La Segona Guerra Mundial: Causes i Conseqüències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,28 KB
1. La Declaració Universal dels Drets Humans
a) Aquesta font és un fragment de la Declaració Universal dels Drets Humans elaborada per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) l'any 1948. És una font textual, primària – contemporània als fets i de caire polític.
Aquesta font tracta de 5 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans on relaten el dret a la llibertat, a la dignitat..., al primer article parla sobre la llibertat i la igualtat. Al segon article parla del dret a la vida i el dret a la llibertat, al tercer article parla del dret a la vida, el dret a la llibertat i a la seguretat, el quart article parla de la prohibició del tràfic d'esclaus, i finalment al cinquè parla de tortures, trates cruels i inhumans.
b) Aquesta font pertany al context temàtic de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) concretament, les conseqüències d'aquesta amb la creació de la Declaració Universal dels Drets Humans l'any 1948.
Un context històric caracteritzat per:
- Juliol-agost 1945. Conferència de Postdam
- Confirmació pactes Ialta
- Primeres diferències entre URSS i EUA
- Juliol 1946, Conferències de París
- Pactes amb Itàlia, Romania i Bulgària
- 1951. Tractat de San Francisco (EEUU i Japó)
- Creació del concepte de dret internacional
- Creació dels Judicis de Nuremberg (URSS, EEUU, GB i Fra)
- Forts veredictes dirigents nazis
- Creació dels Judicis de Nuremberg (URSS, EEUU, GB i Fra)
- Celebració conferència de St. Francisco
- Assistència 46 estats
- Objectiu: Creació ONU per establir pau
- Fomentar cooperació i igualtat entre països
2. El Desembarcament de Normandia
a) Aquesta font és una fotografia de l'època anomenada “tropes angloestatunidenques desembarcant a Normandia” elaborada per un autor desconegut, possiblement del bàndol aliat, el 6 de juny de 1944. És una font no textual, primària, contemporània als fets i de caire social, bèl·lic.
Aquesta font tracta sobre el desembarcament de Normandia on els soldats aliats arriben a la platja de Normandia per ocupar territori francès.
b) Aquesta font pertany al context temàtic de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) concretament, 6 juny 1944. Inici batalla de Normandia (“D”)
- 6 juny 1944. Inici batalla de Normandia (“D”)
- Paper de Garbo
- 25 agost 1945. Alliberament París
- Alliberament Bèlgica, Luxemburg i P.Baixos
- Reagrupació front oriental i occidental al voltant riu Rin.
- 24 abril. Ocupació de Berlín
- 30 abril. Suïcidi de Hitler
- 7-8 maig. Rendició incondicional d'Alemanya
c) En primer lloc, podem comprovar a la foto que els homes estan en una postura molt relaxada, i això és degut a que GB i EEUU (que són els països dels quals els soldats aquests estaven a la platja) van desembarcar a Normandia perquè sabien que els alemanys no controlaven aquella zona, perquè els partisans de França els hi van dir: “Aneu a aquesta platja, i sortiu per aquí que els alemanys no vigilen”.
En segon lloc podem veure a la imatge que totes les persones són homes i a més de països demòcrates, això vol dir que els comunistes deixaven lluitar a les dones i que per tant els demòcrates es creien molt liberals i tot però en el fons ho eren els comunistes.
3. La Política Expansionista
Va haver-hi una política expansionista, n'hi ha uns que són molt forts els quals són els nazis, hi ha unes democràcies que estan afeblides que qualsevol cosa pot començar una guerra.
El primer símptoma de desafiament, la Societat de Nacions és un organisme que s'encarregava de que hi hagués pau al món, el primer desafiament és quan Japó no vol la pau i comença les expansions a Àsia, a cada conquesta ha de pagar però ell es negarà.
Al 32 Japó abandona el Tractat de Nacions. Al 33 quan Hitler puja al govern també diu que marxa. I al 35 marxa Itàlia.
Tots dos que marxen estan acceptats en que es poden expansionar, incomplint el Tractat de Versalles.
Al 33 Hitler comença a fer crims i a reclutar soldats, la Societat de Nacions fica una multa però no pagarà.
Al 35 hi ha una primera ofensiva.
Al 36 recluten armes i soldats i se'n van a la Renània que és la frontera de França i Alemanya, és una amenaça directa amb França, no s'atreveix a entrar en conflicte amb Alemanya.
Al 36 també, comença la Guerra Civil Espanyola, tothom està acollonit, ja que pot ser que la guerra sigui més aviat, les democràcies pacten que cap país formarà part d'això, al 36 Hitler crea la Legió Condor i torna a incomplir una altra demanda. La guerra mundial sembla imminent, començaran a formar aliats.
4. Fracàs de la Política d'Apaivagament
Estem en un moment de les democràcies que estan dèbils (crack del 29 i Gran Depressió) no hi ha democràcia que vulgui entrar en guerra, la política d'apaivagament va ser la solució que van voler fer les democràcies.
La política d'apaivagament la crea Neville Chamberlain que és el ministre britànic i portaveu de les nacions és bastant pacifista.
El primer símptoma és al 1936 que és que encara la Guerra Civil Espanyola que marcava que els feixistes avancin o s'atansin, i Espanya es limita. GB estarà aliada ja que tothom seria feixista.
Hitler i Mussolini diuen que ajudaran a França a ajudar la Guerra Civil Espanyola ja que els interessa, Chamberlain diu que no ajudarà al bàndol republicà (dialogaria amb Hitler i Mussolini de que no ajuden) ja que és un conflicte aliat.
Fan una reunió a Londres i feixistes i democràtics acordaran que es feia un comitè de no intervenció, les democràcies obtenen per el diàleg, encara que més tard no ho compliran.
El segon símptoma és al març del 38 nazis volen expansionar-se, Hitler ocupa Àustria militarment, resposta Societat de Nacions, diuen que és una aliança.
Octubre del 38, Hitler vol conquerir Europa, al 38 ocupen la zona dels Sudets (Txecoslovàquia), tothom es fica les mans al cap, també ocupa una part de Txecoslovàquia. Diuen que hi ha unes disputes ètniques, i que ha optat per posar pau, i Chamberlain justifica que ha fet bé ja que els diners que guanyen els pagaran amb ells i que ha anat a posar pau.
Chamberlain fa un ultimàtum a Hitler de que no ocupi res més amb la pau i faran una reunió per parlar de tots aquest assumptes.
Es reuneixen a Munic, i fan un document, ell firma el document i al sortir de Londres paren 24 hores i ocupa del que queda de Txecoslovàquia i ocupa Memel (Lituània), Chamberlain dimiteix i entra un altre al seu lloc.
Al agost del 39, Alemanya és conscient de que pot haver-hi un conflicte amb Polònia. Hitler té por de que hi hagi una guerra mundial, ell solament diu que no al corredor de Danzig (una mena de franja que divideix Alemanya), de forma pacífica.
Alemanya no vol conquerir per por a la guerra mundial.
Polònia feia aliança amb França i GB amb paper (si els alemanys violen territoris polonesos saltaran en contra d'Alemanya), el corredor de Danzig dona molts diners a França i GB i la economia disminuirà.
Polònia dirà que no al corredor de Danzig, Hitler té por de la URSS (Stalin) ja que és dictadura i potència industrial.
Hitler farà un pacte secret amb la URSS (pacte germano-soviètic) pacten secretament expandir el comunisme i que la URSS no ataqui a Alemanya, pacten la divisió de Polònia en 2, amb aquest pacte s'acorda Polònia dividida en 2. Hitler està esperant el que fa Hirohito (emperador del Japó):
- Mentalitat autoritària i feixista
- Enemic total: URSS, repartiment Àsia –zona Manxúria-
- No pagament Societat de Nacions
- Forta potència naval => expansió illes Pacífic. Formació de la Gran Àsia
- 1939. Ocupació colònies britàniques, holandeses i franceses
- Estats Units. Passivitat ja que estan afectats per un gran sofriment i una Gran Depressió.
5. Casus Belli
Comença l'1 de setembre del 39, Alemanya comença a conquerir el corredor de Danzig, la URSS ataca l'altra meitat de Polònia i observen tots els pactes que havien fet. El 3 de setembre del 39 França i GB declaren la guerra a Alemanya i començarà la Segona Guerra Mundial.