Guia Essencial per a una Dieta Saludable i Equilibrada

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB

Alimentació Saludable i Nutrició

La Importància de l'Aigua en el Cos

Quasi el 90% de la sang està composta per aigua. Això ens dona una idea de la importància que té en el cos, que no pot funcionar sense l'aport d'aquesta. L'aigua participa en gran quantitat de funcions corporals com són la regulació de la nostra temperatura i el transport de nutrients.

La Dieta Equilibrada: Proporcions i Recomanacions

Nosaltres no funcionaríem bé si no tenim una dieta equilibrada amb les proporcions correctes. Consisteix a prendre tots els nutrients que el cos necessita per a créixer, preparar-se i desenvolupar una activitat més o menys intensa. Perquè una dieta sigui equilibrada, hem de tenir les proporcions correctes, tant de calories com de percentatges dels components que en teoria haurien d'estar distribuïts en 60% hidrats de carboni, 25% greixos, 15% proteïnes.

Recomanacions per a una Dieta Equilibrada

  1. Consumir diversos aliments i en les proporcions que apareixen en la piràmide alimentària.
  2. Beure aigua en quantitat suficient per a tenir una bona hidratació.
  3. Consumir fruites i verdures que aporten vitamines i evitar aliments precuinats i conserves de llarga duració perquè hauran perdut nombrosos nutrients.
  4. Incloure en la nostra dieta olis vegetals i peixos perquè proporcionen els nutrients necessaris per al nostre organisme.
  5. No abusar dels embotits i els dolços ni aliments elaborats amb sucres i greixos.
  6. Fer un esmorzar abundant consistent en llet, cereals i fruites, ja que aporten energia per començar el dia, i fer els sopars lleugers.

Consum de Calories segons l'Activitat Física

Hem de menjar les quilocalories adequades a la nostra activitat física i així no tenir excés de pes.

Nivells d'Activitat i Calories Recomanades

  • Vida sedentària (2200-2400 Kcal): Per a una activitat física baixa, no es fa esport, treballs d'oficina.
  • Lleugera activitat física (2400-2800 Kcal): Treball físic, esport ocasional.
  • Activitat física forta (2800-3300 Kcal): Treballs molt físics, esport diari o quasi diari.
  • Activitat física molt forta (+3300 Kcal): Esport d'alt nivell.

La Dieta Mediterrània: Característiques Clau

La dieta mediterrània es considera una dieta sana i saludable, però no vol dir que tot el món la faci. Les seves característiques són:

Característiques de la Dieta Mediterrània

  • Consum de qualsevol fruita fresca a qualsevol hora del dia, ja que és un aliment baix en calories i que aporta vitamines i minerals.
  • Ús de l'oli d'oliva com a greix per a cuinar. Aquest greix és molt millor que qualsevol altre, ja sigui per a condimentar o per a fregir.
  • Consum habitual de llegums i cereals. Els cereals són aliments rics en hidrats de carboni i els llegums aporten proteïnes sense greixos.
  • Gran varietat d'àpats, postres, dolços, la qual cosa facilita que la dieta sigui variada i inclogui molts aliments.

Normes Bàsiques de Seguretat Alimentària

A l'hora de consumir els aliments, hem de seguir una sèrie de normes alimentàries que eviten la contaminació dels aliments:

  1. Alguns aliments, com les salses, s'han de consumir tan aviat com es pugui, ja que són fàcilment contaminables.
  2. Els aliments congelats mai s'han de tornar a congelar un cop descongelats.
  3. Els aliments molt manipulats, com les hamburgueses, també s'han de consumir ràpidament.
  4. Les verdures i les fruites s'han de rentar amb aigua abans de consumir-se.
  5. Les carns han de ser ben cuinades per a evitar infeccions alimentàries.
  6. Les llaunes de conserves no han de tenir cops ni estar abombades.

Entradas relacionadas: