Glossari Essencial de Documentació i Informació Científica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,98 KB
Dades
Abstracció d’allò que es representa mitjançant el senyal, que és l’autèntic suport físic amb el qual es representen les dades.
Senyal
Esdeveniment o parcel·la de la realitat material (una cosa que ocorre) susceptible de transportar informació. Les dades/senyal són quantificables.
Revista Científica
Publicacions impreses o electròniques que apareixen en lliuraments successius, seguint un ordre numèric o cronològic durant un període de temps indefinit i que publiquen articles avaluats per experts.
Text Complet
Contingut íntegre d’un document en format digital que se sol esmentar com a tal per contraposició a la mera possibilitat d’accés a la referència bibliogràfica i al resum.
Creative Commons
És una organització, però normalment s’entén com un conjunt de llicències que permeten a l’autor d’una obra indicar explícitament quins drets d’explotació es cedeixen a tercers sense necessitat de cap més tràmit.
Resum
És una exposició condensada del conjunt d’un document.
Accés Obert (Open Access)
És la difusió a través de la xarxa de continguts científics sense barreres econòmiques i sense algunes restriccions de la propietat intel·lectual, com les de reproducció, distribució o lliure comunicació. Es porta a terme publicant en revistes científiques obertes o dipositant els documents en dipòsits digitals.
Bases de Dades
Conjunt estructurat de dades accessibles des d’un o més programes o aplicacions informàtiques.
Font d’Informació
Terme general usat per referir-se a qualsevol arxiu, registre, instrument, eina o col·lecció de documents útils per a resoldre una necessitat informativa. Expressió equivalent: recurs d’informació.
Revisió per Iguals (Peer Review)
Procés de revisió que passen els articles científics quan són enviats a una revista per a la seva publicació. Consisteix a enviar l’article a experts en el camp que tracta la col·laboració per tal que validin que el contingut i la metodologia són acceptables i no hi ha frau. Habitualment, els revisors no es limiten a acceptar o rebutjar l’article, sinó que fan suggeriments per millorar el treball abans de ser publicat. També anomenat: avaluació d’experts.
Catàleg
En el context d’informació i documentació, eina de cerca consistent en una base de dades bibliogràfiques que informa de la localització i accés als documents, exemplars existents, condicions físiques, disponibilitat, preus o formes de préstec, etc. Els catàlegs pertanyen a biblioteques i altres unitats d’informació, però també a llibreries i proveïdors de llibres en línia, distribuïdors, etc.
Citació
És la remissió, creada o vincle que s’insereix en un text o publicació a les idees, frases o documents d’altres autors. Es pot efectuar mitjançant números, notes a peu de pàgina, claus entre parèntesis, etc. Hi ha diversos sistemes o estils.
Document
Enregistrament, gravació o suport físic amb informació organitzada per a la seva conservació i per a la seva comunicació i difusió.
Edició
Té diversos significats:
- Tasca de seleccionar, valorar, reunir, supervisar, anotar, corregir, comentar o coordinar textos d’altres autors per a la seva publicació.
- Cadascuna de les versions diferents, alternatives o successives d’un document.
- De vegades en català es fa servir com a sinònim de publicació, publicar, etc. No es recomana aquest ús.
Abstract o Resum
Exposició oral o escrita feta amb llenguatge natural de les idees principals d’un tema.
Bibliografia
Relació sistemàtica i ordenada de descripcions de documents relatius a una matèria, un període, una realitat geogràfica o una llengua concreta. Cada document conté les dades necessàries per identificar-lo.
Tesaurus
Conjunt de termes amb relacions semàntiques jeràrquiques i no jeràrquiques. Glossari jerarquitzat que consta d’un hiperònim o mot genèric que agrupa els hipònims o descriptors que apareixen formant un arbre.
Cercador
Eina de cerca que pot donar-nos gairebé qualsevol informació vinculada a tot un món de dades digitals.
Revisió per Iguals (Peer Review)
Procés que passen els articles científics quan són enviats a una revista, on experts en el camp validen el contingut i la metodologia d’aquest treball.
Patents
Document jurídic que reconeix a una persona física o jurídica l’autoria d’una invenció i li confereix dret exclusiu sobre ella.
Tesines i Tesis
Treballs acadèmics realitzats amb l’objectiu d’obtenir un títol, diploma o grau.
Preprint
Versions de prova prèvies a la publicació.
Separates
Document imprès per separat —o en un fitxer independent— normalment d’un article de revista i que utilitza el motlle d’aquesta.