Guia Completa: Enfocaments de Programació i Planificació de Lectura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB

Enfocaments de Programació de Lectura segons Cairney

Cairney planteja diversos enfocaments de programació per a l'ensenyament de la lectura, cadascun amb les seves particularitats i beneficis per al desenvolupament de la comprensió lectora.

Enfocament de Gènere (Forma)

Aquest enfocament se centra en les característiques dels textos d'un determinat gènere (faules, llegendes, etc.). El professor o professora pot plantejar un programa complet basat en l'estudi de gèneres literaris.

Enfocament Temàtic

El professor o professora ha d'escollir llibres relacionats amb temes específics, per exemple, relats d'animals. Aquest enfocament té menys exigència en sentit literari i, per tant, menys valor per al desenvolupament de la comprensió lectora. A partir d'aquest, es pot plantejar un programa basat en relats d'aventures on el principal protagonista sigui un cavall, per exemple.

Enfocament Estructural

Aquest enfocament se centra en l'estructura argumental dels textos. Les narracions tenen construccions argumentals previsibles que poden comparar-se per les seves similituds i diferències, o pels graus d'adequació a una determinada estructura. Els professors o professores poden plantejar un programa per examinar una sèrie de novel·les de desenvolupament temporal.

Estudi d'Autors

Aquest enfocament suposa l'estudi de diverses obres del mateix escriptor o escriptora. Normalment, el programa comença quan el professor o professora exposa alguns detalls de l'autor. A continuació, la classe llegeix l'obra per identificar les característiques peculiars de l'estil de l'autor. Aquest enfocament pot utilitzar-se per estudiar escriptors coneguts.

Etapes Generals de Planificació d'un Programa de Lectura

La planificació d'un programa de lectura eficaç segueix una sèrie d'etapes clau per assegurar la seva coherència i adequació.

Etapa 1: Primera Lectura

Llegir els llibres sense prendre notes ni planificar cap lliçó inicialment.

Etapa 2: Identificació de Punts de Detenció

Tornar a llegir el llibre, buscant els punts de detenció convenients o divisions lògiques que configurin seccions adequades a la durada de la lliçó (que es pugui llegir en uns 10-15 minuts). S'anoten els punts de detenció per poder començar a planificar.

Etapa 3: Pluja d'Idees per a Lliçons

Examinar de nou el llibre, secció per secció, rellegint parts específiques amb detall i prenent notes d'idees que puguin servir de lliçó. Essencialment, es tracta d'una sessió de pluja d'idees. S'anoten les idees que se centren en els temes subjacents, personatges, argument, ambient, llenguatge, forma, etc.

Etapa 4: Revisió de Notes Preliminars

Relectura de les notes en brut, eliminant les lliçons menys apropiades i afegint altres idees que sorgeixin a mesura que avança la planificació més detallada.

Etapa 5: Ajust de Contingut

A continuació, s'ha de revisar el contingut de les lliçons per assegurar que totes tenen una longitud, dificultat i nivells d'interès adequats.

Etapa 6: Coherència del Programa

Per últim, es rellegeix el programa per assegurar-se que cada lliçó s'ajusta, des del punt de vista lògic, dins d'una successió total i que totes elles compleixen amb els principis establerts abans d'exposar-los.

Objectius i Activitats per a l'Obra "La telaraña de Carlota"

Per abordar l'obra La telaraña de Carlota, es plantegen els següents objectius i activitats didàctiques.

Objectius d'Aprenentatge

  • Objectiu 1: Fer conscients els temes d'amistat, vida, mort, lleialtat i esperança suscitats pel llibre.
  • Objectiu 2: Apreciar la forma en què White desenvolupa els personatges i plasma la riquesa de determinades qualitats humanes.
  • Objectiu 3: Projectar les pròpies emocions en el relat.
  • Objectiu 4: Examinar la força del llenguatge per a influir en les emocions.

Activitats Didàctiques

  • Un cop llegit el capítol 1, fer grups de 3-5 infants i tractar que resolguin diferents qüestions. Després, escollir un portaveu i posar-ho en comú.
  • Després de llegir el capítol 3, es fa dibuixar els alumnes perquè posin de manifest les seves idees. Un cop fets, els infants escolleixen un company perquè aquest realitzi una pluja d'idees sobre les sensacions que es transmeten.
  • Després de llegir el capítol 4, es convida els alumnes a escriure una pàgina d'un diari posant-se en la pell de Wilbur, és a dir, com si ho escrivís ell.
  • Després de llegir el capítol 5, representar de forma dramàtica per grups una escena.
  • Després de la lectura dels capítols 20 i 21, en els quals es narra la mort de Carlota, es posa en comú un treball escrit, reflexionant sobre l'impacte que té la mort sobre les vides d'aquelles persones que es queden enrere.

Entradas relacionadas: