Guia Completa: Factors d'Augment de Pes, Gana Emocional i Coaching Nutricional

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

Factors en l'Augment de Pes

Hi ha 9 factors que influeixen en l'augment de pes:

  • Els gens: amb una influència del 5-10%.
  • El descans: dormir poc o malament es pot associar tant a un augment de pes com a la dificultat per perdre'l.
  • L'estrès: tendeix a consumir aliments més palatables i amb més sucres.
  • El sedentarisme: falta d'exercici físic.
  • L'alimentació: la qualitat compta més que la quantitat.
  • Fàrmacs: poden tenir efectes secundaris.
  • Les hormones: com la leptina i la grelina.
  • Les emocions: alteren l'elecció alimentària.
  • Les patologies: algunes causen un increment de pes.

El Sistema de Recompensa

Es basa en les associacions emocionals que s'estableixen des de la infància, potenciades encara més per l'entorn en què es desenvolupa una persona. Aquestes associacions poden generar conductes alimentàries inadequades que en l'etapa adulta són difícils de gestionar.

Tipus de Gana

  • Gana fisiològica: És quan tens gana de veritat, el cos necessita nutrients.
  • Gana emocional: En aquest cas, la gana no és una necessitat fisiològica, sinó més aviat emocional. Aquí entra en joc el sistema de recompensa, on la gana es relaciona amb la gratificació emocional. Aquest tipus de gana pot conduir a una conducta alimentària inadequada i difícil de gestionar en l'etapa adulta.

La Roda de l'Alimentació

Són aquells factors condicionants en l'adherència terapèutica. Les 10 parts de la roda de l'alimentació representen 10 aspectes que influeixen en les possibilitats d'èxit a l'hora de seguir un pla nutricional. Intervenen:

  • La planificació
  • L'entorn
  • Confiança en tu mateix
  • Imatge personal
  • Menjar entre hores
  • Motivació per l'objectiu
  • Menjar emocional
  • Racions
  • Exercici físic
  • Pauta nutricional

L'ideal seria que en cadascun dels hàbits fessis una reflexió personal i et puntuessis del 0 al 10, per així poder identificar els teus punts forts i febles.

Tècnica HEVA: Control de l'Ansietat Alimentària

Combina la pràctica de la meditació centrada en la respiració i l'escàner corporal amb la finalitat de:

  • Controlar l'ansietat per menjar.
  • Reconèixer els senyals de gana i sacietat.
  • Prendre consciència de la gana emocional.
  • Tenir en ment què és una alimentació saludable.

La Tècnica PRAMPE per Definir Objectius

Aquesta tècnica s'utilitza per crear objectius efectius:

  • Positiu: Formulats positivament.
  • Realista: Objectius assolibles.
  • Acordat: No imposat, consensuat.
  • Medible: Quantificable.
  • Personal: Depèn de tu.
  • Específic: Detallat i concret.

Funcions Socials i Emocionals de l'Alimentació

L'alimentació té diverses funcions més enllà de la nutrició:

  • Socialització: Fonamenta la comunicació.
  • Hospitalitat: Estreny relacions personals oferint menjar.
  • Acte íntim: Respectar el moment de menjar.
  • Mitjà social d'intercanvi: Passar temps i oferir-lo a través d'un àpat.
  • Dimensió de comunicació social: Sobretot en països anglosaxons, a través de la beguda (te, cerveses...).
  • Elements simbòlics: En festes, amb aliments abundants i de qualitat.

Coaching Nutricional vs. Model Tradicional

El coaching nutricional es presenta com una metodologia que pot contribuir significativament al canvi dels hàbits per a la prevenció i el tractament de les malalties cròniques. És un procés a través del qual la persona identifica i supera els seus obstacles, creant un entorn adequat i adoptant l'actitud necessària per aconseguir el canvi.

Coaching Nutricional

En el coaching nutricional, es durà a terme un model on el pacient és expert en la seva vida, participarà i s'implicarà en el procés, i col·laborarà en el "què" i el "com".

Model Tradicional

En canvi, en el model tradicional, el professional és l'expert, el pacient no serà el subjecte actiu i el professional dirà el "què" i el "com". No hi haurà participació del pacient, fent impossible l'adherència als nous hàbits.

Estratègies Clau del Coaching Nutricional

  • Establir objectius.
  • Valorar la disposició al canvi.
  • Identificar els obstacles i buscar solucions.
  • Enfocar-se en els punts forts.
  • Identificar creences i valors.
  • Definir el pla d'acció.
  • Empoderar el pacient.

Menjar Emocional: És Sempre un Augment de Quantitat?

El que caracteritza el menjar emocional no és l'aliment en si, sinó que el motiu d'ingerir-lo té una causa o busca una conseqüència emocional no gestionada.

Associacions Alimentàries en la Infància i Factors Influents

Les associacions més habituals en la infància i els factors que influeixen són:

  • Màrqueting alimentari.
  • Reforç del menjar en festes o com a recompensa (per exemple, per bones notes).
  • Menjar amb "calma" (oferir productes per calmar emocions negatives).

Entradas relacionadas: