Guia Completa del Dret Laboral: Origen, Fonts i Principis Essencials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,17 KB

L'Origen del Dret Laboral

El Dret Laboral és un conjunt de normes que fan possible la convivència entre les persones. Aquestes normes estan agrupades en blocs, coneguts com a branques del dret.

Branques del Dret

Dret Civil

Conjunt de normes que regulen les relacions entre els particulars. És la branca més utilitzada del dret, ja que comprèn les relacions patrimonials, de veïnatge, de família i de dret successori.

Dret Mercantil

Conjunt de normes que s'encarrega de regular l'activitat dels comerciants i les seves relacions comercials.

Dret Penal

Estableix aquelles conductes que es consideren delictives, quines conductes són sancionables i què es pot aplicar a cada tipus de conducta.

Dret Laboral

Està format pel conjunt de normes que regulen les relacions entre el treballador i l'empresari, fixant els drets i obligacions, de forma individual i col·lectiva.

El Dret Laboral és el conjunt de normes que regulen el treball prestat de forma personal, voluntària, per compte d'altres, retribuïda i en relació de dependència amb l'empresa. La norma més important del dret del treball al nostre país és el Text Refós de l'Estatut dels Treballadors (TRET o ET) de 2015, que conté la regulació bàsica de les relacions laborals.

Finalitat del Dret Laboral

La seva finalitat és protegir el treballador i compensar-lo davant el poder empresarial.

Característiques de la Relació Laboral

El dret del treball no regula totes les feines que poden realitzar les persones, sinó només aquelles que reuneixen les següents característiques:

  • Personal: La persona contractada ha de realitzar el treball personalment.
  • Voluntari: El treballador o treballadora té llibertat per elegir la seva feina de forma voluntària i també per posar-li fi.
  • Per Compte d'Altres: El resultat del treball i els mitjans de producció utilitzats pertanyen a l'empresa, i la persona no suporta les pèrdues ni percep els guanys d'aquesta.
  • Retribuït: No existeix relació de treball si no hi ha una contraprestació o retribució per la realització del servei, independentment que l'empresa tingui o no ànim de lucre.
  • Dependent: L'empresa organitza i decideix quan, on i com s'ha de realitzar.

Relacions Laborals Especials

L'Estatut dels Treballadors considera relacions laborals especials aquelles que, per les seves característiques, requereixen una regulació particular en algun aspecte, com ara el salari, les vacances, els horaris o els torns.

  • Personal de la Llar: S'entén per personal de la llar familiar aquells que acorden amb el titular de la llar ser emprats per realitzar serveis domèstics retribuïts.
  • Treball de Penats en Institucions Penitenciàries: Aquesta activitat està regulada per la Llei Orgànica General Penitenciària i s'aplica a aquells presos que desenvolupen una activitat professional als tallers productius dels centres penitenciaris.
  • Esportistes Professionals: Aquells que es dediquen a la pràctica d'un esport per a un grup o entitat esportiva a canvi d'una remuneració.
  • Artistes d'Espectacles: La seva normativa inclou una regulació específica per als períodes de prova.
  • Discapacitats en Centres Especials de Treball: Tenen prohibida la realització d'hores extraordinàries, excepte per reparar o prevenir sinistres.
  • Estibadors Portuaris: S'encarreguen de la càrrega i descàrrega a bord d'un vaixell.
  • Metges Residents: Titulats universitaris que, prèvia superació de proves selectives, accedeixen a una plaça de formació en un centre de salut.
  • Qualsevol altra feina expressament declarada com a relació laboral de caràcter especial per una llei.

Fonts del Dret del Treball

Les fonts del Dret són l'origen de les normes jurídiques i poden ser d'origen intern (nacional) o extern (internacional). Les normes s'ordenen de forma jeràrquica, de manera que les de major rang prevalen sobre les de menor rang.

Fonts Internes: Constitució Espanyola

Les altres normes nacionals no poden contradir-la. Es reconeixen alguns drets laborals:

  • Dret a la vaga i llibertat sindical.
  • Dret al treball, a elegir-lo lliurement i a rebre un salari adequat.
  • Dret a negociar convenis col·lectius i adoptar mesures de conflicte col·lectiu.
  • Dret a la seguretat social, a una política d'ocupació, a la seguretat i higiene en el treball, i al descans necessari i a unes vacances retribuïdes.

Disposicions Legals i Reglamentàries

Aquestes són aprovades per les Corts Generals (Congrés i Senat).

Llei Orgànica

Requereix Majoria Absoluta. Regula els Drets fonamentals i llibertats públiques continguts en la Constitució, els Estatuts d'Autonomia i la Llei electoral. Exemples: Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS), Llei Orgànica d'Educació (LOE).

Llei Ordinària

Requereix Majoria Simple. Regula normes no reservades a Llei Orgànica. Exemple: La Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

Normes amb Rang de Llei (Decrets)

Són dictades pel govern.

Decrets Legislatius

Unifica diverses normes en una de sola o elabora a través d'un text refós. Requereix Autorització de les Corts. Exemple: Reial Decret Legislatiu de l'Estatut dels Treballadors.

Decrets Llei

S'aplica en Casos d'urgència i necessitat. Són dictats pel govern i tenen caràcter provisional. NO Poden afectar les matèries reservades a les lleis orgàniques. Exemple: Reial Decret Llei 2/2009, de 6 de març, de mesures urgents per al manteniment i el foment de l'ocupació i la protecció de les persones aturades.

Reglaments

Són dictats pel govern i l'administració (òrgans de l'Estat, CCAA o Ajuntaments). Desenvolupen les lleis. Els principals són el Reial Decret (aprovat pel Consell de Ministres) i l'Ordre Ministerial (dictada per un ministre en concret). Exemple de Reglament en el Dret Laboral: Reial Decret que fixa el Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Convenis Col·lectius

Són acords entre els representants dels treballadors i els empresaris per fixar les condicions de treball en un determinat sector professional. Exemple: Conveni Col·lectiu d'oficines i despatxos de la província de Barcelona.

El Contracte de Treball

És un acord jurídic entre l'empresa i l'empleat o empleada en el qual es pacten les condicions de treball i la relació laboral, les quals no poden ser contràries al que estableixen les normes jurídiques i els convenis col·lectius.

Usos i Costums Locals i Professionals

S'apliquen quan no hi ha una llei, un conveni o un contracte, o bé quan la mateixa llei s'hi refereixi. Han de ser exclusivament d'àmbit local i professional.

Fonts Externes: Dret Comunitari

Conjunt de normes aplicables a tots els estats membres de la Unió Europea.

Tractats Internacionals

Destaca l'Organització Internacional del Treball (OIT). La llei que regula les relacions laborals a Espanya és l'Estatut dels Treballadors.

Principis d'Aplicació del Dret Laboral

El sistema de normes del dret del treball és complex, ja que existeixen diverses fonts i no totes tenen la mateixa importància. Si ens limitéssim a aplicar sempre les jeràrquicament superiors, n'hi hauria d'altres que no s'executarien mai. Per això cal fer referència als principis, específics d'aquesta branca del dret, que regeixen l'aplicació de les normes laborals i que ajuden a resoldre els possibles conflictes entre les de diferent rang.

Principi de Jerarquia Normativa

La norma de rang inferior no pot contradir una altra norma d'igual o superior rang. Les normes superiors estableixen les condicions mínimes que han de gaudir els treballadors, de manera que una norma inferior no les pot empitjorar, però sí millorar-les.

Principi de la Norma Més Favorable

Si en un cas concret es poden aplicar dues o més normes, s'aplicarà la que, en el seu conjunt, afavoreixi més el treballador. Exemple: Si l'Estatut dels Treballadors fixa en 30 dies les vacances anuals i el conveni col·lectiu aplicable a un treballador les fixa en 35 dies, s'aplicarà el conveni, per ser més favorable.

Principi de Condició Més Beneficiosa

Si una nova norma estableix pitjors condicions de les que ja té el treballador en el seu contracte, es mantenen les del contracte. Exemple: Si un nou Conveni Col·lectiu estableix 32 dies de vacances anuals, però un treballador ja en tenia reconeguts 35 en el seu contracte de treball, es mantindrà aquesta última opció.

Principi d'Irrenunciabilitat de Drets

Els treballadors no poden renunciar als drets que tinguin reconeguts en les normes legals i en els convenis col·lectius. Exemple: No poden rebutjar les vacances retribuïdes, el salari ni els períodes de descans.

Principi In Dubio Pro Operario

En cas de dubte en la interpretació d'una norma, s'interpreta de la forma més favorable per al treballador. Exemple: L'Estatut dels Treballadors estableix una indemnització de 33 dies de salari per any de servei, però no especifica què s'entén per salari (només el salari base, complements, pagues extraordinàries?). En interpretar-lo de la forma més favorable per al treballador, es determina que el salari abasta tots els conceptes, essent la indemnització major.

Poders i Facultats de l'Empresari

Poder de Direcció

Es coneix com a poder de direcció la facultat que té l'empresa per a disposar l'organització del treball (temps, manera i lloc d'execució). L'empresa organitza el treball i decideix quan, on i com s'ha de realitzar. Per a poder exercir aquestes funcions, té una sèrie de poders o facultats. Els treballadors poden desobeir les ordres de les companyies de manera justificada únicament en els següents casos:

  • Si afecta la vida privada.
  • Si són ordres perilloses.
  • Si atempten contra la dignitat.
  • Si són il·legals.

Poder Disciplinari

Es coneix com a poder disciplinari la facultat que té l'empresa per a sancionar les persones treballadores quan cometen una falta. Aquestes només poden ser sancionades per les infraccions tipificades en els convenis col·lectius i amb les mesures previstes, sempre que no hagin prescrit.

Poder de Vigilància i Dret a la Intimitat

L'empresa pot adoptar les mesures que estimi oportunes per a vigilar i controlar el compliment de les seves obligacions per part de la persona treballadora, però sempre mantenint la consideració deguda a la seva dignitat i intimitat i respectant la legalitat vigent en cada moment.

Registres

En cas de sospita de robatori. S'han de realitzar respectant al màxim la dignitat i intimitat del treballador, i amb la presència d'un representant legal o un altre treballador.

Càmeres de Vigilància

Només en llocs de treball. Sense àudio. Els representants legals dels treballadors han d'estar informats.

Correu Electrònic de l'Empresa

Cal advertir prèviament que pot ser revisat. Requereix la presència d'un representant legal o un altre treballador.

Situació Sanitària

Reconeixements mèdics pel personal sanitari de l'empresa en cas de baixa.

Organismes Públics en Matèria Laboral

Els Tribunals Laborals

Per a resoldre els conflictes que sorgeixen en matèria laboral i de seguretat social, s'ha d'acudir a uns tribunals amb jurisdicció específica en l'àmbit sociolaboral. A més, s'ha de realitzar una conciliació prèvia en els casos en què sigui obligatòria. Els tribunals laborals estan ordenats jeràrquicament de menor a major rang.

L'Administració Laboral

L'Administració laboral té com a principals funcions desenvolupar la política laboral mitjançant els òrgans del Ministeri d'Ocupació i les conselleries de les CCAA, i vetllar pel compliment de la normativa laboral mitjançant la Inspecció de Treball.

Entradas relacionadas: