Globalització: Tecnològica, Política, Social i Cultural
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,25 KB
Globalització: Impacte Multidimensional
Globalització Tecnològica
L'aplicació de noves tecnologies ha comportat:
- Deslocalització industrial: Les empreses es poden ubicar a qualsevol lloc del món i fraccionar-se per a proveir els mercats segons la demanda.
- Més serveis d'informació i cultura: Imprescindibles per conèixer els mercats i afavorir el consum.
- Mobilitat geogràfica: Les persones es poden desplaçar amb més llibertat pel món.
- Lliure circulació de capital: En molts països, es pot invertir capital sense autorització prèvia del govern. Existeixen dos tipus de capitals:
- Capital productiu: S'inverteix en activitats empresarials industrials o de serveis. Si necessiten capital, emeten accions i les venen en borsa.
- Capital financer: Opera en borsa a llarg i curt termini. Aquest capital pot provocar crisis econòmiques si es retira amb rapidesa.
Globalització Política
La globalització política és l'extensió de la democràcia a tot el món. Tothom té dret a viure sota un sistema democràtic. Un sistema polític global ha de garantir un estat de dret, amb la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial.
Globalització Social
Transformacions de la societat:
- Incorporació de la dona a la feina: L'aparició d'un nou model familiar i de vida, així com nous comportaments demogràfics, han facilitat l'accés de la dona al món laboral, deixant enrere la vida familiar tradicional.
- Augment del nivell de consum.
- Augment del comerç a llarga distància.
- Accés dels treballadors al mercat laboral internacional.
Globalització Cultural
La globalització afecta el món cultural, la ciència i els gustos artístics i esportius, que s'uniformitzen gràcies als mitjans de comunicació. Aquests permeten que es puguin seguir esdeveniments des de gairebé tot el món. Gran part de la humanitat coneix els grans esportistes, actors i cantants, mira les mateixes pel·lícules, compra els mateixos llibres, etc.
Indicadors Econòmics i la Unió Europea
PIB i PNB
PIB (Producte Interior Brut): Suma del valor de tots els béns i serveis que produeix la població activa d'un país dins del seu territori durant un període de temps, generalment un any. Es comptabilitza tota la riquesa que es produeix al país. Per exemple, un producte creat per una empresa estrangera establerta al nostre país es comptabilitza per a Espanya.
PNB (Producte Nacional Brut): En aquest cas, un producte creat per una empresa estrangera establerta al nostre país es comptabilitza en el país estranger.
PIB per càpita: És el PIB d'un país dividit entre el nombre d'habitants. Ens dóna una dimensió més real del nivell de riquesa, ja que no és el mateix un PIB produït per dos milions de persones que el que produeixen vint milions.
Organismes de la Unió Europea
Consell Europeu: Màxim òrgan polític de la UE. Reuneix els caps d'Estat i de Govern dels països membres i el president de la Comissió Europea. Defineix les directrius i decideix les qüestions més importants. És el màxim poder executiu.
- Parlament Europeu: Representa a tots els europeus. És un òrgan legislatiu. Els eurodiputats són triats per sufragi universal i s'organitzen en grups polítics per partits o ideologies. Controla el Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea.
- Consell de la Unió Europea: Abans anomenat Consell de Ministres, representa els governs dels estats membres i està format per un ministre de cada estat, que varia segons el tema a tractar. La presidència canvia entre països cada sis mesos. És un òrgan legislatiu que pot legislar conjuntament amb el Parlament Europeu.
- Comissió Europea: Òrgan executiu format pel president i els comissaris, triats pels Estats per a quatre anys. Garanteixen el compliment de les normatives europees, proposen lleis que es presenten al Parlament i al Consell, controlen el compliment dels acords i tractats, elaboren pressupostos, etc.
- Tribunal de Justícia: És un òrgan judicial. Garanteix la interpretació i compliment de les lleis comunitàries. Està format per un jutge de cada país i es renova cada cinc anys.
Altres organismes de la UE són:
- Òrgans consultius: El Comitè Econòmic i Social Europeu, que representa sindicats, empresaris, consumidors, etc. El Comitè de les Regions, que representa les autoritats regionals i locals.
- Òrgans financers: El Banc Europeu d'Inversions, que fa préstecs a llarg termini per a projectes d'inversió de capital, però no concedeix subvencions. El Fons Europeu d'Inversions, que ajuda a petites empreses. El Banc Central Europeu, responsable de la política monetària europea.
- Òrgans especialitzats: El Defensor del Poble Europeu, que fa d'intermediari entre els ciutadans i les autoritats de la UE.