Glúcids: Classificació, Estructura i Funcions Essencials
Glúcids: Definició i Classificació
Els glúcids, també coneguts com a carbohidrats o hidrats de carboni, són biomolècules orgàniques fonamentals. Estan formats principalment per carboni (C), hidrogen (H) i oxigen (O). Històricament, han estat denominats sucres pel seu caràcter dolç.
Es classifiquen en:
- Monosacàrids
- Disacàrids
- Oligosacàrids
- Polisacàrids
Monosacàrids: Estructura i Funció
Els monosacàrids són els glúcids més simples; solen tenir de 3 a 12 àtoms de carboni i no poden descompondre's en altres glúcids més petits. Són dolços, solubles en aigua i formen cristalls blancs. La seva principal funció és energètica.
Estructura i Isomeria dels Monosacàrids
Estan formats per cadenes carbonades de 3 a 7 àtoms de carboni. Els més abundants i importants són les trioses, pentoses i hexoses. Si tenen un grup aldehid, són aldoses; si tenen un grup cetona, són cetoses. Presenten carbonis asimètrics, la qual cosa determina un tipus d'estereoisomeria. La majoria tenen més d'un carboni asimètric. El nombre d'estereoisòmers serà
. Els enzims poden diferenciar els diferents estereoisòmers.
Disacàrids: Característiques i Tipus
Els disacàrids estan formats per la unió de dos monosacàrids. Conserven les mateixes propietats que els monosacàrids: són dolços, solubles en aigua i formen cristalls blancs. Poden hidrolitzar-se (trencar la seva molècula per l'addició d'una molècula d'aigua) i són reductors.
Sacarosa: El Sucre Comú
La sacarosa és el sucre comú de cuina. S'obté de la remolatxa o de la canya de sucre i és present en fruites i en el nèctar de flors. Està formada per la unió d'una α-D-glucosa i una β-D-fructosa. No és reductora i s'empra per a edulcorar aliments i begudes. És dextrogira; quan s'hidrolitza, forma el sucre invertit.
Maltosa: El Sucre de Malta
La maltosa és el sucre de malta. Apareix quan es descomponen els polisacàrids midó i glucogen per hidròlisi. Està formada per la unió de dues molècules de α-D-glucosa.
Lactosa: El Sucre de la Llet
La lactosa és el sucre de la llet dels mamífers. Està formada per β-D-galactosa i D-glucosa.
Oligosacàrids: Funció i Localització
Els oligosacàrids estan formats per la unió de diversos monosacàrids, generalment entre 3 i 15. Hi ha una gran diversitat d'aquests glúcids. Això dota els oligosacàrids de la capacitat d'emmagatzemar informació, sent aquesta la seva principal funció. Es troben a l'exterior de la membrana cel·lular.
Polisacàrids: Propietats i Funcions
Els polisacàrids estan formats per la unió de molts monosacàrids. No són dolços, ni cristal·litzen, ni són solubles en aigua. No posseeixen caràcter reductor. Exerceixen funcions de reserva energètica o funcions estructurals.
Homopolisacàrids: Exemples i Funcions
Els homopolisacàrids estan formats per un sol tipus de monosacàrid:
- Midó: Principal reserva alimentària de les plantes.
- Glucogen: Reserva alimentària dels animals.
- Cel·lulosa: És la biomolècula més abundant del planeta i el principal component de la paret de les cèl·lules vegetals.
- Quitina: Present en l'esquelet dels artròpodes i a la paret cel·lular de molts fongs; la seva estructura és similar a la de la cel·lulosa.
- Pectina: Component en la formació de la paret cel·lular de plantes terrestres.
Heteropolisacàrids: Diversitat i Aplicacions
Els heteropolisacàrids estan formats per més d'un tipus de monosacàrid:
- Hemicel·lulosa: Forma part de la paret cel·lular.
- Agar-agar: Present en algues roges.
- Gomes vegetals: Exsudats vegetals per a cobrir i tancar ferides.
- Mucopolisacàrids: Components de teixits conjuntius que els fan viscosos i elàstics.