necessitats del nadó. A més de la llet, es comença a introduir alimentació complementària (cereals, verdures i fruita).
  • Període d’alimentació adulta: A partir dels 12 mesos. Alimentació similar a la dels adults.

Creixement i Desenvolupament en la Infància

  • Primera infància (0 als 2 anys):
    • Creixement ràpid que disminueix progressivament.
    • Augment de talla.
    • Augment de greix corporal, proteïnes i minerals, i disminució de la proporció d’aigua.
  • Període preescolar i escolar (3 - 12 anys):
    • Creixement més lent i estable.
    • Menor necessitat d'energia per al creixement.
    • Etapa poc vulnerable a retards en el desenvolupament.

Catch-up: Recuperació del Creixement

El Catch-up és un procés de recuperació en infants que han patit un retard en el creixement, mitjançant una alimentació adequada (també conegut com a "creixement accelerat").

Dietes Específiques i Suplements Nutricionals

Nutrició Enteral Domiciliària (NED)

La Nutrició Enteral Domiciliària (NED) és l'alimentació a domicili amb productes específics quan la persona no pot consumir aliments ordinaris per la seva situació clínica. S'introdueix per via nasogàstrica i es deriva de diverses condicions clíniques.

Mòduls Espesidors (EM)

Els mòduls espesidors (EM) tenen la funció de modificar la textura de l’aliment, donant-li més consistència perquè les persones amb dificultats de deglució el puguin prendre sense risc que passi a les vies respiratòries. Important: NO aporten nutrients.

Fórmules Nutricionals: Completes i Incompletes

Les fórmules completes aporten tots els nutrients essencials i poden ser l'única font d'alimentació per a persones amb dificultats per menjar. Les fórmules incompletes, en canvi, no cobreixen totes les necessitats nutricionals i s’utilitzen com a complements per afegir nutrients específics a l’alimentació habitual.

Edulcorants

Els edulcorants són substitutius del sucre (sacarosa) que endolceixen els aliments amb una aportació energètica més baixa.

Nutrició durant l'Embaràs i la Lactància

Dieta durant l'Embaràs

Durant l'embaràs, és crucial assegurar l'aportació de nutrients com:

  • Àcid fòlic (vitamina B9): Essencial per al desenvolupament neurològic del fetus.
  • Calci: Fonamental per a la formació dels ossos del fetus.
  • Ferro: Es recomana aportar-ne en suplement perquè durant l’embaràs les necessitats són elevades.
  • Zinc: Ajuda al creixement del nadó.
Aliments a Evitar durant l'Embaràs
  • Formatges sense pasteuritzar
  • Ous crus
  • Carn crua o poc feta, així com alguns embotits
  • Peix blau de gran grandària (per exemple, tonyina vermella, peix espasa)
  • Alcohol

Dieta durant la Lactància

Durant la lactància, és important assegurar una ingesta adequada de:

  • Micronutrients:
    • Vitamines: A, B9, B12, C, D i E.
    • Minerals: Calci, fòsfor, iode i seleni.
Recomanacions Addicionals per a la Lactància
  • Evitar alguns aliments: Carxofa, all, ceba, col (poden alterar el sabor de la llet o causar molèsties al nadó).
  • Hidratació: Augmentar la ingesta d'aigua i beure 2,5 - 3 litres al dia.

Entradas relacionadas: