Glossari d'Història: Conceptes Clau de l'Antic Règim a la Revolució

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB

Glossari de Conceptes Històrics Clau

Rotació de conreus: Sistema de conreu consistent a alternar els conreus anuals sobre la mateixa terra.

Guaret: Terra de conreu que es deixa sense sembrar durant un any o més per deixar-la reposar.

Model demogràfic: Estructura de la població d'una zona per l'evolució més o menys constant de les taxes de natalitat i mortalitat i, a causa d'això, del creixement natural o vegetatiu.

Crisi de subsistència: Crisi econòmica més o menys periòdica que patia la població durant l'Antic Règim com a conseqüència de les irregularitats de les collites.

Baixa Edat Mitjana: Període de la història de l'Europa occidental que comprèn l'etapa entre el segle XIII i el XV, i que es caracteritzava per l'apogeu de les ciutats i el desenvolupament de l'artesania.

Manufactures: El mot manufactura vol dir 'fet a mà' i es refereix als productes elaborats manualment, especialment els del ram tèxtil: filats i teixits. Els pagesos anglesos del segle XVIII elaboraven fil o teixits a casa (domestic system), que venien després a la ciutat.

Absolutisme: Forma política en la qual qui governa, en aquest cas el monarca, no té cap limitació de tipus jurídic a l'exercici del poder (pot ordenar el que vulgui, redactar lleis i jutjar).

Guerres de l'opi: Guerres dels britànics contra la Xina per mantenir i assegurar el lliure comerç de l'opi en el mercat xinès, on n'estava prohibit el consum i del qual s'obtenien elevats rendiments.

Take-off: Expressió anglesa que vol dir 'enlairament' o 'arrencada'.

Enclosures: Mot anglès que vol dir 'tancat' i que es refereix a les tanques col·locades al voltant dels camps pels seus propietaris.

Mercat: Lloc on es compra i ven un producte.

Sufragi universal: Sistema polític en què el dret de vot és per a tots els ciutadans majors d'edat, sense distincions, però amb les dones excloses.

Sufragi censatari: Sistema polític on només podien votar els homes majors de 21 anys i havien de tenir alguna renda o algun títol (mestres, sacerdots, etc.).

Sans-culottes: Terme per designar durant la Revolució Francesa les persones del poble, que vestien amb calça curta i ajustada a la cama fins al genoll.

Tercer Estat: Grup social format pel conjunt de forces productives (burgesia, classes populars i camperols lliures).

Estats Generals: Assemblea general en la qual es reunien els estaments de la societat francesa de l'Antic Règim: noblesa, església i la burgesia ciutadana.

Companyia de les Índies Orientals: Societat mercantil anglesa que tenia el monopoli del comerç amb les colònies americanes.

Sobirania nacional: La font de la qual emana la legitimitat del poder dels qui manen.

Divisió de poders: Teoria política divulgada per Montesquieu, segons la qual els poders de fer lleis (legislatiu), de jutjar (judicial) i fer complir les lleis (executiu) han d'estar separats i exercits per persones i institucions diferents (assemblees o parlaments, tribunals i governs).

Llei de l'oferta i la demanda: Principi econòmic segons el qual si l'oferta d'un producte és superior a la demanda, el preu baixa, cosa que n'estimula el consum; en cas contrari, quan hi ha més demanda d'un producte que no pas oferta, el preu puja i n'estimula la producció pels beneficis que genera.

Entradas relacionadas: