La Primera Guerra Mundial: Impacte i Reorganització d'Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,65 KB

La mobilització de les dones

La mobilització de les dones: Tot i que les dones no es van incorporar als exèrcits, van ser mobilitzades perquè participessin en l’esforç bèl·lic col·lectiu. Així, milions de dones van substituir en els llocs de treball els homes que havien estat cridats a files, i d’altres van estar presents al front, com és el cas de les infermeres. Aquesta participació femenina va atorgar a les dones un protagonisme social i polític que va tenir conseqüències quan va haver acabat el conflicte. Després de l’experiència bèl·lica, les dones demanaven ser considerades en un pla d’igualtat en relació amb els homes. A partir del 1918, alguns països van modificar progressivament la seva legislació per atorgar el vot a les dones, i els van obrir l’accés a l’educació secundària i universitària i a algunes professions que fins aquell moment havien estat reservades exclusivament als homes.


1919: Constituir una nova Europa?

Els tractats de pau subsegüents a la guerra van donar lloc a una profunda reestructuració territorial d’Europa: Els grans imperis (austrohongarès, rus, alemany i turc) van ser desmantellats. Es van crear Estats nous: Polònia, Finlàndia, Letònia, Lituània, i Iugoslàvia (integrada per Croàcia, Eslovènia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Montenegro), Txecoslovàquia (que unia Txèquia i Eslovàquia) i Hongria. Algunes regions en litigi van ser cedides als Estats vencedors (Alsàcia, Lorena, Bessaràbia, etc.). També es van produir transformacions polítiques importants en pro de la democratització dels Estats: Les dinasties dels grans imperis van ser destronades (els Romanov a Rússia, els Habsburg a Àustria i els Hohenzollern a Alemanya), mentre que a Turquia va ser abolit el sultanat. Alemanya i Àustria i alguns dels Estats nous van proclamar repúbliques democràtiques. El sufragi universal masculí es va implantar a gairebé tot Europa i el femení a alguns països. A proposta del president nord-americà Wilson es va crear el 1919 la SDN (Societat de Nacions), una organització internacional que havia de garantir la pau en el futur i fomentar la cooperació entre els estats. El nou ordre es va mostrar molt fràgil: molts Estats van quedar insatisfets amb les seves fronteres i els alemanys van considerar que el tractat de Versalles era profundament injust.


La creació de la Societat de Nacions

La SDN havia de supervisar el compliment dels tractats, protegir les minories nacionals dels Estats i administrar els territoris sostrets a Alemanya i Turquia. El fet que no hi fossin els EUA, ni els països vençuts ni la Rússia bolxevic, aïllada de la resta de països després de la revolució, va convertir la SDN en una organització de vencedors sense mitjans ni força moral per imposar les seves decisions.


Tractats posteriors a la Primera Guerra Mundial

Tractat de Versalles (Alemanya) 28-6-1919

Pèrdua del 15% del territori i del 10% de la població:

  • Alsàcia i Lorena passen a França
  • Schleswig-Holstein, a Dinamarca
  • Eupen i Malmedy, a Bèlgica
  • Posnània, a Polònia
  • La vall del riu Niemen, a Lituània

Prússia Oriental queda separada de la resta del territori pel corredor de Danzing. Repartiment de les colònies alemanyes entre els vencedors. Pagament de reparacions de guerra dels vencedors. Lliurament de les mines de carbó del Sarre a França. Incautació de la seva flota mercant. Prohibició d’unir-se a Àustria en el futur. Abolició del servei militar i restricció de l’exèrcit a 100000 homes. Ocupació aliada de la Riba esquerra del Rin durant 15 anys i, posteriorment, desmilitarització del territori.

Tractat de Saint-Germain (Àustria) 10-10-1919

Desaparició de l'imperi austrohongarès i proclamació d’una república democràtica. Aparició de nous estats en detriment del seu imperi: Txecoslovàquia, Iugoslàvia, Hongria, Polònia.

Tractat de Neuilly (Bulgària) 27-11-1919

Pagament d’indemnitzacions de guerra i reducció del seu exèrcit. Cessió de territoris a Grècia i a Iugoslàvia.

Tractat de Trianon (Hongria) 4-6-1920

Reconeixement de la independència d’Hongria. Cessió d'una part dels seus antics territoris a Polònia, Txecoslovàquia, Iugoslàvia i Romania.

Tractat de Sèvres (Imperi Turc) 10-10-1920

Desmembrament de l’Imperi Turc: Lliurament de territoris a Grècia. Cessió d'altres territoris (Síria, Líban, Iraq, Palestina, Transjordània, Kuwait) a França i a GB (mandats).

Entradas relacionadas: