Globalització: Què És, Impacte i Debats Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB
Què És la Globalització?
La globalització és un procés d’interconnexió econòmica, financera, social, política i cultural entre persones i organitzacions a escala mundial. Aquest fenomen és impulsat en gran manera pel desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). No obstant això, l'accés desigual a aquestes tecnologies fa que moltes persones i comunitats quedin al marge de la globalització.
Manifestacions Clau de la Globalització
La globalització es manifesta en diversos terrenys:
Terreny econòmic
Els grups financers transcendeixen fronteres, les multinacionals expandeixen els seus sistemes de producció, distribució i consum a tots els països, i el mercat s'ha mundialitzat.
Terreny industrial i comercial
Les empreses es deslocalitzen a països on la mà d’obra és més barata, es paguen menys impostos o la normativa ambiental és menys estricta, amb l'objectiu d'abaratir costos.
Terreny polític
Els estats veuen minvat el seu control sobre l'economia i la seva capacitat d'intervenció en la vida ciutadana davant els interessos de les grans multinacionals. La participació ciutadana en la política també es pot veure afectada.
Terreny sindical i associatiu
Els sindicats i partits polítics tradicionals experimenten crisis, mentre emergeixen nous moviments socials que aborden problemàtiques d'abast mundial. Un exemple n'és el Moviment de Resistència Global (també conegut com a moviment antiglobalització), que qüestiona la globalització impulsada per grans organismes financers i multinacionals.
Terreny social
La globalització pot accentuar les desigualtats, dividint els grups humans entre aquells amb accés i domini de les TIC, que tenen més oportunitats d'enriquiment, i aquells que en queden exclosos, aprofundint l'escletxa digital.
Terreny cultural
S'observa una difusió global de missatges, productes culturals i ofertes de lleure similars, la qual cosa pot influir en els valors culturals locals i promoure una certa homogeneïtzació cultural, tot i que també pot generar formes de resistència i hibridació cultural.
Governança i Debat sobre la Globalització
Existeix un ampli debat sobre la necessitat de governar o “civilitzar” la globalització. Alguns proposen reformes per avançar cap a un capitalisme més humà. D'altres, en canvi, consideren que el sistema actual és inherentment irreformable i que tendeix a fomentar l'individualisme i la desafecció.
Posicions Davant la Globalització
Davant d'aquest fenomen, es poden identificar tres posicions principals:
Acceptació acrítica: Defensa el model globalitzador actual, considerant-lo motor del progrés mundial i beneficiós per als agents econòmics més poderosos, sovint des d'una perspectiva d'economia neoliberal.
Rebuig frontal: S'oposa radicalment a la globalització tal com es coneix, denunciant que afavoreix el moviment de capitals i empreses en detriment de les poblacions. Argumenta que genera relacions d'explotació i domini (econòmic, polític i cultural) dels països rics sobre els pobres.
Visió reformista o crítica constructiva: Reconeix la interconnexió global com un fet, però advoca per una globalització regulada i orientada al servei de tota la humanitat, tant països rics com pobres. Proposa que sigui governada per organismes internacionals que vetllin pels interessos col·lectius i els drets humans.