Glossari de termes de vegetació i hidrologia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,86 KB
Estiatge
L'estiatge és el nivell de cabal mínim que aconsegueix un riu o llacuna en algunes èpoques de l'any, principalment a causa de la sequera. El terme es deriva d'estiu, pel fet que a la regió de la Mediterrània, l'estiu és l'època de menor cabal dels rius a causa de la relativa escassetat de precipitacions en aquesta estació. Quan ens referim al règim d'un riu, l'estiatge és el període d'aigües baixes. L'estiatge d'un riu no depèn només de l'escassetat de precipitacions, sinó també per causa d'una major insolació i, per tant, al major potencial d'evapotranspiració (de les plantes) i de l'evaporació més intensa dels cursos d'aigua. Principalment és causat per la sequera, l'escalfament global o la manca de pluges.
Garriga
La garriga està formada per arbusts i mates de poca alçada, que deixen algunes zones sense cobrir. Entre les espècies típiques destaquen la farigola, el romaní i l'espigol.
Màquia
La màquia és una formació arbustiva de més de dos metres d'alçada, molt densa i gairebé impenetrable. Les espècies principals de màquia són l'estepa, el bruc, el llentiscle i la ginesta.
Sequera
La sequera és l'absència de precipitacions (pluges, neu...) en un territori per un temps llarg (mesos, anys...). La sequera pot provocar la mort de gran part de la vegetació, afavorint la desertització.
La sequera té moltes causes com per exemple:
- El canvi climàtic que fa que plogui menys.
- La tala excessiva de boscos que fa que canviï el clima.
- El consum en excés d'aigua.
La sequera afecta molts llocs al món, però en altres no. Degut al canvi climàtic, zones que fins ara tenien aigua ara no en tenen i a llocs on ja faltava ara encara tenen menys i es donen situacions molt greus. Les conseqüències de la sequera són degudes a les restriccions d'aigua, pèrdues de collites o fam a zones pobres com Àfrica.
Pis o estatge de vegetació
El pis o estatge de vegetació és l'estructura en què es disposa la vegetació de muntanya, quan les espècies vegetals s'organitzen en funció de l'altitud d'acord amb les condicions de pluviositat, temperatura i insolació.
Torrent
Un torrent és un corrent d'aigua intermitent en zones muntanyoses que sovint es presenta encaixat, amb pendents més o menys verticals i amb unes dimensions que poden arribar als centenars de metres de fondària. Normalment, és un corrent d'aigua intermitent de flux impetuós i amb una gran capacitat d'erosió, que sovint només s'activa en èpoques de pluja. És un terme molt emprat tant en hidrografia i geomorfologia com en el camp més general de la geografia física. Aquí a Espanya són típics, per exemple, a Balears.