Primera Guerra Mundial: Causes, Conseqüències i Impacte Global
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB
Causes de la Primera Guerra Mundial
La política de Bismarck i el sistema d'aliances
La política de Bismarck, amb l'objectiu de dominar la diplomàcia europea, el va portar a la formació d'aliances polítiques de les quals va resultar la Triple Aliança (1882): Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia. La resta de potències europees van formar la Triple Entesa (1907): Gran Bretanya, França i Rússia. Aquestes aliances es van realitzar enmig d'una política general de rearmament de les grans potències (1890-1914) coneguda com la Pau Armada.
Rivalitat entre França i Alemanya
Després de la guerra francoprussiana (1870), França va perdre els territoris d'Alsàcia i Lorena en favor d'Alemanya. A les colònies del nord d'Àfrica, Alemanya va arribar tard al repartiment colonial i va provocar dues crisis marroquines els anys 1905 i 1911.
Rivalitat entre Rússia i Àustria-Hongria
Hi va haver tres crisis als Balcans:
- 1908: Àustria-Hongria s'annexiona el territori de Bòsnia i Hercegovina.
- 1912: Es forma la Lliga Balcànica (Sèrbia, Bulgària, Grècia i Montenegro).
- 1912: Es produeix la Primera Guerra Balcànica entre la Lliga i l'Imperi Turc, que acaba derrotat.
- 1913: Esclata la Segona Guerra Balcànica per diferències entre els membres de la Lliga. Sèrbia en serà la guanyadora.
Rivalitat entre el Regne Unit i Alemanya
Va sorgir per la competència naval entre els dos països, i posava en perill el control britànic dels mars i el comerç amb els mercats exteriors.
L'esclat de la guerra
L'assassinat de l'hereu de la corona d'Àustria, l'arxiduc Francesc Ferran, i la seva dona a Sarajevo el 28 de juny de 1914 per un estudiant serbi, va fer que Àustria-Hongria declarés la guerra a Sèrbia el 28 de juliol. A partir d'aquest moment es van posar en marxa les aliances entre potències: Rússia va donar suport a Sèrbia i va declarar la guerra a Àustria-Hongria. Alemanya va declarar la guerra a Rússia i després a França. Gran Bretanya, el mateix dia de la invasió belga, declarava la guerra a Alemanya.
Conseqüències de la Primera Guerra Mundial
Demogràfiques
Grans pèrdues humanes: més de 9 milions de morts, 6,5 milions d'invàlids i un elevat nombre de mutilats i orfes. L'elevada mortalitat va provocar un fort descens de la natalitat durant diverses generacions.
Econòmiques
Van ser desastroses, fet que va portar a l'endeutament dels països afectats, la pèrdua del potencial industrial i la pèrdua definitiva de l'hegemonia europea. Els EUA van ser un dels més beneficiats i es van convertir en el gran prestador europeu i líder de les finances mundials. També el Japó va augmentar la seva producció industrial i va iniciar una expansió comercial i marítima a Àsia, oposant-se als interessos occidentals a la zona.
Polítiques i socials
Es va produir un desmembrament dels grans imperis i van aparèixer nous estats: Polònia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Iugoslàvia i Hongria. Les monarquies imperials tradicionals van ser destronades: Rússia, Àustria, Alemanya i Turquia. I les democràcies van anar guanyant terreny mitjançant repúbliques constitucionals i democràtiques. Es va implantar el sufragi universal masculí i, poc a poc, el femení. L'hegemonia colonial europea va haver de suportar les aspiracions independentistes de les colònies. L'emancipació de la dona i la seva nova consideració social van guanyar força.