La Gran Guerra: Origen, Fases i Impacte (1914-1918)
Enviado por txelectriic y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,34 KB
L'origen de la Primera Guerra Mundial
La Pau Armada
Després de la seva unificació, Alemanya es va convertir en la potència rectora de la política internacional gràcies a la política del canceller Bismarck. Aquest va idear un sistema d'aliances entre Alemanya, Àustria i Rússia, al qual es va unir Itàlia, que pretenia dos objectius:
- L'aïllament de França.
- El manteniment de l'equilibri als Balcans.
La mort de Guillem I va portar al tron Guillem II, partidari d'una política més agressiva a Europa i d'expansió imperialista, fet que va provocar la destitució de Bismarck. Es va iniciar així la Pau Armada, un nou període de relacions internacionals que es caracteritzava per:
- Les potències europees es van agrupar en dos blocs militars enfrontats.
- La por mútua va portar a una intensa cursa d'armaments.
Els enfrontaments armats entre les potències
El conflicte d'interessos colonials entre les antigues i les noves potències va ser una font contínua de problemes. Les reclamacions colonials es van plasmar en dues crisis del Marroc. Alemanya va intentar que França no creés un protectorat al Marroc, però a la Conferència d'Algesires es va declarar el Marroc sota protecció francesa i espanyola. Altres enfrontaments greus es van produir als Balcans, amb les crisis balcàniques.
La crisi de l'estiu del 1914
El 1914, l'hereu de l'Imperi Austrohongarès i la seva esposa van fer una visita oficial a Sarajevo per demostrar la sobirania austríaca a Bòsnia. Aquest fet va ser aprofitat per Àustria per neutralitzar Sèrbia i els nacionalismes que hi havia dins l'imperi.
El desenvolupament de la Primera Guerra Mundial
Els països bel·ligerants i les fases del conflicte
La guerra es va convertir en mundial perquè va enfrontar les principals potències i els seus respectius imperis i perquè més països es van anar sumant al conflicte. Els imperis centrals van rebre el suport de Turquia i Bulgària. La Primera Guerra Mundial es va desenvolupar entre 1914 i 1918, i s'hi poden distingir quatre fases:
La guerra de moviments
El pla alemany pretenia aconseguir una ràpida victòria sobre França per, tot seguit, girar-se contra Rússia. Els alemanys van ser aturats a la batalla del Marne, a pocs quilòmetres de París. Rússia, atenent les peticions de França, va llançar una precipitada ofensiva sobre Alemanya. Els russos van ser derrotats, però van aconseguir forçar els alemanys a desviar tropes cap a l'est, això va salvar París.
La guerra de posicions
El fracàs de l'ofensiva alemanya va provocar la consolidació dels fronts, per la qual cosa l'objectiu era defensar les posicions que s'havien aconseguit. Llavors es van imposar les tàctiques defensives, amb trinxeres i nius de metralladores. Davant de l'estabilitat dels fronts principals, els aliats van intentar trencar l'equilibri atacant zones secundàries:
- En el Mediterrani.
- Les colònies alemanyes de l'Àfrica van ser conquerides per britànics.
- A l'Orient Mitjà els aliats van ocupar posicions de Palestina, Síria, Aràbia i l'Iraq.
La crisi del 1917
El 1917 es va produir un canvi en la situació militar per dos motius:
- La revolució russa.
- L'entrada dels Estats Units en guerra.
L'ofensiva del 1918 i el final de la guerra
La retirada russa va permetre a Alemanya organitzar una gran ofensiva, però l'arribada dels nord-americans la va fer fracassar. La resposta va ser una contraofensiva aliada. L'esgotament després d'anys de guerra, la manca d'homes i la insuficiència dels subministraments van posar de manifest la feblesa d'Alemanya i dels seus aliats.
Un conflicte diferent
Conseqüències humanes
La Primera Guerra Mundial va ser extremadament cruel. Els soldats van passar mesos sencers malvivint a les trinxeres, coberts de fang, etc. Les seqüeles d'aquests fets van ser molt importants. A més, la guerra va provocar un nombre de víctimes molt elevat. La majoria de les víctimes eren homes.
La mobilització de la rereguarda
A mesura que les hostilitats s'allargaven, la guerra econòmica va tenir tanta importància com la militar. La contesa la guanyaria l'estat que fos capaç de sostenir l'economia mentre la de l'enemic s'enfonsava. Per això els estats van intensificar la intervenció en l'economia. Es va imposar una economia de guerra. Un dels efectes indirectes de la guerra va ser la incorporació massiva de les dones al món laboral. Un altre aspecte del conflicte va ser la propaganda.
Armes noves
La guerra de trinxeres va afavorir l'aparició d'armes noves. Aquestes armes van permetre millorar els resultats en la guerra de posicions.
Conseqüències del conflicte i l'organització de la pau
La Pau de París i el Tractat de Versalles
Anomenem Pau de París el conjunt de tractats firmats pels països vençuts: eren els tractats de Versalles, Saint Germain, Trianon, Sèvres i Neuilly. La Pau de París tenia tres objectius: impedir el ressorgiment d'Alemanya, aconseguir un equilibri de poders i mantenir aïllada Rússia.
Els canvis territorials
Els imperis alemany, austrohongarès i otomà, que havien estat derrotats, van deixar d'existir i van patir pèrdues territorials molt importants:
- Pel tractat de Versalles, Alemanya va perdre totes les colònies.
- L'Imperi Austrohongarès es va fragmentar en Àustria, Hongria i Txecoslovàquia.
- L'Imperi Otomà es va convertir en la República de Turquia i va perdre territoris.
Per mantenir aïllada Rússia es van reforçar els estats que l'envoltaven.
Altres conseqüències de la guerra
El text del Tractat de Versalles declarava Alemanya i els seus aliats com els únics responsables de la guerra i la condemnava a reparacions de guerra. Aquesta posició de duresa amb Alemanya va ser impulsada per França i Bèlgica. Això va ser l'origen de l'aïllament voluntari dels Estats Units. Alemanya mai no va acceptar aquesta imposició, encara que firmés a la força el tractat. Tot això va alimentar un esperit de revenja que posteriorment va ser crucial. Finalment, seguint els 14 punts de Wilson, es va impulsar la creació de la Societat de Nacions.