Guia Completa dels Ordres de Sòls: Característiques i Distribució
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,8 KB
Vertisòls i Entisòls: Sòls amb Horitzó B Inexistent
Els Vertisòls i Entisòls són tipus de sòls que es caracteritzen per la manca d'un horitzó B (o subsòl, la capa on ja no arriben les arrels). Es desenvolupen en ambients molt específics o poc comuns.
- Els Vertisòls serien aquells sòls argilosos que s'esquerden superficialment quan s'assequen per la calor. Són sòls poc profunds.
- Els Entisòls són sòls típics de zones muntanyoses i de deserts. Són sòls relativament estrets o joves i, per tant, poc profunds, pràcticament sense horitzó E.
Inceptisòls: Sòls Joves en Evolució
Els Inceptisòls són com uns Entisòls una mica més evolucionats perquè ja comencen a tenir una mica d'horitzó B, però no deixen de ser joves i poc profunds. Són de zones muntanyoses.
Aridisòls: Sòls de Zones Àrides
Els Aridisòls es desenvolupen en zones àrides (on no hi ha gaire pluja, amb temperatures altes) i la seva característica principal és que tenen molt poca matèria orgànica perquè tenen molt poca vegetació sobre seu. Són sòls que podem dir que són rics en minerals perquè quan la vegetació es mor es descomposa ràpidament i el fet que hi hagi poc rentat facilita que els minerals no se'n vagin cap a l'aqüífer. En aquest sòl s'hi produeix salinització (molta succió de les plantes). Són sòls poc profunds.
Mollisòls: Sòls Rics en Matèria Orgànica
Els Mollisòls es troben a Amèrica Central i en certes parts de l'Europa Central. Presenten comunitats herbàcies molt extenses amb un sistema d'arrels molt profund. És un ambient semi-humit i, per tant, hi ha una producció molt elevada del sistema herbaci i, conseqüentment, una producció de matèria orgànica elevada. No s'acumula en forma d'humus, sinó que s'acumula a l'horitzó A.
Espodosòls, Alfisòls i Ultisòls: Sòls de Boscos
Aquests tres ordres de sòls —Espodosòls, Alfisòls i Ultisòls— tenen un horitzó A i un horitzó B molt ben desenvolupats. Els tres tipus es desenvolupen en zones on l'activitat vegetal de superfície són boscos amb elevades precipitacions. El canvi en els ordres és la temperatura.
Espodosòls: Boscos de Coníferes
Es troben en boscos de coníferes (pins, avets), amb temperatures relativament baixes i humitat important. La descomposició és més lenta i hi ha molta matèria orgànica (que costa de descompondre). Són sòls amb un horitzó O molt profund.
Alfisòls: Boscos Mixtos Temperats
Es desenvolupen en zones plujoses i, en aquest cas, les temperatures són templades. Són típics de boscos mixtos. Per tant, hi ha més descomposició que en els Espodosòls. No tindrem un horitzó O tan desenvolupat, sinó un horitzó A més desenvolupat.
Ultisòls: Boscos Mixtos Càlids
També es troben en boscos mixtos (coníferes i altres tipus). Tenen la temperatura més alta dels tres. Per tant, hi ha molta degradació de l'horitzó O. Dels tres, és el que té l'horitzó O més prim i l'horitzó A més desenvolupat.
Oxisòls: Sòls de Selves Tropicals
Els Oxisòls són característics de les selves (nord de Sud-amèrica i Centreamèrica). L'ambient és tropical, proper a l'equador, amb temperatures altes i pluviositat alta. La descomposició és alta, per tant, l'horitzó O és present però relativament prim, i sobretot tenim un horitzó A i un horitzó E profunds. Tot i ser profunds, són sòls pobres, per una banda, perquè plou molt i, per tant, hi ha un rentat molt gran que va cap als aqüífers, i per altra banda, perquè els minerals són ràpidament reciclats.
Histosòls: Sòls de Torberes
Els Histosòls són sòls que es desenvolupen i es formen a les torberes (zones amb un drenatge baix, per tant, l'aigua queda acumulada). Hi ha una comunitat vegetal important. Això comporta molta matèria orgànica i molta descomposició que moltes vegades es produeix en condicions d'inundació.
Andisòls: Sòls d'Origen Volcànic
Els Andisòls són sòls de nova creació deguts a l'activitat volcànica. Els sòls de la Garrotxa podrien incloure's en aquesta categoria. Són sòls molt rics en silici i en nutrients, formats per activitat volcànica molt antiga o actual.
Gelisòls: Sòls amb Permafrost
Els Gelisòls es troben en regions com Alaska o Sibèria. Són sòls amb un permafrost permanent (capa permanentment glaçada). Es desenvolupen en zones on els 2 primers metres de terra estan gairebé sempre sota 0°C, la qual cosa provoca el permafrost.