Guia Completa sobre Referències Bibliogràfiques i Drets d'Autor
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,94 KB
ARTÍCULO: Autoria. Títol de l'article. Abreviatura internacional de la revista. Data; volum(número): pàgina inicial-pàgina final. LIBRO: Autoria. Títol del llibre. Edició. Lloc de publicació: Editorial; any [es pot concretar més la data si escau]. [nombre de pàgines]. (Col·lecció; núm. Dins la col·lecció). CONTRIB LIBRO: Autoria del capítol o comunicació. Títol del capítol o comunicació. A: Coordinador/a Director/a del llibre o del llibre d’actes del congrés. Títol del llibre o del congrés. Edició. Lloc de publicació: Editorial; any. p. pàgina inicial-final del capítol. ARTÍCULO EN LÍNEA: Autoria. Títol de l'article. Títol de la revista o abreviatura internacional [en línia]. Any [data d’accés]; volum(número): extensió/pàgines. URL. DOI. LLOC WEB: Autors. Títol [en línia]. Lloc de publicació: Editor; Data de publicació [data d’actualització; data d’accés]. URL. PART LLOC WEB: Autoria. Títol [en línia]. Lloc de publicació: Editor; Data de publicació [data d’actualització; data d’accés]. Autors de la secció. Títol de la secció; [nombre de pàgines o pantalles]. URL. LIBRO EN LÍNEA: Autor/s. Títol del llibre [en línia]. Edició. Lloc de publicació: Editorial; any [data d’accés]. URL. CONTRIB LIBRO LÍNEA: Autoria del capítol o comunicació. Títol del capítol o comunicació. A: Director/a- Coordinador/a-Editor/a del llibre o actes del congrés. Títol del llibre o del congrés [en línia]. Edició. Lloc de publicació: Editorial; any. p. pàgina inicial-final del capítol. [Data d’accés]. URL.
1
ARXIU: La documentació s’origina per la gestió de la pròpia organització (admin o històric). BIBLIO: La documentació s’adquireix expressament per a satisfer les necessitats dels usuaris (netejant si queden obsolets). CENTRE DE DOCU: Disposen de documents especialitzats útils per als usuaris (cercs especialitzades i aconsegueixen documents que els usuaris volen). Dif de escenari informatiu acadèmic dels altres: necessites fer cerques exhaustives. fonts 2a: descriuen o expliquen amb detall allò que plantegen (poden remetre a fonts primàries). fonts 3a: remeten sempre a fonts primàries i secundàries. Historial clínic: conjunt ordenat de documents clínics d’un individu així com les dades que contenen. Llenguatge natural: És aquell utilitzat en el discurs habitual per a parlar i escriure, bé de forma general o especialitzada. VENTAJA: +ric, flexibilitat de representar noves matèries, documental. i l'usuari no necessita aprenentatge. INCONVENIENT: + esforç per part de la persona que ha de fer la cerca i + resultats -> revisió professional. Llenguatge controlat: subconjunt del llenguatge natural definit amb precisió, restringit quant al lèxic, a la gramàtica i a l'estil; i, amb terminologia i construccions gramaticals específiques d'1 o + dominis. VENTAJA: Un mateix terme sempre per a denominar un mateix document. INCONVENIENT: perd la riquesa, nombre de termes indexats menor, entrenament documents i usuaris.
Tesaurus: Glossari jerarquitzat que consta d’un hiperonim o mot genèric que agrupa els hipònims o descriptors que apareixen formant un arbre. Tres tipus de SRI: catàlegs d’UI, BDs i motors de cerca. Peer review: Revisió per persones expertes externes a una publicació d’un article i l’emissió d’un judici raonat sobre la conveniència o no de publicar-lo (modificat o no). ISBN: el codi territorial, l’editorial, el nombre d’ítem o article i un dígit de control. Quartils: Classificació de les revistes en 4 grups iguals atenent al seu rànquing segons el factor d'impacte. Permet comparar revistes de disciplines diferents. Index immediatesa: Mesura la rapidesa mitjana amb la qual impacten els articles d’una publicació respecte d’altres. És útil per a veure les revistes que publiquen articles de temes d’avantguarda. Drets morals i d’explotació: els drets morals no es poden cedir ni renunciar, protegeixen la identitat i reputació del creador de l’obra. No fa falta registre, la llei atorga aquests drets al creador pel simple fet d’haver-la creada. En canvi, els drets d’explotació són els únics que es poden cedir a tercers mitjançant un contracte. Són els drets que permeten una compensació econòmica per l’ús de les obres del titular per part d’una altra persona o empresa. Llicències Creative Commons: És el conjunt de llicències més habituals per a comunicar quins drets d’explotació es volen conservar. Plagi: “Part d’una obra d’altri inserida en la pròpia sense indicació de la font”. Dues raons per evitar-lo: raó ètica: cal reconèixer l’autoria de la idea presentada i raó legal: no incórrer en problemes amb la llei de Propietat Intel·lectual.
*R. científica: comunica i difon coneixement garantit per filtre de qualitat que assegura validesa com a arxiu de ciència (registre públic), confereix propietat i reconeixement al formar part d'una institució social que dona prestigi als seus contribuidors. *Préstec Interbibliotecari: localitza i obté original o còpia de documents fora de la UB ($, alta servei, 15d). *P. consorciat: membres del consorci sol·licitar des del catàleg col·lectiu documents gratis (CSUC), no inclou peticions de reprografia, si PI. *ISSN: codi seqüencial identificatiu únic per a publicacions periòdiques, no obligatori. *ISBN: codi comercial identificatiu autor, títol, obligatori (13 no). *Patent: document jurídic, reconeixement, autoritat invenció, dret exclusiu, temps limitat (20a). *Publicació: eco$, evita patentització de 3rs, no exclusivitat, revelació invent competidors. *WoS: col·lecció de BD de referències bibliogràfiques i cites de publicacions periòdiques que recullen informació, core collection (ciències socials/art/humanitats). *Scopus: BD de resums i citacions (encadenament), permet veure impacte autor, revista, àrea d'estudi. *Còpia privada: no perjudica la compensació, no autorització ús privat, reproducció per accés font legal, no fins comercials ni col·lectius. *Document arxiu/biblioteca: activitat org, no documental/fonts documentals. *BD biblioteca/catàleg: conjunt d'informació estructurada enregistrada i emmagatzemada, descriu documents/fons biblioteca, descripció de cada document (identificació i localització). *Historial clínic: conjunt de dades del pacient. 1: ús individual/estadístic, 2: formació, recerca epidemiològica, 3: estadístiques públiques, estudis històrics. *DOI: codi identificatiu persistent de fitxers a la xarxa, recuperar URL. *Dipòsit legal: obligació legal de cedir exemplars per garantir accés/preservació. *PubMed: BD bibliogràfica gratuïta àmbit biosanitari. *MeSH: llenguatge controlat. *Creative Commons: autor comunicar drets d'explotació establerts. *Drets d'autor: morals/explotació, no comunicació pública sense permís (vida-70/80a) mai s'extingeixen morals, ús 3rs (CrCom).
Teoria
Fonts bibliogràfiques: aquelles que precedeixen de publicacions puntuals, en format llibre o equivalent i homogràfiques, les de publicacions en sèrie. Fonts legislatives: són fonts bibliogràfiques o hemerogràfiques que faciliten la informació sobre les normes legals, la seva gestació i aplicació. Fonts arxivístiques: procedeixen de l’activitat de les organitzacions i de les persones, no s’elaboren ni adquireixen expressament per a documentar, com les fonts bibliogràfiques. En administracions públiques. Documentació clínica: documents que enregistren els esdeveniments relacionats amb la salut d’un individu i amb l’assistència sanitària que rep. Historial clínic: conjunt ordenat de documents clínics d’un individu, així com les dades que contenen. Llenguatge natural: És aquell utilitzat en el discurs habitual per a parlar i escriure, bé de forma general o especialitzada. L’usuari escull els termes que vol per a la RI. Llenguatge controlat: subconjunt del llenguatge natural definit amb precisió, restringit quant al lèxic, a la gramàtica i a l'estil, amb terminologia i construccions gramaticals específiques d'un o més dominis. Tesaurus: Conjunt de termes amb relacions semàntiques jeràrquiques i no jeràrquiques. Consta d’un hiperonim o mot genèric que agrupa els hipònims o descriptors que apareixen formant un arbre. Llistes d’encapçalaments: Conjunt de termes simples o compostos que mostren relacions semàntiques entre termes ordenats segons una seqüència lineal. Dif. entre rev. científica i rev. no científica: les revistes científiques faciliten la disseminació del coneixement. Garanteixen que el coneixement és vàlid, són un registre públic de les idees, garantint la seva propietat i formen part d’una institució social que atorga prestigi i recompensa aquells que contribueixen a la seva existència. La característica principal és que per a publicar en una revista científica cal passar per un procés de revisió (tribunal) que decidirà si accepten o rebutgen la publicació.