El Govern: Formació, Funcions i Principis d'Actuació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB

El Govern: Mandat, Formació i Funcions

El govern té un mandat de 4 anys.

Procediment Ordinari d'Investidura

El procediment ordinari s'inicia després de la celebració de les eleccions. El rei crida a consulta els representants designats pels grups polítics que hagin obtingut representació parlamentària. A continuació, el Rei, a través del president del Congrés, proposa un candidat qui exposarà davant del Congrés de Diputats el seu programa polític. Si obté majoria absoluta a la primera votació, podrà ser investit president del govern; si no té aquesta majoria, 48 hores després es plantejarà una següent votació en la qual seria suficient obtenir la majoria simple dels vots emesos pel Congrés. Si assumeix la majoria necessària a la primera votació o a la segona, el candidat serà nomenat president del Govern pel Rei. Ara bé, si en cap de les dues votacions el candidat no assumeix la majoria necessària, el rei proposarà un nou candidat o el mateix si canvia el programa polític, i haurà de tornar-se a sotmetre a votacions. Si no aconsegueix la confiança del Congrés, hi ha un terme màxim de dos mesos des que es fa la primera proposta per trobar un candidat i un programa acceptat per les Corts. En cas contrari, el rei, amb el suport del president del Congrés, dissoldria les Corts Generals i convocaria noves eleccions.

Procediment Extraordinari: Moció de Censura

El procediment extraordinari té lloc quan almenys una desena part dels Diputats presenta una moció de censura al president del Govern, on hauran d'incloure el nom del candidat alternatiu a president que ho seria en cas que guanyés la moció de censura. Per a la seva aprovació es requereix el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la Cambra Baixa.

Funcions del Govern

El govern té les funcions de:

  • Aprovar decrets llei en cas d'urgència o necessitat.
  • Aprovar decrets legislatius que li deleguin les Corts Generals.
  • Proposar al rei la convocatòria d'eleccions i referèndum.
  • Declarar els estats d'alarma i d'excepció.
  • Proposar al Congrés la declaració d'estat de setge.
  • Proposar al rei el nomenament del fiscal general de l'estat.
  • Proposar el nomenament de dos membres del Tribunal Constitucional.
  • Sol·licitar sessions extraordinàries al Congrés i al Senat.
  • Presentar projectes de llei.

Principis d'Actuació de l'Administració Pública

El principi d'objectivitat indica que l'administració pública dirigida pel govern està obligada a actuar amb neutralitat i imparcialitat política, i ha de servir als interessos generals. El principi d'eficàcia persegueix els millors resultats amb el menor nombre de tràmits i la major rapidesa en les actuacions administratives. El principi de jerarquia es tracta d'establir una escala de rang més elevat a menor on l'òrgan superior dirigeix, controla i resol els conflictes dels òrgans inferiors que estan subordinats al superior immediat. El principi de descentralització és un principi en el qual es traspassen les competències d'una administració a una altra diferent de la que tenia el control, aquest principi vol apropar els centres administratius de decisió als òrgans afectats. El principi de desconcentració és el mateix que l'anterior però en comptes de competències són funcions. El principi de coordinació es pot entendre en el sentit que cap òrgan de l'Administració no pot desconèixer o anar clarament en contra d'alguna cosa decidida per un altre òrgan de la mateixa administració. El principi de legalitat: l'administració necessita una llei prèvia per dur a terme els seus actes.

El President del Govern

El president del Govern és la figura destacada del Poder Executiu que respon políticament davant del Parlament mitjançant la qüestió de confiança i la moció de censura. La qüestió de confiança és en la que el president del Govern, amb la deliberació prèvia amb el Consell de Ministres, pot plantejar davant el Congrés de Diputats la qüestió de confiança sobre el seu programa o sobre una declaració de política general. S'entendrà que la confiança ha estat atorgada si voten favorablement la majoria simple dels Diputats.

Entradas relacionadas: