Guia d'Alimentació Infantil: Dieta Equilibrada i Nutrició
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,28 KB
Alimentació Infantil: Necessitats i Dieta Equilibrada
Importància de l'Alimentació en la Infància
Durant els primers anys de vida, l’alimentació de l’infant depèn dels adults amb els quals conviu. L’infant té unes necessitats nutritives diferents segons l’edat. Val a dir que l’acte de menjar és essencial tant per al creixement com per al desenvolupament harmònic i l’establiment d’una relació socioafectiva òptima entre l’infant i l’adult, i també entre els infants mateixos.
L’alimentació és, al començament, la font principal de relació amb el món. Des del moment que neix, l’infant passa per diferents fases alimentàries: des que s’alimenta exclusivament de llet fins que pot participar dels àpats que fan els altres membres de la família.
Necessitats Nutritives Específiques
L’infant necessita una gran aportació d’energia i nutrients, perquè es troba en període de creixement i desenvolupament. Podem considerar que la dieta dependrà tant d’aquestes necessitats nutritives com de les característiques maduratives. En qualsevol cas, però, la seva alimentació, com l’alimentació adulta, ha de ser equilibrada.
Per necessitats bàsiques s’entén la quantitat de calories, proteïnes, greixos, hidrats de carboni, vitamines, minerals i aigua que un individu necessita per aconseguir el creixement i el manteniment del seu organisme. Aquestes necessitats se satisfan amb una dieta equilibrada i variada.
La Dieta Equilibrada Infantil
La dieta equilibrada és la que s’adequa al desgast i a les característiques de cada organisme, que permet un desenvolupament harmònic i sa i prevé l’aparició de trastorns i malalties derivats d’una alimentació incorrecta.
La ingesta diària s’ha de distribuir en 3-5 àpats. Per tant, perquè la dieta de l’infant sigui equilibrada, ho ha de ser en el conjunt de tots els àpats.
Característiques d'una Alimentació Correcta
Una alimentació correcta té les característiques següents:
- És variada, és a dir, inclou els cinc grups d’aliments bàsics.
- És suficient: la quantitat està en relació amb el període de la vida, l'activitat i el treball que desenvolupa l’individu.
- Està ben distribuïda en intervals variables, no menys de quatre àpats al dia.
- És higiènica, perquè es fa seguint certes regles que disminueixen el risc de transmetre malalties infeccioses o tòxiques.
Aportacions Nutricionals Clau
L’alimentació equilibrada ha d’aportar el següent:
- Les calories que proporcionen les fècules i els greixos.
- Les proteïnes que proporcionen la llet, els derivats làctics, els ous, la carn, el peix, els llegums i la proteïna vegetal en general.
- Els minerals que proporcionen les verdures, la llet, els derivats làctics, els ous, la carn i el peix.
- Les vitamines que proporcionen les verdures, les fruites, els cereals complets, els tubercles i els llegums, malgrat que la llet, els derivats làctics i les carns també aporten certes vitamines.
L’aportació calòrica ha de ser adequada per mantenir el pes normal, per evitar la malnutrició i l’obesitat.
Grups d'Aliments i Dieta Variada
Una alimentació equilibrada s’aconsegueix mitjançant una dieta variada que inclogui una mica de tot d'entre els cinc primers grups d’aliments i eviti els excessos. La representació gràfica dels aliments (com la piràmide alimentària, figura 1.1) engloba la diversitat d’aliments que hi ha i permet classificar-los per ajudar a escollir què i com s’ha de menjar.
Segons l’aportació nutricional, podem classificar els aliments en bàsics i complementaris.
Aliments Bàsics (Grups I-V)
Els aliments bàsics es divideixen en cinc grups:
- Grup I: Llet i derivats làctics.
- Grup II: Carn, peix i ous.
- Grup III: Pa i fècules (cereals, patates, etc.).
- Grup IV: Verdures i hortalisses.
- Grup V: Fruites fresques.
Aliments Complementaris (Grups VI-VIII)
Els aliments complementaris corresponen als tres grups següents:
- Grup VI: Greixos (olis, mantega, etc.).
- Grup VII: Sucres refinats.
- Grup VIII: Begudes refrescants, estimulants i alcohòliques.
Cal remarcar que els aliments del grup VII (sucres refinats) i VIII (begudes) són totalment prescindibles en una dieta saludable.
Conclusió: Assolir l'Equilibri Nutricional
Una dieta equilibrada és fàcil d’assolir si es consumeixen aliments variats, sense necessitat de fer càlculs energètics complexos.
En resum, una alimentació equilibrada es basa en una dieta que al llarg del dia inclogui tots els grups d’aliments bàsics, en quantitats racionals, en els moments més indicats i d’acord amb l’edat, el sexe i l’activitat de l’individu.