Guerra de Successió, Il·lustració i Vocabulari Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,87 KB

La Guerra de Successió Espanyola

La Guerra de Successió Espanyola va ser produïda quan Carles II va morir. S'havia d'elegir rei, però Carles II, en el seu testament, volia que fos Felip d'Anjou. Carles, l'arxiduc, va enviar bàndols per atacar-lo. A Espanya, Castella recolzava Felip i Aragó ajudava Carles. França s'enfrontava a Gran Bretanya, Holanda i l'Imperi Alemany, que estaven a favor de Carles. El 1713, Carles va ser proclamat emperador d'Alemanya i va perdre tot l'interès de ser rei d'Espanya. Felip va cedir gran part d'Itàlia i Flandes quan es va firmar el Tractat d'Utrecht. Després, Felip va ser proclamat rei d'Espanya, nomenat Felip V, que va donar Gibraltar i Menorca a Anglaterra.

Guerra dels Set Anys

La Guerra dels Set Anys va començar l'any 1756 i va durar fins al 1763. Es van enfrontar Anglaterra contra França i Espanya. La Pau de París va confirmar el predomini mundial anglès. Canadà va passar a ser colònia britànica i França va perdre les possessions americanes. Espanya va haver de cedir la Florida a Anglaterra a canvi de rebre de França la Louisiana.

La Il·lustració

La Il·lustració va ser un fenomen europeu que reflectia la influència de pensadors com Descartes. Es va caracteritzar pel racionalisme i l'esperit crític enfront de l'absolutisme polític i l'ortodòxia religiosa. Va ser l'època coneguda com el Segle de les Llums. L'obscurantisme s'havia oposat sempre al progrés. Els il·lustrats van ser intel·lectuals que procedien de diversos entorns socials. Suposa per a l'home la fi de la seva minoria d'edat, a la qual està condemnat per la pròpia culpa.


Vocabulari

  • Acadèmies: Institució corporativa constituïda per a l'estudi de lletres, arts o ciències.
  • Al·legoria: Símbol o objecte que representa una idea.
  • Colònia: Conjunt de persones que es traslladen a un altre lloc per poblar-lo.
  • Fisiocràcia: Teoria econòmica que defensa la riquesa que s'obté de la natura, aconseguint terres productives.
  • Mercantilisme: Teoria econòmica segons la qual la riquesa s'obté del comerç exterior.
  • Regalisme: Política, segles XV a XVIII, que consisteix que el rei fa ús de privilegis de l'església.
  • Rocalla: Tipus de decoració recarregada, pròpia de l'estil rococó.
  • Tertúlies: Reunions de conversa del segle XVIII sobre temes científics i ideològics.
  • Assajos: Gènere literari dins del més general de la didàctica que tracta un tema des de la subjectivitat.
  • Divisió de Poders: Concepte que estableix que els poders (legislatiu, executiu i judicial) d'un govern sobirà han d'estar dividits entre dues o més entitats independents.
  • Enciclopèdia: Compendi del coneixement humà que dóna una informació més o menys àmplia.
  • Manufactures: Etapa del desenvolupament del capitalisme en què la producció era a mà, sense intervenció de les màquines, i en la qual, a diferència del taller artesanal, l'objecte no és produït per una sola persona, sinó per un grup d'elles, cadascuna de les quals executa una operació, aconseguint més productivitat en comparació amb l'artesà.
  • Règim Parlamentari: Sistema d'organització política en què la branca executiva del govern depèn del suport directe o indirecte del parlament.
  • Liberalisme econòmic: Teoria política i d'economia formulada per Adam Smith segons la qual l'economia s'autoregula sense cap intervenció per part de l'estat i que reclama que aquesta sigui mínima o, si pot ser, nul·la.

Entradas relacionadas: