Guia Completa: Conservació d'Aliments i Indústria Alimentària

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,92 KB

Classificació d'Indústries Alimentàries

Classifica les indústries alimentàries segons el tractament que hi reben les matèries primeres:

  • Manipuladora: Fàbrica de sucs, productora d'oli, escorxador.
  • Conservera i semiconservera: Central lletera, empresa de congelats, fàbrica d'embotits.
  • Transformadora: Panificadora, pastisseria industrial, fàbrica de cafè liofilitzat.

Objectius de la Conservació d'Aliments

La conservació d'aliments té com a objectius principals:

  • Allargar la vida útil dels aliments.
  • Evitar-ne o retardar-ne el deteriorament.
  • Mantenir-ne el màxim valor nutritiu.

Procediments Físics de Conservació Alimentària

Dels següents procediments, els físics de conservació són:

  • Fumatge
  • Irradiació
  • Refrigeració
  • Dessecació
  • Pasteurització
  • Deshidratació
  • Salaó
  • Congelació
  • Aplicació del buit
  • Liofilització
  • Fermentació
  • Ensucrat
  • Conserva en vinagre

Definició d'Additius Alimentaris

Els additius alimentaris són substàncies d'origen natural o artificial que s'utilitzen en petites quantitats en la preparació dels aliments. La seva funció és modificar-ne les característiques organolèptiques (gust, olor, color, textura) o millorar-ne el procés d'elaboració i/o conservació.

Classes i Funcions dels Additius Alimentaris

Les principals classes d'additius alimentaris i les seves funcions són:

  • Colorants: S'utilitzen per donar color i embellir els aliments, proporcionant-los un aspecte agradable a la vista que en cridi l'atenció i n'estimuli la venda.
  • Antioxidants: Retarden l'oxidació dels greixos dels aliments, evitant així que tinguin mal gust, facin pudor i perdin el valor nutritiu.
  • Estabilitzadors: Mantenen l'aspecte i la textura del producte al llarg del temps.
  • Antiaglomerants: Eviten, per exemple, que els productes en pols s'endureixin i facin grumolls.
  • Aromatitzants: Proporcionen aroma als aliments.
  • Edulcorants: Aporten gust dolç als productes.

Funcions dels Envasos Alimentaris

L'envàs és un recipient que conté el producte i ha de complir diverses funcions essencials:

  • Conservar-lo: Protegir l'aliment de factors externs que puguin alterar-lo.
  • Protegir-lo: Assegurar la integritat física del producte durant la manipulació i el transport.
  • Transportar-lo: Facilitar el moviment i la distribució dels aliments.

A més, l'envàs també té una funció comercial important, ja que millora la presentació dels aliments i els fa més apetitosos i atractius per al consumidor.

Tècniques de Conservació: Característiques i Aplicació

A continuació, es relacionen diverses tècniques de conservació amb les seves característiques i exemples d'aplicació:

TècnicaCaracterístiquesAplicació
FumatgeAplicació de fumSalmó
FermentacióAcció de certs microorganismesIogurt
DessecacióReducció del contingut d'aigua per evaporacióFuet
SalaóReducció de la humitat per acció de la salPernil
Ensucrat o almívarCocció amb sucreMelmelada
EsterilitzacióAplicació de calorLlet
CongelacióAplicació de fredGelat

Mètodes de Conservació per Calor

Els principals mètodes de conservació d'aliments basats en l'aplicació de la calor són:

  • Pasteurització: Escalfar els aliments entre 60 i 90 ºC durant uns segons o minuts. Aquest procés elimina la majoria de microorganismes patògens sense alterar significativament les propietats de l'aliment.
  • Esterilització: Els aliments s'escalfen amb temperatures entre 100-110 ºC i 140 ºC, durant uns segons. Aquest mètode elimina pràcticament tots els microorganismes, incloses les espores, permetent una conservació a llarg termini a temperatura ambient.

Mètodes de Conservació per Fred

Els diferents mètodes de conservació d'aliments basats en l'aplicació del fred són:

  • Refrigeració: Mantenir els aliments a temperatures entre 4 i 8 ºC. Permet conservar els aliments uns quants dies, alentint el creixement microbià.
  • Congelació: Mantenir els aliments a temperatures entre -5 i -18 ºC. Els aliments es poden conservar fins a 3 mesos, ja que l'aigua es converteix en gel, inhibint l'activitat microbiana i enzimàtica.
  • Ultracongelació: Aplicar temperatures inferiors a -18 ºC de manera ràpida. Els aliments es poden conservar fins a 1 any, minimitzant la formació de cristalls de gel grans i mantenint millor la qualitat.

Significat de HTST i UHT

Aquestes sigles fan referència a tipus d'esterilització:

  • HTST: High Temperature, Short Time (Alta temperatura i poc temps). És un tipus d'esterilització ràpida que minimitza l'impacte en les propietats organolèptiques dels aliments.
  • UHT: Ultra High Temperature (Temperatura molt alta). Un altre tipus d'esterilització que utilitza temperatures extremadament altes durant un període molt curt, aconseguint una conservació prolongada sense refrigeració.

Entradas relacionadas: