Guia Completa d'Higiene Alimentària, Additius i Nutrició
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en
catalán con un tamaño de 5,05 KB
Manipulació d’Aliments i Higiene
Rebre informació en higiene alimentària. Complir les normes d’higiene quant a actituds, hàbits i comportament. Conèixer i complir les instruccions de feina establertes per l’empresa per garantir la seguretat i salubritat dels aliments.
Normes de Neteja Personal
- Mantenir un grau elevat de neteja personal.
- Dur una vestimenta neta i d’ús exclusiu.
- Utilitzar, quan procedeixi, roba protectora adequada.
- Cobrir-se els talls i les ferides amb benes impermeables apropiades.
Quan Rentar-se les Mans
Rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó o desinfectant adequat:
- En incorporar-se al lloc de feina.
- Després de realitzar activitats alienes a les seves feines específiques.
- Tantes vegades com ho requereixin les condicions de feina.
Activitats Prohibides durant la Manipulació
Durant l’exercici de l'activitat, els manipuladors no podran:
- Fumar.
- Mastegar xiclet o menjar al lloc de feina.
- Tossir o esternudar sobre els aliments.
- Realitzar qualsevol altra activitat que pugui ser causa de contaminació.
- Dur efectes personals que puguin entrar en contacte directe amb els aliments, com ara anells, polseres o rellotges.
Additius Alimentaris: Tipus i Funcions
Colorants
Substàncies que donen o reforcen el color. Tenen molta importància a nivell del consumidor per:
- Compensar pèrdues.
- Compensar les variacions estacionals o naturals.
- Fer més intens el color natural dels aliments.
S'utilitzen en: confiteria, refrescos, pastisseria, formatges, mantegues, margarines, fruites envasades.
Agents Aromàtics (Aromatitzants)
Sabors bàsics: amarg, salat, dolç, agre. Existeix un gust Umami, que és el punt exquisit potenciador del sabor. Altres sensacions: picant, astringent, metàl·lic. Poden ser naturals o artificials.
Edulcorants
Compostos naturals o sintètics amb sabor dolç, amb poder energètic nul o insuficient.
A nivell molecular, el gust és degut a la interacció líquid-receptor en les papil·les gustatives.
Potenciadors de Sabor
Compostos amb propietats de realçar l'aroma o sabor de molts aliments que, a les concentracions usades, tenen un sabor o aroma poc destacables.
Emulgents, Estabilitzants i Espessidors
- Emulgents: Allarguen la vida d'una emulsió.
- Estabilitzants: Mantenen l'estat fisicoquímic d'un aliment.
- Espessidors i Gelificants: Espessixen els líquids.
Conceptes Clau de Nutrició i Dietètica
Necessitats Nutricionals
Quantitat mínima d’energia i nutrients que és necessari ingerir diàriament per a satisfer les demandes de l’organisme:
- Mantenir les funcions orgàniques.
- Permetre el creixement i desenvolupament.
- Evitar els signes de depleció i les alteracions per carència.
Requeriments Nutricionals
- Requeriment Nutricional Basal: Nivell d’ingesta continuada necessari per a prevenir símptomes i signes clínics atribuïbles a la inadequació d’un nutrient.
- Requeriment Nutricional Normatiu: Nivell d’ingesta necessari per a mantenir unes concentracions tissulars o de reserva suficients de nutrient.
Recomanacions Dietètiques (Ingestes Recomanades)
Quantitat d’energia i nutrients que ha de contenir la dieta per a satisfer les necessitats nutricionals d’un determinat segment de la població (per sexe i edat).
Terminologia d'Ingestes Recomanades
- RDA/RDI (IDR)
- Ingestes Diàries Recomanades per a cobrir les necessitats nutricionals del 98% dels individus.
- EAR (Requeriments Mitjans Estimats)
- Ingesta mitjana diària que requereix el 50% dels individus.
- AI (Ingesta Adequada)
- Ingesta adequada per a un grup d’individus sans, quan no es poden determinar les IDR.
- UL (Ingesta Màxima Tolerada)
- Ingesta que no suposa un risc.
Avaluació de l’Adequació de la Ingesta
Fórmules utilitzades per avaluar la qualitat i adequació nutricional:
- Índex de Qualitat Nutricional (IQN): Quantitat de nutrient en 1000 kcal de la dieta / Ingesta recomanada de nutrient per 1000 kcal.
- Índex d’Adequació Nutricional (IAN): Ingesta mitjana habitual d’un nutrient / IDR específica edat-sexe per al nutrient.
- Índex Medi d’Adequació (IMA): Suma IAN de determinats nutrients / Nombre de nutrients avaluats.
Objectius Nutricionals
Són recomanacions de quina ha d’ésser la ingesta mitjana d’energia i nutrients en una població per tal de prevenir l’aparició i el desenvolupament de Malalties Cròniques No Transmissibles (MCNT).