La Primera i Segona Guerra Mundial: Causes, Conseqüències i Règims Totalitaris

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,96 KB

La Primera Guerra Mundial: Causes i Conseqüències

1) Quins països formaven la Triple Entesa i quins la Triple Aliança? Comenta breument el cas italià.

Triple Entesa (1907):

  • Gran Bretanya
  • Rússia
  • França

Triple Aliança:

  • Alemanya
  • Àustria-Hongria
  • Itàlia (inicialment)

Itàlia va canviar de bàndol i el 1915 va participar en el conflicte donant suport als aliats (Triple Entesa).

2) Quines causes coneixes per a la derrota alemanya a la I Guerra Mundial?

La derrota alemanya a la Primera Guerra Mundial es va deure principalment a la combinació de factors com el desgast de recursos i efectius, el bloqueig econòmic britànic, la intervenció dels Estats Units, el descontentament intern i l'ofensiva final dels Aliats. Aquests elements van minar la capacitat de resistència alemanya i van conduir a la seva rendició el novembre de 1918.

3) Esmenta 3 estats que es van mantenir neutrals a la Primera Guerra Mundial.

  • Brasil
  • Argentina
  • Espanya

4) Quins van ser els principals fronts de batalla a la I G.M.?

  • Front occidental
  • Front oriental

5) Quin fet va ser el detonant de la I G.M.? On i quan va tenir lloc aquest esdeveniment? A quins països afectava en primera instància?

El detonant que va provocar l'esclat de la guerra va ser l'assassinat a Sarajevo de l'arxiduc Francesc Ferran i la seva dona, Sofia Chotek, a mans d'un anarquista d'origen serbi. Va succeir el 28 de juny de 1914. Un mes després, Àustria-Hongria va declarar la guerra a Sèrbia, a qui va fer culpable de l'atemptat.

6) Quines van ser les principals mesures acordades al Tractat de Versalles respecte al cas d'Alemanya?

En primer lloc, es va acusar Alemanya com a única culpable de l'esclat de la guerra. Alemanya va haver de pagar totes les reparacions de les destruccions de la guerra, sobretot a França i Bèlgica. A més, se'ls va desmantellar l'exèrcit, limitant-lo a 100.000 homes per a tasques de defensa interior. També va perdre el seu imperi colonial, que es va repartir entre els anglesos i francesos, igual que els territoris d'Europa, que van ser retornats a França i Dinamarca. Finalment, Alemanya va quedar dividida en dos pel corredor de Danzig, que separava Prússia oriental de la resta d'Alemanya.

L'Especulació i el New Deal

7) Explica en què consisteix l'especulació i a quin moment i lloc va tenir gran importància en el període posterior a la I G.M.

L'especulació és una pràctica financera que consisteix a comprar o vendre actius com valors, matèries primeres o béns immobles, amb l'objectiu de guanyar diners a partir de les fluctuacions de preus al mercat. Els especuladors no estan interessats en la possessió real dels actius, sinó en aprofitar-se de les variacions de preus per obtenir-ne un benefici. Després de la Primera Guerra Mundial, l'especulació va adquirir gran importància, especialment al mercat financer i borsari. Després del conflicte, hi va haver gran incertesa i inestabilitat econòmica a Europa i altres regions afectades per la guerra. Aquesta inestabilitat va generar oportunitats per a l'especulació financera.

8) Què entenem per New Deal? Quin president va aplicar aquest projecte? En les teories de quin economista es basava? Quines eren les seves característiques principals?

És la política econòmica de F.D. Roosevelt als Estats Units del 1933 al 1941. Els seus objectius eren les inversions per part de l'estat per reduir l'atur, estimular la demanda i recuperar l'economia. Es basava en les teories de l'economista John Maynard Keynes. Mesures:

  1. Reforma del banc, un major control dels poders públics.
  2. L'administració comença a contractar obrers a l'atur.
  3. L'estat fomenta la construcció d'obres públiques per crear ocupació.
  4. Preus garantits als pagesos per fomentar la demanda.
  5. Convenis col·lectius als treballadors, salaris mínims i reducció de jornada laboral.
  6. Creació del primer sistema federal d'assegurança d'atur i pensions.
  7. Devaluació del dòlar en un 41%.

La crisi no va acabar fins al principi de la Segona Guerra Mundial i amb l'augment de la demanda que aquest conflicte va provocar.

L'Ascens dels Règims Totalitaris

9) Quins creus que són els principals motius de la pujada al poder dels règims totalitaris? Compara assenyalant alguns trets comuns i algunes diferències entre el cas italià i l'alemany.

Els règims totalitaris van ascendir al poder principalment a través de diversos factors com ara la inestabilitat política i econòmica, la desil·lusió amb els sistemes democràtics existents, la manipulació de les masses mitjançant la propaganda i la repressió violenta de qualsevol oposició.

Itàlia: Mussolini va aprofitar el descontentament amb el govern ineficaç i la por a una revolució comunista. La promesa de restaurar l'antiga glòria de l'Imperi Romà i acabar amb la crisi econòmica va guanyar suport popular. Mussolini va establir un règim autoritari amb l'aprovació del rei Víctor Manuel III i va utilitzar la milícia paramilitar dels Camises Negres per silenciar l'oposició.

Alemanya: Hitler va explotar la humiliació i el ressentiment causat per les condicions desfavorables imposades a Alemanya pel Tractat de Versalles. Va capitalitzar el descontentament econòmic i la desesperació causada per la Gran Depressió, oferint solucions radicals i unificadores. Hitler va aprofitar la seva habilitat oratòria i la propaganda nazi per guanyar suport i construir una base de seguidors fanàtics. Va aconseguir el poder mitjançant eleccions democràtiques, però va aprofitar els incendis del Reichstag per consolidar-ne el control i eliminar l'oposició.

Diferències: Mussolini va arribar al poder abans que Hitler i va establir una dictadura més aviat, mentre que Hitler va aconseguir una majoria parlamentària i la va aprofitar per establir-ne el règim. L'ascensió de Mussolini va ser menys marcada per l'antisemitisme i la persecució racial que la de Hitler.

La Segona Guerra Mundial

10) Quin país i quina política concreta fan que Gran Bretanya i França declarin la que serà coneguda com la Segona Guerra Mundial?

Gran Bretanya i França van declarar la Segona Guerra Mundial després de la invasió de Polònia per part d'Alemanya nazi l'1 de setembre de 1939. Això va provocar una resposta immediata de Gran Bretanya i França, que havien garantit la independència de Polònia mitjançant tractats bilaterals. Això va marcar l'inici oficial de la Segona Guerra Mundial.

Entradas relacionadas: