Guia per a Educadors: Planificació d'Activitats Lúdiques
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,7 KB
EDUCADORS: El seu paper ha d’estar enfocat a la planificació i execució de les activitats lúdiques. Han de procurar un context educatiu motivador. Principis relacionats amb la planificació de l’activitat lúdica: El joc ha de ser enriquidor i variat, ha de ser font de plaer, diversió i ha de fomentar la creativitat.
Planificació de l'activitat: Mitjançant una adequada metodologia, han d’utilitzar el joc per treballar les intencionalitats educatives. Variables sobre les quals l’educador/a ha d’incidir: El moment evolutiu del nen/a, el grau de dificultat que exigeix l’execució dels jocs, la presentació i selecció de materials, així com les necessitats educatives i personals.
L’execució de les activitats: PRESENT de l’activitat: Hauran de presentar-les de manera atractiva per estimular la participació i el compromís dels nens/es. A més, hauran de seleccionar els materials didàctics més adequats per propiciar un ambient ric en estímuls.
Domini dels mecanismes de reforç: Ús de tècniques i estratègies de reforç adequades, plantejament d’activitats especialment motivadores, propiciar un ambient favorable a la interacció entre iguals i utilitzar estratègies que reforcin la independència de l’infant respecte a l’adult.
PATI: El pati escolar s’organitza en zones: joc de moviment, simbòlic i de rol (caseta), construcció (sorrall), punt d’aigua, joc cooperatiu (gronxadors de 2 persones), joc físic i moviment. Condicions que ha de complir: Accessible per a infants amb diversitat funcional, disposar d’àrees de joc específiques per a cada edat, tipus de sòl adequats als jocs previstos, tenir zones assolellades i zones amb ombra.
L’ORGANITZACIÓ en racons: Creació d’espais on es duen a terme diverses activitats lúdiques amb una metodologia activa i participativa. En ells s’afavoreix l’expressió de vivències reals, la imaginació, la creativitat i la projecció de sentiments. Les activitats poden realitzar-se individualment o en grups reduïts.
RACONS: Segons la finalitat que persegueixen: joc simbòlic o altres activitats que sorgeixin dels interessos dels infants. L’educador/a ha de decidir quins són els racons més convenients en cada moment. Alguns racons poden ser estables i uns altres puntuals. Alguns racons de joc: Racons de joc simbòlic (racó de la casa, de la botiga, perruqueria, disfresses), racó de construcció, racó de joc didàctic, racó de psicomotricitat, d’informàtica, de música.
OBJECTIUS dels racons: Són múltiples i se seleccionaran en funció del projecte. Alguns són: promoure el desenvolupament psicomotriu, afavorir la comunicació i la sociabilitat, desenvolupar el llenguatge comunicatiu, afavorir el desenvolupament de la imaginació i la fantasia.
MUNTATGE dels racons: Consideracions: Han d’organitzar-se en funció de les possibilitats de l’espai. Es poden muntar per nens/es a partir dels 2 o 3 anys i mantenir-se fins als 7 o 8 anys. El nombre de jugadors per racó ha de ser d’entre 2 i 5. S’ha de respectar els diferents ritmes d’aprenentatge, determinar el nombre de racons i muntar alguns racons en els quals predomini el joc lliure.
L’elecció dels MATERIALS dels racons: Requisits que ha de complir el material: que sigui vistós i agradable a la vista, que tingui les condicions de seguretat convenients, que no contingui peces petites, i que la grandària i el pes siguin adequats a l’edat dels participants.