Globalització i Mitjans de Comunicació: Reptes, Impactes i Control

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB

Globalització i Mitjans de Comunicació: Reptes i Impactes

L'Impacte Social i Cultural de la Globalització

El concepte de globalització pretén definir el món com a global o considerar les relacions internacionals de vital importància per a la consecució d’un món “harmònicament” organitzat com a conseqüència del “nou ordre mundial” o bé el vell amb nous maquillatges. S'accentuen les desigualtats socials i polítiques, amb privilegis segons la jerarquització de poder, en detriment dels més dèbils, condicionant les identitats socials amb efectes transculturadors que ens afecten la nostra vida quotidiana des del punt de vista de l’estandardització i l'homogeneïtzació social i cultural.

Una de les característiques de la societat “global” són els marcats desequilibris socials i econòmics, en especial entre Nord-Sud. Es generen noves formes d’exclusió social. La mobilitat poblacional actual és accentuada; n'hi ha prou amb observar la preocupació existent en els països europeus més poderosos i la situació de la mà d’obra barata que prové de cultures considerades subdesenvolupades.

El Rol dels Mitjans de Comunicació de Masses

Conceptes com imatge, sofisticació, estandardització, monopoli cultural, imperialisme cultural, homogeneïtzació cultural, consumisme cultural i mercantilisme cultural van lligats als mitjans de comunicació de masses i s’han convertit en el principal atractiu de la infància, l'adolescència i la joventut actuals. El control de la informació i l’entreteniment i, mitjançant aquests, de les opinions i imatges han estat, al llarg de la història, l’eina de sosteniment del poder estatal, que es perfeccionaria a l’era dels mitjans de comunicació de masses.

Reptes de l'Estat-Nació en l'Era Digital

En aquest àmbit, l’estat-nació s’enfronta a tres importants reptes entrellaçats:

  • La globalització.
  • La flexibilitat i la penetració de la tecnologia.
  • L’autonomia i la diversitat dels mitjans de comunicació.

L'Expansió Global de la Indústria Mediàtica

La diversificació de les formes de comunicació, l’enllaç de tots els mitjans en un hipertext digital, que va obrir la via pel multimèdia interactiu, i la capacitat per controlar les emissions dels satèl·lits a través de les fronteres o la comunicació per ordinador mitjançant línia telefònica, van acabar amb les formes tradicionals de defensa reguladora. El món dels negocis va observar la tendència i va aprofitar l'oportunitat. Es van realitzar megafusions i es va mobilitzar capital arreu del món per prendre posició en la indústria dels mitjans, una indústria que podia unir el poder en les esferes econòmica, cultural i política.

Influència Estatal i Llibertat d'Informació

Els negocis dels mitjans de comunicació es van fer globals, amb el capital, el talent, la tecnologia i la propietat de les empreses girant arreu del món, fora de l’abast dels estats-nació. No se'n dedueix que els estats no tinguin influència en els mitjans de comunicació. Els governs segueixen controlant mitjans importants, posseeixen accions i tenen mecanismes d’influència en un ampli ventall de mitjans de comunicació del món. La capacitat de la informació i les imatges de difondre’s via satèl·lit, videocasset o Internet s’ha expandit de forma espectacular, de tal forma que la censura de notícies cada vegada resulta menys efectiva en els principals centres urbans dels països autoritaris.

Entradas relacionadas: