Guia Completa per a la Preparació i Degustació del Te
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,44 KB
Preparació del Te: La Clau d'una Bona Infusió
L'èxit d'una bona infusió recau, en una part molt important, en la puresa de l'aigua i en la seva temperatura. Les infusions necessiten una aigua neutral, que no tingui elements minerals que espatllin la seva aroma i sabor. No ha de superar mai els 98 °C, ja que la seva ebullició deteriora les fulles de te i els impedeix alliberar la seva millor aroma i sabor.
Les 5 Regles d'Or
- Omplir la tetera amb aigua calenta per escalfar-la.
- Tirar l'aigua.
- Col·locar la quantitat de te necessària a la tetera (dins del filtre) per preparar les fulles de te per rebre l'aigua calenta, mentre acabem d'escalfar l'aigua a la temperatura adequada.
- Ruixar el te amb aigua calenta a la temperatura adequada fent un moviment circular de canell i assegurant-nos que el te queda submergit dins de l'aigua.
- Deixar reposar el temps necessari segons el tipus de te triat.
- Remoure i servir. Hem de retirar les fulles de te de la tetera per evitar que se sobre-infusioni i quedi massa amarg o astringent.
A Casa
Les fulles de te verd i blanc es poden reutilitzar 2 o 3 vegades, no passa el mateix amb el te negre o l'oolong. Per desteïnar a casa, d'una forma molt casolana, es pot infusionar una mica, i llavors canviar l'aigua.
Taula Orientativa de Preparació de les Infusions
Tipus de Te | Temperatura | Temps d'Infusió |
---|---|---|
Te negre | 95 °C | 4/5 min. |
Te vermell | 95 °C | 3 min. |
Te oolong | 80 °C | 3 min. |
Te verd | 70 °C | 2/4 min. |
Te blanc | 60 °C | 3/7 min. |
Rooibos | 95 °C | 5/6 min. |
Tisanes herbàcies | 95 °C | 5/6 min. |
Tisanes de fruits i espècies | 95 °C | 8/10 min. |
Quan Prenem Cada Te?
De forma molt genèrica podríem dir que:
- Te negre: Esmorzars - ½ tarda
- Te vermell: ½ matí, dinars, ½ tarda
- Te oolong: Dinars - ½ tarda
- Te verd: ½ matí, dinars, ½ tarda - nits
- Te blanc: Tot el dia
- Rooibos: Tot el dia
- Tisanes: Tot el dia
Anàlisi Sensorial
La qualitat del te s'avalua segons l'aspecte de la fulla seca, la brillantor de la infusió, la seva astringència, aroma i sabor.
- Vista: Una infusió brillant és signe de frescor.
- Sabor:
- En un te blanc o verd hauríem de trobar el sabor a planta. Recorden a un gust vegetal de pèsols.
- El taní del te és el que ens dona l'astringència. Si infusionem massa, el que farem és ressaltar massa aquesta astringència, amargor.
- Rooibos: sabor metàl·lic al final.
Els tes verds i blancs són bastant àcids i, en barrejar-los amb llet, aquesta té tendència a tallar-se.
Llimona: Molt habitual fa uns anys, sobretot a occident, però la seva extremada acidesa emmascara el gust del te, i per això de vegades es recomana l'escorça de la taronja.
Sucre: A gust del consumidor, però és més apropiat el sucre de canya o una mica de mel. El sucre fa que el sabor de te pugi de forma exuberant, especialment amb els tes aromatitzats.
Servei del Te
- Te normal:
- Plat de cafè amb llet + cullera + tassa calenta.
- Sotstassa + tetera (prèviament escalfada) amb el te en saquet o a granel omplerta d'aigua calenta.
- Sotstassa + gerreta d'aigua calenta (serveix per suavitzar el te). Si no la posem, sempre hem de preguntar al client si vol l'aigua.
- Te americà: Igual que el te normal, però en lloc d'aigua calenta s'hi posa llet calenta (no escumada).
- Te amb llimona: Igual que el te normal, afegint un platet amb llimona (rodanxes o ½ rodanxes) i una forquilleta perquè el client se la posi dins de la tassa.
- Te Shalimar: Igual que el te amb llimona, substituint la llimona per taronja. És un te clàssic, una mica en desús.
- Ice Tea: Te refredat prèviament, endolcit amb xarop de sucre i aromatitzat amb llimona (es serveix en got de mitja combinació).
Rooibos
No és una planta de te, però se li diu te vermell perquè ve d'un arbust vermell (planta semblant a la ginesta). Només es cultiva a Sud-àfrica. Té un sabor metàl·lic al final. Trobem dos tipus principals: un de fermentat (el de sempre) i un altre al qual se li impedeix la fermentació. Va molt bé per a les al·lèrgies (però s'ha d'evitar prendre'l amb gustos, aromatitzats, que podrien ser els causants de les al·lèrgies). Té molts minerals essencials i vitamina C. És molt bo per a tota la família amb un sabor suau, dolç i aromàtic.
Tisanes
Una tisana és una beguda que es fa a partir de combinacions de fruites i/o herbes i/o espècies. És el que s'anomena sovint de forma errònia "infusió", confonent un mètode amb un tipus d'infusió.
Mètodes de Preparació de les Tisanes
- Infusió: S'aplica aigua calenta a les fruites, flors i herbes.
- Maceració: Es posen en aigua freda, i es deixa el temps adient, d'aquesta manera no s'agafen els tanins.
- Cocció: Es deixa bullir, sobretot quan hi ha arrels, escorces, etc.
Alguns Exemples de Flors Utilitzades
- Flor d'Hibisc: Li dona un sabor cítric. És bo endolcir-la una mica i s'acostuma a prendre freda.
- Gessamí: Considerat sedant.
Mate
És la principal infusió consumida al Brasil, Argentina, Paraguai i Uruguai. Es fa amb les fulles o brots d'un arbre semblant al llorer. Té molta cafeïna, i és ric en vitamines i minerals.