Guia Completa d'Equipament i Processos Enològics Essencials
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en
catalán con un tamaño de 6,08 KB
Bombes per a Líquids i Pastes
- Pistons: per a líquid i pasta, premsa molt, pastes fermentades no fresques.
- El·líptiques: d'inox/cautxú, per a líquid i pasta.
- Mono o Vis Rotatiu Excèntric: per a pasta seca.
- Peristàtica: per a líquid, no gaire bé per a pasta seca.
Nota: No usar bomba de pistons per a líquids.
Premses en Enologia
Premses Discontínues
Premsa Pneumàtica Horitzontal
- Ràpida d'omplir i buidar.
- Recorregut molt fàcil per gir del tambor.
- Most de qualitat, pocs fangs.
- Poca oxidació.
Premses Contínues
Premsa de Vis Sense Fi
- Ràpida, poca mà d'obra, facilita el treball.
- Premsat brutal, maceració de pells.
- Genera molts fangs i baixos.
Problemes amb Premsa Vertical
Problemes amb premsa vertical per a raïm fresc: no tanta pressió amb raïm fresc perquè acabaria rebentat.
Tines de Fermentació i Maceració
- Mesurar bé el nivell de vi.
- Buidat total.
- Camisa de refrigeració.
- Sortides de trasvàs i aixeta de degustació.
Tines per a Vins Negres
- Major contacte entre pells i most/vi, d'alçada/diàmetre: 1.
Bon barret, més estret. Com més amples i baixes, menor serà el barret.
Tines per a Vins Blancs
- Més ales, menys contacte entre pell/most/vi.
- Costa més de trencar el barret, barret més ample.
Procés Inicial del Raïm
- Control del raïm.
- Pesar.
- Derrapar.
- Gra.
- Trepitjar.
- Encubar (enzims, sulfuros, activadors, etc.).
- Fermentar.
Desfangat del Most
Avantatges del Desfangat
- No aport de compostos fenòlics en fangs.
- Vi amb menys color, astringència, amargor i duresa.
- Vi menys oxidable.
- Menys àcids grassos.
- Aromes menys vegetals i herbacis, més afruitats.
Inconvenients del Desfangat
- Menys nutrients.
- Possibles parades de fermentació.
- Menys tipicitat varietal.
Tipus de Desfangat
Desfangat Dinàmic (Filtre Rotatiu al Buit)
Avantatges del Desfangat Dinàmic
- Most net, fangs secs, rendiment alt.
- Mostos amb problemes de sedimentació també es poden tractar.
- Apte per a mostos en fermentació.
Inconvenients del Desfangat Dinàmic
- Pot empobrir el most.
- Molt agressiu amb el most, oxidatiu.
- Preu molt elevat.
Desfangat per Centrifugació
- Per aprofitar baixos del vi.
- Centrífuga d'eix vertical.
- Capacitat de separar líquid i most.
- Més temps de residència, més separació.
Additius i Clarificació del Most
Additius Comuns en Enologia
- Enzims pectolítics.
- Bentonita/gel de sílice + gelatina.
Enzims Pectolítics
Reacció que provoca el trencament de pectines, reduint la viscositat del most i així precipitaran més lentament les partícules.
Flotació del Most
Reduir la densitat de la partícula.
Procés de Flotació
- Most brut.
- Afegim enzims (15 graus, 24/36h).
- Floculació.
- Afegim gelatina, bentonita, sílice.
- Pressurització.
- Flotació: obtenim most net i fangs (filtre de buit).
Llei de Stokes
Una partícula sòlida dins d'un líquid està sotmesa a diverses forces. Com més gran sigui la partícula, més ràpid flotarà o més ràpid baixarà. La densitat de la partícula i la diferència de densitat del most influeixen. Com menys viscositat, més velocitat per caure o flotar.
Sulfuros (SO2) en Enologia
Funcions Principals del SO2
Com a conservant o antioxidasic/antioxidant.
Formes del SO2
- SO2 lliure (activitat): molecular, bisulfit i sulfit.
- SO2 combinat (no activitat): combinacions inestables o estables.
Equilibri del SO2 i pH
- Quan puja el pH, baixa el SO2 molecular.
- Quan un medi és molt àcid, trobarem tot el SO2 en forma molecular.
- A mesura que puja el pH, el SO2 molecular disminueix i passa a bisulfit.
- pH 2,9: poca quantitat molecular i tot bisulfit.
- Quan puja més el pH, el bisulfit passa a sulfit. pH 10: tot en sulfit.
Funcions Específiques dels Sulfuros
- Antisèptica i selectiva (molecular): bacteriostàtica (no permet el creixement de bacteris) i selecció de llevats.
- Antioxidant: combina amb l'oxigen del medi impedint l'oxidació d'altres molècules (bisulfit i sulfit).
- Antioxidasa: inhibeix la tirosinasa.
- Defecant: augmenta la velocitat de desfangat i precipitació de baixos.
- Dissolvent: augmenta la velocitat de trencament de pectines (paret cel·lular).
- Unió d'etanol: baixa aromes d'oxidació.
Formes d'Afegir Sulfuros
- Sofre i metabisulfit potàssic.
Important: No tirar de forma sòlida al vi.
Factors que Afecten l'Equilibri del SO2
- Temperatures altes.
- Grau alcohòlic alt.
Correcció del Most
- Corregir grau probable.
- Corregir l'acidesa i pH amb acidificació o desacidificació.
- Corregir nitrogen.
- Enriquiment amb sacarosa, most concentrat o most concentrat rectificat.
Enriquiment amb Sucre (Chaptalització)
Amb sucre: Chaptalització. El sucre es tira de forma líquida.
Acidificació del Most i Vi
- Tartàric, cítric, màlic i làctic, altres àcids.
- Resines d'intercanvi aniònic i electrodiàlisi.
Acidificació amb nitrogen (NFA).
Incrementar acidesa del vi o disminuir pH.
Desacidificació del Most i Vi
Eliminació de l'acidesa del vi: KHCO3 i CaCO3 i aigua.