La Primera Guerra Mundial: Causes i Antecedents
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,24 KB
La Primera Guerra Mundial
Els Balcans: Focus de Tensió
Amb el començament de la desintegració de l'Imperi Otomà, els Balcans es van convertir en una font de conflicte on convergien diversos actors:
- L'Imperi Otomà en franca decadència.
- Els diferents pobles eslaus que l'habitaven i que van començar a independitzar-se al llarg del segle XIX: Sèrbia, Bulgària, Montenegro... Alguns no s'havien independitzat encara: croates, eslovens... I altres no eren eslaus: grecs.
- L'Imperi Rus, interessat per controlar els estrets de sortida a la mar Mediterrània i mogut per un sentiment paneslavista (moviment polític i cultural amb l'objectiu de promoure la unió cultural, religiosa i política, així com la mútua cooperació, entre tots els països eslaus d'Europa).
- L'Imperi d'Àustria-Hongria, interessat en garantir-se una sortida a la mar Mediterrània.
Antecedents
Les Guerres Balcàniques (1912-1913)
Els turcs, antics opressors dels Balcans, buscaven venjança. Àustria va annexionar-se Bòsnia i Herzegovina l'any 1908, malgrat les protestes de Sèrbia i Rússia. Aviat van produir-se nous conflictes, les anomenades Guerres Balcàniques de 1912 i 1913.
En la primera (1912), es va aprofitar que Itàlia havia atacat l'Imperi Otomà conquerint Líbia. Sèrbia, Bulgària i Grècia, amb el suport rus, van aconseguir expulsar de la península els otomans. L'aliança balcànica va aconseguir una sèrie de victòries decisives sobre els turcs i els van forçar a abandonar Albània, Macedònia i gairebé totes les seves possessions al sud-est d'Europa. Albània, que havia estat sota sobirania turca, es va convertir en un principat musulmà independent.
La segona guerra balcànica va ser provocada per la incapacitat dels vencedors de la primera per entendre's sobre el repartiment dels territoris conquerits. En la segona (1913), els antics aliats (Sèrbia i Grècia) van derrotar Bulgària, que es va veure obligada a cedir els seus guanys territorials, i es va crear l'estat d'Albània per tal d'impedir l'accés al mar de Sèrbia. Al final de les guerres balcàniques, cap dels protagonistes estava plenament satisfet.
Causes
- L'exaltació nacionalista: El nou ordre europeu heretat del segle XIX es basava en l'exaltació de l'estat, la nació i la pàtria, que moltes vegades es consolidava en contra d'un altre estat. Per exemple, l'antagonisme entre França i Alemanya.
- Les disputes colonials: Europa es va repartir el món durant el segle XIX, però es van beneficiar sobretot Anglaterra i França. Alemanya, l'última en afegir-se, exigia un nou repartiment que li fos més favorable.
- La política d'aliances: Per tal de garantir els seus interessos, es va establir un complex sistema d'aliances:
- Triple Aliança: Alemanya, Àustria-Hongria, (Itàlia) + Imperi Turc.
- Triple Entesa: França, Rússia, Gran Bretanya.
- La carrera armamentística: la pau armada: Els estats europeus van començar a preparar la guerra invertint en l'exèrcit. Creien que si el seu exèrcit era prou fort asseguraven la victòria, però no comptaven amb els seus enemics.