La Guerra Freda: Orígens, Etapes i Fi d'un Conflicte Global

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,42 KB

La Guerra Freda: Un Conflicte Global

La Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que es va desenvolupar després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat en l’antagonisme entre els blocs liderats pels Estats Units (capitalista i liberal), el bloc occidental, i la Unió Soviètica (comunista), el bloc oriental, i que es mantindria des del 1945 fins al 1991. El conflicte entre aquestes dues grans potències no seria només polític, sinó que seria al mateix temps econòmic, ideològic i cultural. Dos conceptes antagònics s’enfrontaven per l’hegemonia al món. La pau després de la Segona Guerra Mundial va durar poc. L’època de màxima tensió es va situar entre els anys 1947 i 1953.

Divisió d'Alemanya i el Mur de Berlín

Alemanya va ser ocupada militarment i va ser dividida en 4 zones controlades pels EUA, Gran Bretanya, França i l’URSS. La capital, Berlín, es trobava en zona soviètica però també estava dividida en les 4 zones repartides entre aquests països. EUA, Gran Bretanya i França van decidir nomenar a Berlín República Federal Alemanya, mentre que Stalin, líder de l’URSS, va decidir nomenar la capital República Democràtica Alemanya, i per separar la seva zona va construir el famós Mur de Berlín.

Conflictes Clau: Corea

Tot seguit va venir un dels conflictes més importants de la Guerra Freda a Corea, on els EUA i l’URSS es van enfrontar indirectament a través dels seus exèrcits coreans de les seves respectives zones d’influència.

La Coexistència Pacífica

Després de la Guerra de Corea, les tensions entre els blocs van tendir a calmar-se. Començava una nova etapa en les relacions internacionals a la qual s'ha anomenat "coexistència pacífica". Aquesta s'hauria aconseguit, essencialment, gràcies al que Jean Duroselle ha denominat "equilibri del terror". Aquest últim s'explica a partir del fet que la tecnologia militar utilitzada pels dos bàndols va aconseguir sobrepassar per primera vegada els límits de la destrucció total. Davant d'aquestes condicions, donar començament a un conflicte directe hauria significat sentenciar a mort a la pròpia població, qüestió a la qual cap dels dos bàndols en pugna va arribar a arriscar-se.

La Fi de la Guerra Freda

La tercera i última etapa se situa entre 1980 i 1991. El 1978 havien arribat al poder els comunistes a l'Afganistan amb suport dels soviètics, mentre els grups dissidents es rebel·laven recolzats pels Estats Units, sota el lideratge del president Carter, qui va intensificar la política anticomunista. Ronald Reagan va arribar a la presidència dels Estats Units el 1980 i va incrementar de manera notòria les despeses militars per enfrontar l'amenaça soviètica a la qual va cridar "imperi del mal". No obstant això, durant el seu segon mandat, que es va estendre entre 1984 i 1988, va coincidir amb l'arribada al poder d'una Unió Soviètica arruïnada per les despeses militars, de Gorbatxov (1985), que va implementar una política més oberta amb el seu pla conegut com Perestroika, el que va permetre un acostament entre les dues potències, arribant-se a signar el Tractat de Forces Nuclears d'Abast Intermedi, amb l'objectiu de reduir els seus arsenals nuclears. El 1989 es va produir la caiguda del Mur de Berlín, antecedent directe de la dissolució de la Unió Soviètica el 1991, i amb això la fi de la Guerra Freda.

Entradas relacionadas: