Guia d'Aliments: Nutrients i Propietats
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,2 KB
Qüestionari sobre Grups d'Aliments
Llet i els seus Derivats
1. Quina és la composició de 100mL de llet de vaca?
3,5g de proteïna, 5g de lactosa, 4g de greix i uns 14mg de colesterol.
2. El greix de la llet de vaca és saturat o insaturat?
La majoria saturat.
3. Quant calci contenen 100mL de llet de vaca?
120mg.
4. Quin tipus de vitamines conté?
Liposolubles i hidrosolubles (llevat de la vitamina C).
5. Què li han tret a la llet desnatada?
El greix, el colesterol i les vitamines liposolubles A i D.
6. Té la mateixa quantitat de calci la llet desnatada que la sencera?
Sí.
7. Què és més digerible, el iogurt o la llet?
El iogurt.
8. Què és més greixós, la mantega o la llet?
La mantega.
9. Quins nutrients abunden a la mantega?
Greix, vitamines A, D i E i molt colesterol.
La Carn, el Peix i els Ous
10. Quin percentatge de proteïna conté la carn?
Entre el 15 i el 20%.
11. Quin mineral abunda a la carn?
Ferro.
12. Per què cal limitar el consum d'algunes parts de la carn?
Perquè la major part del seu greix és saturat.
13. Quines carns contenen més quantitat de greix?
Porc, be, oca o ànec. Quines menys? Cavall, conill, pollastre o vedella.
14. Quina és la part dels animals que conté més ferro?
Les vísceres (fetge).
15. Amb quins elements s'elaboren els embotits?
Amb carn i deixalles de porc.
16. Quin percentatge de greix contenen els embotits?
Del 20 al 40%.
17. Quin avantatge té el peix front a la carn dietèticament parlant?
Té tantes proteïnes com la carn però menys lípids.
18. Quin tipus de greix és el més freqüent al peix?
Insaturat.
19. Quins minerals són més abundants al peix?
Calci, iode i potassi.
20. Què és més digerible, la carn o el peix?
El peix.
21. Quina és la composició del rovell de l'ou?
Proteïnes, lípids (àcids grassos essencials i àcid oleic), minerals i vitamines.
Els Cereals, els Llegums i les Patates
22. Quin nutrient és molt abundant en aquest grup d'aliments?
Glícids (midó).
23. Quina funció té aquest nutrient?
Font d'energia.
24. Posa 3 exemples de cereals:
Blat, blat de moro, arròs, ordi, civada i sègol.
25. Quina és la composició nutricional d'aquest grup d'aliments?
70% de glícids, 10% de proteïnes, 4% de lípids (molts d'ells insaturats).
26. Quina diferència existeix entre els cereals refinats i els integrals?
Els integrals conserven la coberta (segó), i per això són rics en fibra i costen més de digerir. Quins tenen més fibra? Els integrals. Quins costen més de digerir? Els integrals.
27. Quins són els llegums més consumits?
Cigrons, llenties, mongetes o fesols i els pèsols.
28. Quina és la composició nutricional dels llegums?
45% glícids, 15% fibra dietètica, 20% proteïnes i 5% lípids.
29. Quins minerals abunden als llegums?
Calci i ferro.
30. Per a quin tipus de persones estan els llegums especialment indicats?
Persones diabètiques i hipercolesterolèmiques.
31. Quina és la composició nutricional de la patata?
20% midó, 2% proteïnes i una mica de cel·lulosa.
Les Hortalisses, les Fruites i les Verdures
32. Quins són els nutrients més abundants a les hortalisses, fruites i verdures?
Aigua i glícids. I els menys abundants? Proteïnes i lípids.
33. Per què és tan important aquest grup d'aliments?
Són riques en minerals, vitamines i fibra.
34. Per què es recomana el consum de fibra vegetal en pacients diabètics o amb hipercolesterolèmia?
Perquè accelera el trànsit intestinal i alenteix i disminueix l'absorció intestinal de glucosa, greixos i colesterol.
35. Si consumim 25 g de fibra vegetal de manera diària disminueix la freqüència de patir... (posa 3 exemples)
Restrenyiment, obesitat, diabetis mellitus tipus II, aterosclerosi, càncer de còlon, litiasi biliar.
36. Quins problemes provoca l'excés de consum de fibra?
Pot produir meteorisme, distensió abdominal i diarrea.
37. Quines recomanacions sobre el cuinat i consum d'aquest grup d'aliments trobes al llibre?
- Menjar-les crues i amb pell.
- Consumir immediatament els sucs i les macedònies.
- Coure-les al vapor i en trossos grans, millor que bullides.
- Evitar reescalfar-les.