Guia Completa de Planificació i Gestió de la Producció

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

Mòdul 1: Planificació de la Producció

La planificació és el pas previ a l'execució i control de la producció.

Decisions Tàctiques a Llarg Termini

  • Poc estructurades, efectes de més de 2 anys.
  • Subsistemes: Planificació del sistema d'operacions, selecció del producte i procés productiu, distribució en planta.

Decisions Tàctiques a Curt Termini

  • Rutinàries.
  • Planificació de la demanda del mercat, establiment del pla agregat, gestió d'inventaris, control de qualitat i manteniment.

Nivells de Planificació de la Producció

  • Estratègica: Estableix objectius a llarg termini.
  • Tàctica: A curt termini, connecta amb l'operativa.
  • Operativa: S'elabora el programa mestre de producció.

Pla Agregat: Ajust de Capacitat i Demanda

Determina la manera més eficient d'ajustar la capacitat productiva a la demanda prevista.

Ajust sobre la Capacitat Productiva

  • Mà d'obra.
  • Volum d'inventaris.
  • Contractació de treballadors.
  • Hores extres.
  • Subcontractació.
  • Hores ocioses.
  • Programació de vacances.

Ajust sobre la Demanda

  • Lliurament de comandes en retard.
  • Fabricació d'articles amb cicles de demanda complementaris.

Estratègia de Caça (Chase Strategy)

Manera de dissenyar un pla de producció que pretén igualar la capacitat productiva a les necessitats de producció període a període (mes a mes). Producció regular = necessitats de producció.

Pla Mestre de Producció (PMP)

Unitat de mesura: família de productes. L'objectiu és establir la quantitat de cada producte que es vol fabricar segons les necessitats del mercat. Recull la planificació operativa.

Mòdul 2: Gestió d'Estocs

Estoc: qualsevol recurs amb valor econòmic que espera a l'empresa per ser utilitzat en el procés productiu.

Motius per Mantenir Estoc

  • Demanda incerta.
  • Possibles interrupcions en el procés.
  • Demanda estacional.
  • Aprovisionaments en dates concretes.
  • Avantatges econòmics.

Tipus d'Estoc

  • De cicle.
  • Estacional o d'anticipació.
  • Sobrant o obsolet.
  • De seguretat.
  • De recuperació.
  • En trànsit.

Costos Associats a l'Estoc

  • Adquisició.
  • Emissió.
  • Possessió.
  • Ruptura: L'empresa no pot atendre la demanda perquè no té existències.

Objectiu de la Gestió d'Estocs

Minimitzar costos i assegurar una bona qualitat.

Model de Harris (EOQ)

Té com a objectiu planificar els aprovisionaments buscant el volum òptim de comanda.

Sistema d'Aprovisionament Periòdic

Sistema que tracta de determinar un període t constant al final del qual es fa l'aprovisionament, buscant el màxim volum d'existències.

Mòdul 3: Planificació i Control a Curt Termini

Planificació a Curt Termini

Per complir el programa mestre amb la capacitat disponible amb màxima eficiència.

Control de la Producció

  • Procés d'autorització de comandes.
  • Programació d'operacions:
    1. Càrrega de tallers a màquines o centres: Assignar les comandes als centres de treball i indicar les operacions que han de dur a terme.
    2. Seqüenciació de comandes: Establir les prioritats de pas de les comandes pels diferents centres de treball i assegurar que es respectin les dates de lliurament de manera eficient.
    3. Programació detallada: Determina els moments d'inici i final en cada centre.
  • Control d'activitat: Busca les possibles desviacions.

Mòdul 4: Gestió de la Qualitat

Què és la Qualitat?

Conjunt d'accions planificades i sistemàtiques necessàries per a proporcionar confiança en el fet que un producte o servei satisfarà els requisits establerts de qualitat.

Gestió de la Qualitat

  • Planificació de la qualitat: Conèixer les necessitats del client.
  • Control de la qualitat: Avaluar els objectius.
  • Millora de la qualitat.

Planificació de la Qualitat

És el procés en què s'estableixen els objectius de qualitat i els mitjans per aconseguir-los. Determina les necessitats dels clients.

Costos de la Qualitat

  • Costos evitables:
    • Errors interns (ex: etiquetes).
    • Errors externs.
  • Costos inevitables:
    • Inspecció.
    • Prevenció.
    • Manteniment.

Les 7 Eines de Qualitat d'Ishikawa

  • Plantilles de recollida de dades.
  • Histogrames.
  • Diagrama de Pareto (identificar les causes del problema).
  • Diagrames bivariants (analitzar si hi ha correlació entre qualitat i un factor).
  • Estratificació (identifica els orígens de la variació).
  • Gràfics de control.
  • Diagrama causa-efecte (Diagrama d'espina de peix).

Mostratge Simple per Atributs

  • Risc del consumidor: Probabilitat que un lot s'accepti amb un percentatge de productes defectuosos no inferior a l'establert per la NTD (Norma Tècnica de Disseny).
  • Risc del productor: Probabilitat que els lots siguin rebutjats amb un nombre de productes defectuosos no superior a l'especificat per la NAC (Nivell Acceptable de Qualitat).

Capacitat d'un Procés

Amplitud de l'interval de variabilitat del procés quan es troba sota control, és a dir, quan no hi ha variacions assignables.

Entradas relacionadas: