Guia Completa: Organització, Competències i Finances Municipals
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB
Organització Municipal
Els òrgans de govern municipals són: l'alcalde, els tinents d'alcalde i, als municipis de més de 5.000 habitants o aquells que ho indiqui el seu reglament, la Junta de Govern Local.
L'Alcalde
Òrgan unipersonal que presideix la corporació. L'alcalde és el president de l'ajuntament i la primera autoritat governativa del municipi. Presideix la corporació, dirigeix el govern i l'administració, representa el municipi i nomena i cessa els tinents d'alcalde i els membres de la Junta de Govern Local. També convoca les sessions del Ple i de la Junta de Govern Local, dicta bans (normes) i fa complir les ordenances i els reglaments municipals. Pot ser destituït per moció de censura i pot plantejar al Ple una qüestió de confiança; si l'alcalde no obté els vots favorables necessaris, cessarà automàticament i se n'elegirà un de nou.
Tinents d'Alcalde
L'alcalde els nomena. Les seves funcions inclouen substituir l'alcalde en cas d'absència, assumint la totalitat de les seves atribucions i sent responsable dels actes dictats durant la substitució.
Ple Municipal
Òrgan col·legiat per al govern i l'administració del municipi. L'integren tots els regidors i l'alcalde, elegits per ells. Deté la potestat normativa, la funció de control polític sobre l'alcalde i les decisions que puguin afectar el municipi. El nombre de regidors varia segons la població.
Junta de Govern Local
Present en municipis de més de 5.000 habitants. Està integrada per l'alcalde i regidors. Les seves funcions són l'assistència permanent a l'alcalde en l'exercici de les seves funcions i l'exercici de les funcions que li delegui l'alcalde.
Altres Òrgans Municipals
A més dels anteriors, hi ha altres òrgans municipals com:
- Regidors delegats
- Comissions informatives
- Comissió especial de comptes
- Consells sectorials
- Òrgans desconcentrats i descentralitzats per a la gestió de serveis
- Representants personals de l'alcalde a les poblacions i a les barriades
- Juntes municipals de districte
Competències Municipals
És l'àmbit sectorial en el qual el municipi pot actuar d'acord amb el dret.
Competències Pròpies
Són aquelles determinades exclusivament per llei i s'exerceixen en règim d'autonomia.
Competències Atribuïdes
S'exerceixen en els àmbits de la delegació.
Serveis Obligatoris Mínims per Dimensió
Els municipis han de prestar uns serveis obligatoris mínims segons la seva dimensió:
- Tots els municipis: enllumenat públic, cementiri, recollida d'escombraries, neteja viària, proveïment domiciliari d'aigua potable, clavegueram, pavimentació de vies públiques i accés als nuclis de població.
- Municipis de més de 5.000 habitants: parcs públics, biblioteca pública, tractament de residus sòlids urbans.
- Municipis de més de 20.000 habitants: protecció civil, instal·lacions esportives, prestació de serveis socials, prevenció i extinció d'incendis.
- Municipis de més de 50.000 habitants: serveis socials a persones en risc d'exclusió, transport col·lectiu urbà i protecció del medi ambient.
Recursos Financers dels Municipis
El finançament dels municipis es duu a terme mitjançant la seva participació en els tributs de l'Estat i de la seva Comunitat Autònoma (CA), a més del finançament que obtenen mitjançant contribucions especials, taxes, preus públics i multes. Els impostos de caràcter local inclouen: l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Rústica (IIVTNR).