Guia Completa del Text Argumentatiu: Estructures i Característiques

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,55 KB

Estructures Argumentatives Clau

En els textos argumentatius, la manera com s'organitzen els arguments és fonamental per a la seva efectivitat. A continuació, es detallen les estructures principals:

Inducció

En les argumentacions que tenen aquesta estructura, es presenten ordenadament els arguments, els fets, les raons i les proves que permeten arribar a la conclusió. També es poden aportar contraarguments (arguments contraris a les idees pròpies), amb la intenció de rebatre'ls i reforçar la idea que es vol defensar.

Deducció

Aquest tipus d'organització parteix d'una tesi general (la idea que es vol demostrar) i es defensa amb arguments successius i sistemàtics. També en aquest cas es poden incorporar contraarguments i descartar-los.

Ponderació

En aquest tipus d'argumentació, es presenten els avantatges i els inconvenients d'una o de diverses opcions. Generalment, la intenció és arribar a una conclusió favorable a alguna de les possibilitats contemplades, però sempre de manera ponderada. En alguns casos, pot ser equilibrada i no decantar-se per cap de les opinions plantejades.

Un text argumentatiu pot combinar aquestes estructures.

Característiques del Text Argumentatiu

Els textos argumentatius han de presentar els arguments i els contraarguments (o bé els pros i contres) i, sobretot, la conclusió amb la màxima claredat i autoritat possible. Les característiques gramaticals que afavoreixen aquestes condicions generals són les següents:

  • Predomini de les oracions declaratives: Siguin afirmatives o negatives, serveixen per presentar pensaments i idees. També s'utilitzen oracions interrogatives per atreure l'interès del receptor i implicar-lo.
  • Ús freqüent de connectors: Expressen les relacions lògiques que s'estableixen entre les oracions. Poden ser de causa (perquè, a causa de, etc.), conseqüència (per tant, així doncs), oposició (però, tot i això), etc.
  • Proposta d'exemples i comparacions: Més enllà de les dades objectives, il·lustren les idees que es defensen d'una manera més viva i creïble per als receptors.
  • Ús de citacions: Fragments de textos d'altres autors que s'utilitzen per donar suport a les pròpies idees. Amb caràcter general, les citacions aporten un element d'autoritat al que s'expressa, perquè algú considerat més important que l'autor del text ja ha defensat amb anterioritat la mateixa idea.

El Text Argumentatiu: Definició i Elements Clau

Intencionalitat

Subjectiva: Pretén convèncer el receptor o la receptora d'una determinada idea, coneguda com "la tesi".

Funció

La seva funció principal és persuadir i convèncer.

Llenguatge

  • Molt personal, indignant, sovint apassionat.
  • Hi abunden expressions com "a parer meu", "penso que", "crec que"...
  • Sovint inclou figures estilístiques (metàfores, interrogacions retòriques, etc.) per reforçar el missatge.

Estructura

Més sovint que l'expositiu, consta de tres parts. La tesi de vegades ja es presenta en la introducció i es demostra en els paràgrafs centrals per mitjà d'arguments, exemples, proves, etc., així com rebatent els arguments del contrari (d'aquesta manera s'anticipa a les objeccions del receptor). En la conclusió es reprèn la tesi defensada.

Gèneres Textuals

Alguns exemples de gèneres textuals argumentatius són: articles d'opinió, assaigs, judicis i mítings.

Entradas relacionadas: