Guia Completa d'Alimentació Saludable: Grups d'Aliments, Conservació i Trastorns Alimentaris

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,8 KB

Alimentació Saludable: Guia Completa

Grup 1: grup de la llet i els derivats lactis (proteïnes i calci). Grup 2: grup de les carns, el peix i els ous (proteïnes). Grup 3: grup dels tubercles, els llegums i la fruita seca (glúcids i proteïnes). Grup 4: grup de les verdures i hortalisses (vitamines i elements minerals). Grup 5: grup de les fruites (vitamines i sals minerals). Grup 6: grup del pa, la pasta, els cereals, el sucre i els dolços (glúcids). Grup 7: greixos, l'oli i la mantega (lípids).

Conservació dels Aliments

Aplicació de fred: es pot fer amb refrigeració (es conserven entre 2 i 7º, es conserva durant hores o dies) o amb congelació (es conserven a -20º, es poden conservar mesos). Verdures.

Aplicació de calor: es pot fer amb pasteurització (es posen els aliments a 80º per inactivar els microorganismes, més tard s'han de refrigerar) LLET o amb esterilització (la temperatura a la qual se sotmet els aliments és superior i això pot provocar la pèrdua de propietats dels aliments).

Deshidratació: disminuir el contingut d'aigua dels aliments es pot fer de manera natural com les llegums o amb l'aplicació de calor com el puré de patates deshidratat.

Additius: substàncies que s'afegeixen als aliments sense canviar-ne el valor nutritiu. Entre els additius que s'utilitzen avui dia, trobem els conservants, que impedeixen que els aliments s'alterin o es deteriorin i permeten que es conservin durant més temps.

Dieta Saludable

Dieta: el conjunt dels aliments que prenem en un període determinat constitueix la dieta. Ha de ser:

  • Sana: ha de satisfer les nostres necessitats nutricionals.
  • Equilibrada: ha de cobrir totes les necessitats energètiques, estructurals i reguladores de l'organisme, sense que hi hagi excés o dèficit de cap nutrient. Per tant, ha de tenir presents paràmetres com ara l'edat, l'alçada, l'activitat i el sexe de la persona.
  • Variada: s'han de consumir tots els aliments d'un mateix grup de manera alternada.

Ració: per mantenir una dieta sana, equilibrada i variada hem de prendre una quantitat diària recomanada de cada grup d'aliments.

Fibra vegetal: és un component essencial de la nostra dieta, facilita la circulació dels excrements per l'intestí prim, i evita així el restrenyiment, es recomana prendre uns 30 g al dia.

Pes:

  • 50 kg: grup 1 (1'5), g 2 (1'5), g3 i 6 (4), g4 (1'5), g5 (1'5), g7 (40-60g)
  • 60 kg: g1 (1'5), g2 (1'5), g3 i 6 (6), g4 (1'5), g5 (1,5), g7 (40-60g)
  • 70 kg: g1(2), g2(2), g3i6(6), g4(2), g5(2), g7(40-60g)

Irregularitats en la Dieta en l'Adolescència

Picar entre àpats, augmenta el consum d'aliments envasats o brioixeria i es té una gran preocupació per l'aspecte físic, la qual cosa pot comportar no consumir certs aliments necessaris perquè la dieta sigui equilibrada.

Trastorns en l'Alimentació

L'obesitat: acumulació excessiva de greix al cos, això es deu a consum excessiu d'aliments grassos i dolços que aporten una quantitat de calories superior a les que el cos necessita. Si el pes supera un 10 i un 15 % de la mitjana es parla de sobrepès, es considera obesitat a partir del 25 %. El tractament és reduir el teixit gras i intentar assolir el pes ideal, s'aconsegueix amb una dieta sense deixar de ser equilibrada que no proporcioni gaires calories.

La desnutrició: deficiència nutricional deguda a una dieta baixa en proteïnes i nutrients energètics que pot ocasionar una intensa pèrdua de pes. El risc és més elevat en la població infantil, l'adolescència durant l'embaràs i en la vellesa. El tractament és administrar aliments progressivament acompanyats d'antibiòtics.

L'anorèxia: trastorn psíquic en la qual les persones que la pateixen es caracteritzen perquè se senten insatisfetes amb el seu aspecte físic fins al punt que perden les ganes de menjar. No reconeixen que estan malaltes i es veuen obeses, afecta a la població entre 10 i 30 anys en més proporció les dones. El tractament consisteix a resoldre conflictes psicològics i la recuperació progressiva de pes.

Bulímia: trastorn psíquic en què les persones que la pateixen senten ansietat per menjar i a la vegada tenen por d'engreixar-se, això provoca que es produeixin el vòmit. Provoca nombrosos trastorns com ara deshidratació, lesions del sistema digestiu... El tractament és rebre atenció psicològica i normalitzar la dieta.

Entradas relacionadas: