Guia Completa sobre Evacuacions i Continuïtat Assistencial en Situacions d'Emergència

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,45 KB

Evacuacions: Els processos pels quals les víctimes són traslladades i transferides a un equip sanitari en el punt de destí es denominen evacuacions.

En escenaris de desastre: No és convenient traslladar les víctimes rescatades directament als hospitals per rebre allí el seu tractament definitiu. Raons: evitar el col·lapsament d’hospitals, prioritzar víctimes ja que hi ha recursos limitats.

La continuïtat assistencial consisteix a proporcionar a les persones ateses una atenció sanitària continuada i coordinada, amb independència dels equips que han de participar en ella.

Cadena assistencial:

  • 1. Zona roja: (rescat, SVB)
  • 2. PSA: (triaje, SVB, SVA)
  • 3. CME: (triaje, tractament)
  • 4. Hospital: (triaje, tractament definitiu, hospitalització)

Objectius per a l'organització del transport: Optimització, jerarquització (ordre, tipus de transport), continuïtat assistencial.

La targeta mèdica d’evacuació: Permet reflectir la prioritat establerta per cada triatge i recollir les dades destacables que cada equip sanitari aporta sobre una víctima.

Objectiu de la targeta: Mostrar la prioritat.

Permet anotar: Les dades de la víctima (físiques, lesionals i administratives).

El tractament efectuat en un primer cop.

Silueta humana: Zones lesionades.

Tipus de lesió: amb un codi numèric de l’1 al 10:

  1. Dolor
  2. Contusió
  3. Ferida
  4. Luxació
  5. Fractura tancada
  6. Fractura oberta
  7. Aplastament
  8. Secció
  9. Cremada
  10. A especificar

Inicials IV i IM: Anotar els injectables intravenosos o intramusculars administrats i les seves dosis.

A sota hi ha una creu on s'ha d’anotar la primera persona que atén a la víctima, el seu nom i el seu equip o organització.

Els cantons superiors:

  • Esquerre: cercle amb creu, el personal que realitza la primera assistència la guarda.
  • Dret: dibuix d’ambulància, retira l'últim equip responsable a l’hospital.

Les franges inferiors: S’utilitzen pel triatge. L’última franja que hi ha a la targeta és la que marca la prioritat. Exemple: estat molt greu (Prioritat I).

Cada professional que atén a una víctima, amb la targeta:

Pot veure el nivell de prioritat que se li ha assignat al triatge anterior, saber quines accions se li han aplicat i si li han administrat medicació.

Ús de la targeta permet un seguiment: De la trajectòria de la víctima i dels equips que l’han atesa. Útil per efectuar una avaluació del dispositiu i plantejar millores futures.

Pot ajudar en la identificació de les víctimes, especialment en el cas de la defunció, ja que es pot saber on va ser rescatada.

Nòria: és un circuit circular en el qual els mitjans de transport sanitari van repetint el mateix trajecte, portant a les víctimes fins al destí fixat i tornant de buit per tornar a carregar.

Avantatges: Facilita la planificació de recursos de cada base d’ambulàncies. Dóna rapidesa al dispositiu i redueix els riscos de pèrdues, atropellaments, etc. El temps de tornada, quan les ambulàncies viatgen buides, és breu.

1a nòria (rescat): moviment de víctimes des del punt d’impacte a un lloc segur en l’àrea de socors. L’objectiu de la nòria de rescat és retirar les víctimes de l’àrea de rescat i portar-les al PSA.

2a nòria (recollida): La circulació de vehicles sanitaris entre el PSA i el CME constitueix la nòria de recollida.

3a nòria (evacuació): circulació de vehicles sanitaris entre el CME i l’hospital constitueix la nòria d’evacuació.

4a nòria (evacuació): trasllat de pacients entre diferents hospitals.

Altres nòries:

Nòria zero: Es refereix a la nòria que, de forma improvisada, es posa en marxa en un primer moment per part de les pròpies víctimes i de persones voluntàries.

Primera nòria: Quan el número de víctimes és elevat i el rescat és complicat i requereix una alta especialització. En aquests casos, les víctimes no es porten directament al PSA, sinó que es van deixant en una zona establerta, on el personal sanitari procedeix a un primer triatge i a l'evacuació cap al PSA.

Nòria interhospitalària: Per a traslladar víctimes d'un centre hospitalari a un altre (per la necessitat que la víctima rebi un tractament especialitzat, o la saturació del servei d’urgències).

Nòria cap a la morgue: Cada estructura sanitària eventual té una zona reservada per a cadàvers, que s'hauran de traslladar cap al dipòsit o l'espai habilitat com a tal.

Entradas relacionadas: