Guia Bàsica de Finances Personals: Ingressos i Despeses

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,26 KB

1. Els Ingressos

Tots els diners que passen per les teves mans es poden dividir en tres grups principals segons la seva procedència: treball (salaris, pagues), rendes (lloguers) i inversions (interessos, dividends).

  • Ingressos: Són els diners que reps (salaris, pagues extres, propines, regals, etc.).

2. Les Despeses

Despeses: Són els diners que entregues a canvi de béns i serveis. Les despeses, a més a més, es poden dividir en tres grups:

  • Despeses fixes obligatòries: Requerides per a la supervivència i que no es poden modificar fàcilment. Exemple: lloguer o hipoteca.
  • Despeses necessàries variables: Requerides per al dia a dia, però que sí que es poden modificar. Exemple: menjar, roba, aigua, mòbil, transport...
  • Despeses discrecionals o no necessàries: Tota la resta (videojocs, cinema, restaurants, viatges, etc.).

3. El Pressupost

Entre les despeses ens en trobem algunes d’especialment “perilloses”, com les compres impulsives. Aquestes despeses, no previstes als pressupostos, poden resultar extremadament cares i dificultar molt les nostres finances personals si esdevenen un hàbit i es descontrolen. És per això que és molt important fer-se un pressupost.

Elaborar un pressupost consisteix a adaptar les despeses més flexibles als ingressos disponibles.

Els pressupostos poden tenir dos resultats:

  • Superàvit: Quan els ingressos superen les despeses.
  • Dèficit: Quan les despeses superen els ingressos.

4. L’Estalvi

L’estalvi: Podem estalviar quan els nostres pressupostos ens donen un resultat positiu o superàvit.

L’estalvi té molts avantatges:

  • Ens permet assumir despeses grans que tinguem al cap (obrir un negoci, comprar un cotxe, fer unes bones vacances, comprar un habitatge...).
  • Ens permet gestionar millor els imprevistos (una malaltia, una avaria del cotxe, un accident domèstic...).
  • A més a més, estalviar ens permet invertir.
  • Les inversions acostumen a donar rendiments, que seran ingressos en el futur.

5. El Dèficit

Quan gastem més del que guanyem, tenim un problema. Això ens obliga a consumir els nostres estalvis o a endeutar-nos. Endeutar-se per pagar el dèficit ens pot fer caure en una espiral viciosa de difícil sortida. Un dèficit continuat, al final, acaba en bancarrota.

6. El Fons d'Emergència

Són uns estalvis que tens guardats específicament per fer front a algun imprevist, com ara: una avaria del cotxe, el company de pis que ens deixa plantats el dia que hem de pagar el lloguer, una reparació al pis, un viatge imprevist, etc.

També són útils per si canvia la nostra situació laboral o personal: ens posem malalts, no ens renoven el contracte de feina... La quantitat de diners que hem de tenir al fons d’emergència depèn de molts factors: el nostre sou, les nostres despeses... Però es recomana tenir estalviada la quantitat equivalent a 3-6 mesos de les nostres despeses habituals.

Entradas relacionadas: