Guia Completa de la Primera i Segona Revolució Industrial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 7 KB
Factors Impulsors de la Primera Revolució Industrial
Revolució Demogràfica
Fins al segle XVIII, la població a Europa havia crescut molt lentament. Al segle XVIII, la natalitat era alta, però la mortalitat era baixa. A mesura que la població va començar a créixer, va aparèixer la revolució demogràfica, impulsant l'augment del consum. Això va obligar els productors a espavilar-se i produir més ràpidament per satisfer la demanda creixent.
L'Expansió Agrícola del Segle XVIII
- Millora de les tècniques agrícoles: Es va abandonar el guaret tradicional (deixar la terra descansar un any) per sistemes de rotació de cultius que permetien aprofitar la terra contínuament.
- Reforma de la ramaderia: Es va introduir l'estabulació, millorant la productivitat.
- Canvi en les estructures agràries: La terra es va convertir en propietat privada, afavorint la inversió i la productivitat.
Com a resultat, els agricultors van obtenir més ingressos, van poder estalviar i formar un capital, la qual cosa va contribuir a l'èxode rural cap a les ciutats.
La Primera Revolució Industrial
La Fàbrica i la Mecanització
Abans de la industrialització, la producció era molt senzilla, basada en manufactures realitzades en petits tallers on els artesans treballaven amb les mans i feien servir poques màquines. L'artesà s'encarregava de tot el procés.
A finals del segle XVIII, es van començar a utilitzar màquines que funcionaven amb vapor, generat cremant carbó mineral. James Watt va inventar la primera màquina de vapor, un invent clau.
Conseqüències de la Mecanització:
- Les fàbriques es van concentrar en llocs determinats.
- Cada obrer realitzava una petita tasca de la fabricació (divisió del treball).
- Va augmentar dràsticament la producció, fent que els productes fossin més barats i accessibles per a un major nombre de consumidors.
Gran Bretanya: Bressol de la Industrialització
Gran Bretanya va ser el primer país a industrialitzar-se gràcies a diversos factors:
- Abundància de mà d'obra disponible.
- Disponibilitat de matèries primeres i grans reserves de carbó, el combustible principal per a les màquines.
- Una mentalitat liberal que afavoria la innovació i la inversió.
Els Sectors Punta
- Indústria tèxtil cotonera: Amb la introducció de filadores i telers mecànics, va ser el primer sector a mecanitzar-se.
- Indústria siderúrgica: Va ser fonamental, especialment amb la substitució del carbó vegetal pel carbó mineral en la producció de ferro i acer.
La Revolució dels Transports
L'Esplendor de la Navegació
Robert Fulton va impulsar el primer vaixell propulsat per motor de vapor. En comptes de bucs de fusta, es van començar a construir bucs de ferro, i es van introduir les hèlixs per a la seva propulsió. També van començar a haver-hi cambres frigorífiques als vaixells, permetent el transport de mercaderies peribles.
La millora en la construcció d'infraestructures, com el Canal de Suez, va escurçar significativament les rutes marítimes.
L'Era del Ferrocarril
A finals del segle XVIII, es va inventar el tren. Els primers trens funcionaven amb vapor i la seva evolució va ser possible gràcies als avenços en la producció de ferro. George Stephenson va inventar la primera locomotora de vapor, utilitzada inicialment per carregar les mines de carbó.
L'evolució del ferrocarril va ser molt ràpida, convertint-se en el mitjà de transport més ràpid, segur i barat de l'època.
Conseqüències de la Revolució dels Transports:
- Fort creixement del comerç a escala mundial.
- L'economia mundial es va especialitzar, amb regions dedicades a la producció de determinats béns.
- Va diversificar la dieta de la població gràcies a la facilitat de transport d'aliments.
- Va facilitar l'emigració a altres continents.
La Segona Revolució Industrial
A partir de la segona meitat del segle XIX, es van produir noves i profundes transformacions en l'economia mundial, conegudes com a Segona Revolució Industrial. Aquest període es va caracteritzar per:
- El desenvolupament de noves indústries i fonts d'energia.
- El sorgiment de noves potències industrials (com Alemanya i els Estats Units).
- L'aparició de la gran empresa i la concentració empresarial.
- La modificació de les formes de producció (taylorisme, fordisme).
Els Efectes de la Industrialització
Creixement Demogràfic
Durant el segle XIX, es va intensificar l'augment de la població, principalment a causa de:
- Un descens important de la mortalitat (millores en higiene, medicina, alimentació).
- Un increment de la fecunditat en algunes regions.
Les Migracions a les Ciutats
Les millores en la maquinària agrícola i la transformació de les estructures agràries van afavorir l'èxode rural. La mida de les ciutats no va parar de créixer, ja que moltes van prosperar al voltant de les fàbriques.
Inicialment, es construïen barraques i habitatges precaris a prop dels llocs de treball. Posteriorment, es van planificar nous barris amb cases de millor qualitat per a les classes més benestants.
Les Migracions d'Europa a Altres Continents
Gràcies a la millora del transport marítim, amb vaixells més grans i bitllets més barats, es van facilitar les migracions transoceàniques. Milions d'europeus van emigrar a altres continents, especialment a Amèrica, buscant noves oportunitats.
La Societat de Classes
Igualtat Jurídica, Desigualtat Social
Amb la industrialització, es va aconseguir una igualtat jurídica: tots els ciutadans eren iguals davant la llei i podien accedir als càrrecs públics segons els seus mèrits, i no per origen familiar. No obstant això, les dones continuaven subordinades als homes i no gaudien dels mateixos drets.
Les classes socials es diferenciaven principalment segons la riquesa i no pels privilegis de naixement, tal com passava a l'Antic Règim.
El Declivi de l'Aristocràcia
La noblesa va anar perdent el seu poder tradicional. Va perdre els drets feudals sobre els seus treballadors i va haver de començar a pagar impostos. Tot i això, van continuar ocupant càrrecs importants en la política, l'exèrcit i la diplomàcia, i mantenien un nivell de vida luxós que la burgesia aspirava a imitar.
L'Auge de la Burgesia
La burgesia era un grup social molt divers, que incloïa des de grans empresaris i banquers fins a professionals liberals i petits comerciants. Vivien principalment a les ciutats i es caracteritzaven per:
- Valorar l'educació i el coneixement.
- Ser estalviadors i treballadors.
- Ser defensors dels valors familiars i de la propietat privada.