Guia Completa del Whisky: Història, Elaboració i Tipus
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en
catalán con un tamaño de 6,17 KB
Whisky: Història i Origen
El whisky és l'aiguardent més consumit al món de la cultura anglosaxona i d'origen celta. La seva elaboració es remunta al segle VI a Irlanda. Els monjos cristians van introduir aquesta beguda a la veïna Escòcia. El whisky va arribar a Nord-amèrica amb els colons irlandesos i escocesos. Coneixedors de la tècnica de destil·lació, van començar a destil·lar sègol i blat de moro.
Definició de Whisky
Aiguardent obtingut per destil·lació d'un most fermentat de cereals com l'ordi i posteriorment envellit en bótes de roure.
Elaboració del Whisky
Maltatge
Consisteix a humitejar el gra amb aigua perquè germini. Una vegada germinat, fem que el sucre complex del gra es transformi en sucre simple que després es podrà fermentar i transformar en alcohol. Quan el gra ja està germinat, per aturar la germinació, posem el gra a assecar en forns especials.
Fermentació
Es mol el gra germinat i es barreja amb aigua calenta per tal d'obtenir un most que es posa a fermentar. Una vegada fermentat el most, obtindrem un líquid escumós similar al de la cervesa.
Destil·lació
Aquest líquid, que és molt semblant a la cervesa, es posa a destil·lar, produint un licor incolor d'alta graduació.
- Escòcia: destil·len 2 vegades.
- Irlanda: 3 vegades.
- Altres: 2,5 vegades.
Envelliment
El whisky s'ha d'envellir per poder sortir al mercat. Cada elaborador l'envelleix el temps que creu suficient, però com a mínim haurà de tenir tres anys d'envelliment.
Additius Permesos
Són permesos: aigua, per tal de rebaixar la graduació al final de l'envelliment; i caramel, per donar color al producte.
Classificació dels Whiskies
Whiskies d'Europa
- Escocès: de gra, de malta, Blended.
- Irlandès
- Espanya
Whiskies d'Amèrica
- Bourbon Whiskey
- Tennessee Whiskey
- Rye Whiskey
- Corn Whiskey
- Canadian Whiskey
Whisky Escocès: Els Tres Grans Grups
1. Whisky de Gra
El gra d'ordi i blat de moro no es malteja. Per destil·lar s'utilitza l'alambí continu. S'envelleix un mínim de 4 anys. S'utilitza per a fer whiskies blended; molt poques s'embotellen sols.
2. Whisky de Malt
Considerat el millor whisky del món. Elaborat amb 100% ordi maltat. En la fase de maltatge, l'ordi s'asseca amb fum de torba, que serveix per aromatitzar. El producte que obtenim després de la fermentació es destil·la dues vegades. El whisky passa a envellir-se en barriques de roure que anteriorment han tingut vins de Xerès o Bourbon.
L'edat mínima d'aquests whiskys és de tres anys, però totes les marques superen aquest temps, i és molt habitual trobar whiskys de 12 anys. La fusta aporta aroma, tanins i color (intensificat pel caramel).
Tipus i Qualitats de Whiskies de Malta
Highland
És la zona de producció més extensa. Hi ha unes 60 destil·leries. Es troba a la part nord d'Escòcia. En aquesta regió destaca l'àrea de Speyside.
Islay
Pertany a les Hèbrides. És una illa coberta de torba que afavoreix la producció de whiskys amb fort aroma, amb caràcter i fort gust salí. Té 7 destil·leries.
Island
Pertanyen a aquesta zona tots els whiskys elaborats a les illes de l'arxipèlag de les Hèbrides (Jura, Skye, Orkney i Mull), excepte Islay.
Lowland
És una zona menys accidentada, el que provoca que l'aigua sigui menys dura. La triple destil·lació fa que siguin més suaus.
Campbeltown
És la zona més petita d'elaboració. Va arribar a tenir 30 destil·leries, actualment en té 2.
Etiquetes dels Whiskies de Malta
- Single Malt: whisky de malt originari d'una sola destil·leria.
- Pure Malt: barreja de whiskies de malt de diferents destil·leries.
Whisky Blended
És el whisky més comercial i de major consum al món. Blended significa combinar en harmonia un gran nombre de whiskies. Amb la barreja es pretén aconseguir un producte fi, elegant i amb caràcter, combinant els malts amb els whiskies de gra.
Tipus de Blended Whisky
- Blended Scotch Whisky: Envelleixen un mínim de tres anys; el més habitual són 8 o 10 anys. Normalment tenen 40% de whisky de malt i 60% de whisky de gra.
- Blended de Luxe: No sempre apareix a l'etiqueta. Tenen més proporció de whisky de malt (60%) i major envelliment (de 10 a 20 anys).
Whisky Irlandès
Bàsicament són els mateixos principis utilitzats en l'elaboració dels whiskies escocesos, però existeixen diferències:
- Pot preparar-se a partir de qualsevol cereal (ordi, ordi maltat o altres).
- El whiskey irlandès es destil·la tres vegades.
- El malt, en lloc d'assecar-se amb fum de torba que li aporta gust, s'asseca amb carbó normal que és més neutre.
En general, el whisky irlandès és més fort i amb un gust a cereal més marcat que un Blended Scotch.
Whiskey Americà
El whiskey americà ha jugat un paper important en la història dels EUA. Ara comença a despuntar el seu consum en els mercats internacionals, imposant un nou estil entre els aficionats tradicionals.
L'elaboració és semblant als whiskies irlandesos i escocesos, però en lloc d'utilitzar principalment ordi, ells utilitzen molt més blat i blat de moro.
Bourbon
El més conegut dels whiskeys americans, rep el nom del comtat de Bourbon a l'estat de Kentucky.
Elaboració: Ha de contenir un mínim del 51% i un màxim del 79% de blat de moro.
Tennessee Whiskey
S'elabora a l'estat de Tennessee. Es confon amb el Bourbon, encara que es diferencien en:
- Tennessee té més quantitat de blat de moro.
- L'aigua és diferent.
- El Tennessee es filtra amb carbó de llenya d'auró.